Kanshebber Beste Animatiekortfilm ‘09: A Matter of Loaf and Death

Bekijk de kortfilm A Matter of Loaf and Death met Wallace & Gromit

Deel zeven uit ons overzicht van de tien geselecteerde kortfilms.

De stop-motionfilmpjes van Nick Park hebben bij de Oscars een goede reputatie hoog te houden. A Grand Day Out, het allereerste avontuur van Wallace & Gromit, was in 1989 meteen goed voor een nominatie. De opvolgers The Wrong Trousers en A Close Shave deden het nóg beter en overtroffen het succes door in 1993 en 1995 allebei het gouden beeldje voor de Beste Animatiekortfilm te winnen. Prestaties die de studio van Aardman Animations voorgoed op de kaart van de animatiewereld zette.

Op zijn beurt maakt nu ook het vierde avontuur van de verstrooide uitvinder en zijn pientere viervoeter kans om in de prijzen te vallen. In de stijl van zijn grote regisseursvoorbeeld brengt Park in A Matter of Loaf and Death op Hitchcockiaanse wijze het verhaal over een seriemoordenaar die het op bakkers heeft gemunt. Gromit heeft een vermoeden wie de dader zou kunnen zijn, maar Wallace heeft geen tijd om zich zorgen te maken. Piella (het vroegere promomeisje van het fictieve dieetbrood Bake-O-Lite) vult zijn hoofd immers met heel wat romantische gedachten…

Afbeelding uit A Matter of Loaf and DeathZoals verwacht is dit avontuur weer een leuke mengeling van visuele humor (oh, al die fascinerende uitvindingen!) en foute maar lekker Britse woordgrapjes (het begint al met de titel).

Natuurlijk weet je als kijker vaak snel hoe de vork in de steel zit, maar toch is steeds weer nieuwsgierig afwachten hoe de personages op bepaalde plotwendingen zullen reageren.

Afbeelding uit A Matter of Loaf and DeathAls je de onderstaande kortfilm leuk vond, dan kun je in onze vorige berichten nog steeds de interessante making-of en een interview met de maker bekijken (ontdek bijvoorbeeld hoe de strips van Kuifje de bedenker hebben geïnspireerd).

Hoewel ik zeker van A Matter of Loaf heb genoten, denk ik niet dat de kortfilm deze keer de Oscar wint. Filmpjes als The Cat Piano hebben toch net iets meer in huis. Bovendien heeft Park allang geen plaats meer voor nog meer gouden beeldjes.

Kortfilm Wallace & Gromit: A Matter of Loaf and Death

Lees ook:Eerste trailer nieuwe Wallace & Gromit film!
Lees ook:Tien redenen om op tweede paasdag Wallace & Gromit: A Matter of Loaf and Death te kijken
Lees ook:Wallace & Gromit in A Matter Of Loaf And Death
Lees ook:A Matter of Loaf and Death: Production Stills
Lees ook:Nog 28 nachtjes slapen tot Wallace & Gromit kortfilm

0 reacties op “Kanshebber Beste Animatiekortfilm ‘09: A Matter of Loaf and Death

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.