Talloze Japanse animaties op STRP

Vanaf 18 tot en met 28 november 2010 wordt Eindhoven de place to be voor alles wat met kunst en cultuur te maken heeft. STRP, dat vanaf donderdag van start gaat, is een festival voor alle soorten kunsten die je kunt bedenken. Concerten, kunst exposities, films, workshops en ook een aardige portie (Japanse) animatie. Zowel Studio Ghibli-klassiekers als vernieuwende (korte) animatiefilms.

Animation Selection Japan Media Arts Festival (programma met korte animatiefilms)
Het Japan Media Arts Festival is een multi-disciplinair festival vol met Japanse animatie, manga, games en media arts. Dit programma laat enkele korte animaties zien die op de laatste editie van het Japan Media Arts Festival draaiden. Een unieke kans, want deze shorts zijn normaal in Europa niet te zien. Het geheel laat verschillende manieren van visueel verhalen vertellen in Japan zien en zegt daarmee natuurlijk veel over de Japanse cultuur.

Donderdag 18 november 21:45
Zondag 21 november 16:45

Princess Mononoke (feature)
Wanneer de vervloekte god Nago een klein dorp wil verwoesten, probeert Ashitaka, prins van het dorp, hem tegen te houden. Hij raakt hierbij zelf vervloekt en verlaat het dorp om op zoek te gaan naar een manier zijn vloek te verbreken. Zo belandt hij in het bos van de hertengod, waar op dat moment een oorlog woedt tussen de mensen van de ijzerwerken en de goden en dieren van het bos. Hierbij ontmoet de prins het meisje San, ook wel prinses Mononoke genoemd, en wordt verliefd.

Zaterdag 20 november 13:30

Wavelenghts Playgrounds (programma met videoclips)
Een compilatie van de meest vernieuwende videoclips van dit moment, samengesteld door onedotzero. Dit grootste festival ter wereld verzamelt de nieuwste innovatieve films, digitale en interactieve kunst. Welke videoclips er precies worden gedraaid in dit programma is voor mij onbekend, maar er zal zeker animatie tussen te zien zijn (zie de afbeelding hiernaast).

Zaterdag 20 november 21:45

Onedotzero J-star (programma met korte animatiefilms)
STRP vertoont onedotzero’s drie beste programma’s met Japanse animaties (J-star 2008, J-star 2009 en J-star 2010), elk bestaande uit zo’n 75 minuten aan geanimeerde muziekvideo’s, motion graphics en shorts.

Donderdag 18 november 20:30
Vrijdag 19 november 20:00
Zondag 21 november 13:00
Donderdag 25 november 18:00 en 20:00
Zaterdag 27 november 02:00 en 03:15

Ponyo on the Cliff by the Sea (feature)
De vijfjarige Sousuke vindt een goudvis en doopt het schattige wezentje Ponyo. Sousuke merkt al gauw dat zijn nieuwe vriendinnetje niet zomaar een goudvis is… Ponyo is de dochter van Fujimoto, een tovenaar die diep in de zee leeft, ver weg van alle mensen. Hij is dan ook razend wanneer hij hoort dat zijn dochter graag een mens zou zijn, zodat ze bij Sousuke kan blijven. Maar het besluit van Ponyo staat vast en ze zal er alles aan doen om haar wens te vervullen…

Zondag 21 november 14:30

Cowboy Bebop: Knockin’ on Heaven’s Door (feature)
Een groepje bounty hunters opent de jacht op een producent van biochemische wapens. Een all American story, maar wel met Japanse animatiestijl in Amerikaanse film noir kleuren, met waanzinnige een soundtrack met Japanse interpretaties van jazz, blues en techno. Cowboy Bebop is onwaarschijnlijk mooie genremix en een wereldwijde culthit.

Donderdag 25 november 22:00
Zaterdag 27 november 14:00

Death Note (feature)
Light Yagami is een briljante, maar snel verveelde middelbare scholier die zich ergert aan alle corruptie in de wereld. Zijn leven wordt volledig op zijn kop gezet wanneer Light een mysterieus aantekenboekje vindt, de Death Note. Als iemands naam in dit notitieboekje wordt geschreven, zal die persoon sterven. Hij is in eerste instantie nogal sceptisch, maar na wat geëxperimenteer en de dood van twee criminelen moet Light wel geloven dat de Death Note echt is. Met behulp van de Death Note wil Lights het kwaad uit de wereld te verbannen.

