Aardman weg uit Engeland?

Dartelt Shaun the Sheep straks niet langer op Britse bodem?

Verontrustend nieuws uit Groot-Brittannië. In een interview met de BBC vertelt Miles Bullough, hoofd van de tv-afdeling van Aardman Animations, dat de studio overweegt om de productie niet langer in eigen land te houden.

De studio zou de animatie aan andere, goedkopere landen uitbesteden omdat het in het Verenigd Koninkrijk te duur wordt. In tegenstelling tot films kunnen tv-series geen beroep doen op financiële steun van de overheid (in de vorm van een belastingsvoordeel van 15 tot 20%).

Dat zorgt ervoor dat heel wat Britse studio’s hun series in het buitenland laten maken of helemaal overgenomen worden door andere bedrijven. Zo werd HIT, de maker van bekende kinderseries zoals Bob the Builder en Pingu, opgekocht door de Amerikaanse gigant Mattel.

Shaun the Sheep, een populaire stop-motionserie van Aardman, wordt op dit moment nog steeds in Bristol gemaakt. Als andere studio’s hun series goedkoper laten maken in het buitenland, zit er voor Aardman niets anders op dan hun voorbeeld te volgen om te kunnen concurreren.

Bullough spreekt ook over een cultureel verlies. “Willen we Bob the Builder opeens aan de andere kant van de weg zien rijden? Of dat onze kinderen denken dat 911 het noodnummer is? Dat is wat er zal gebeuren als we de concurrentie verliezen van goedkopere, Amerikaanse producties.”

Aardman wil Bristol niet verlaten (en zal dat ook niet meteen doen), maar als er geen oplossing komt, zullen er wel een aantal series in het buitenland geproduceerd worden.

(Via BBC)

Lees ook:Rampzalig: DreamWorks en Aardman uit elkaar
Lees ook:Flushed Away: brede monden, bolle ogen
Lees ook:Aardman lanceert animatieschool in Zuid-Afrika
Lees ook:Uitgelekte pilot van The Presentators?
Lees ook:Standbeeld voor Gromit?

Eén reactie op “Aardman weg uit Engeland?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.