Zaterdag 27 november 00:00

Insterstella 5555 (feature)
Visual supervision door Leiji Matsumoto, die beroemd is geworden met zijn anime space opera’s. Matsumoto animeerde alle muziekvideo’s van het Discovery album, en heeft er later een geheel van gemaakt om een unieke film te produceren: Interstella 5555: the 5tory of the 5ecret 5tar 5ystem. Maak je klaar voor deze ongelofelijke visuele en muzikale reis naar het outer space van Daft Punk waarin vier muzikanten gekidnapped worden door een evil manager…

Zaterdag 27 november 04:30

Howl’s Moving Castle (feature)
De achttienjarige Sophie wordt vervloekt door de jaloerse Heks van Verspilling en moet vervolgens door het leven als een oud, gerimpeld vrouwtje. Ze trekt de natuur in en Howl, die de reputatie heeft de harten van mooie meisjes op te eten, neemt haar aan als huishoudster voor zijn enorme kasteel. Sophie ontmoet Howl’s huisgenoten waarvan vooral Calcifer, het vuurtje dat het kasteel kan laten verplaatsen, prachtig is geanimeerd. Sophie maakt met hem een deal: als Sophie het geheim tussen Calcifer en Howl ontrafelt, zal Calcifer haar van haar vloek afhelpen.

Zondag 28 november 14:00

Spirited Away (feature)
Chihiro, een tienjarig meisje, is samen met haar ouders op weg naar hun nieuwe woning. Ze raken de weg kwijt en stappen een wereld binnen die geregeerd wordt door geesten en goden en waar mensen veranderd worden in dieren. Chihiro moet in een groot badhuis werken om te overleven. Zal het haar lukken om terug te keren naar haar eigen wereld? Spirited Away wordt gezien als hét pareltje van de Ghibli studio’s. Het is een bizarre animatiefilm met, hoe kan het ook anders met Ghibli, wederom prachtige animatie en een bijzonder beangstigende sfeer.

Zondag 28 november 16:30

Kijk voor meer informatie en prijzen op de website van STRP.

Lees ook:Go Short focust dit jaar op stop motion
Lees ook:Monsters (en meer!) op het Leids Film Festival
Lees ook:Tv tip: Pocahontas en Spirited Away
Lees ook:Animaties op het Imagine Fantastic Film Festival in Amsterdam
Lees ook:Kijk je ogen uit op Cinekid

7 reacties op “Talloze Japanse animaties op STRP

 1. M

  Death Note is toch in anime-vorm een serie, en als feature live-action? Of gaan ze die lange made-for-tv clipshow van de eerste helft van de anime vertonen?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Tünde

   Hm, dat weet ik eigenlijk niet. Er staat geen beschrijving op de website, maar wel een getekende afbeelding, dus geen live action screenshot. Ik zal het ze even navragen…

     /   Beantwoorden  / 
  2. Seppe

   Dat lijkt me inderdaad ook niet helemaal te klopppen. Er staat geen beschrijving op de website, maar wel een tijdsduur van 00:00 – 02:00. Die lengte komt overeen met de eerste liveactionfilm uit 2006. Mijn beste gok is dat het dus niet om de anime gaat, maar om de verfilming. Zoniet, wordt het wel een héél erg beknopte versie van de 37 afleveringen (die ik trouwens erg goed vond).

     /   Beantwoorden  / 
 2. blue

  ik heb niks tegen ghibli maar ze laten die films echt overal altijd zien terwijl er nog genoeg mooie anime films zijn van andere studio’s (of oudere anime die net zo goed zijn) vind ik een beetje jammer.

    /   Beantwoorden  / 
 3. peter

  spirited away is echt een aanraader voor iedereen

    /   Beantwoorden  / 
 4. Thijs

  Maar mensen die dit tof vinden hebben deze lijst toch al duizend
  keer gezien.. zo vernieuwend is het nou ook weer niet.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.