Ghibli domineert de Melkweg Cinema in maart

Na een succesvolle eerste editie in 2007 besteedt Melkweg Cinema in Amsterdam ook dit jaar weer aandacht aan Studio Ghibli. Maar liefst 14 films uit het enorme repertoire van de studio worden over de maand maart verspreid.

Reserveren voor alle onderstaande films kan via de officiële website, waar je ook meer informatie vindt over het programma. Handig om te weten is dat alle films die binnen dit programma vallen en om 15.00 uur worden gedraaid in de Melkweg Cinema, deze maand gratis zijn voor Melkweg Cardhouders.

Hier vind je alvast een overzicht van de tekenfilms:

The Borrower Arrietty (Japans gesproken, Nederlands ondertiteld)
Een klein volkje leeft stiekem onder de mensen, maar laat zich nooit aan hen zien. Als je soms iets niet terugvindt, is de kans groot dat deze wezentjes het ‘geleend’ hebben. Op een dag gebeurt het onvermijdelijke: de kleine Arrietty wordt opgemerkt door een mens.

Woensdag 9 maart 19:00 [uitverkocht]
Zaterdag 19 maart 21:15 [uitverkocht]
Maandag 21 maart 21:00 [uitverkocht]
Vrijdag 25 maart 19:30
Zondag 27 maart 21.30

Nausicaä of the Valley of the Wind (Japans gesproken, Engels ondertiteld)
De film speelt zich 1000 jaar af na de “zeven dagen van brand”, een gebeurtenis waarbij de menselijke beschaving en de meeste ecosystemen werden verwoest. De laatste nog levende mensen wonen nu in losse nederzettingen, die van elkaar worden gescheiden door de zogenaamde Zee van Verderf. Deze Zee is een dichtbegroeide jungle waar onder andere reusachtige insecten leven. Alles in die jungle is giftig voor mensen, zelfs de lucht. Nausicaä, de prinses van de Vallei van de Wind, kan met de insecten praten. Wanneer een andere groep mensen een enorm gevaarlijk insect willen gebruiken om de Zee van Verderf te vernietigen, is Nausicaä de enige die mens en dier kan redden.

Vrijdag 11 maart 19:00
Zaterdag 12 maart 19:00
Zaterdag 19 maart 19:00
Zaterdag 26 maart 19:00
Woensdag 30 maart 19:00

Princess Mononoke (Japans gesproken, Nederlands ondertiteld)
Wanneer de vervloekte god Nago een klein dorp wil verwoesten, probeert Ashitaka, prins van het dorp, hem tegen te houden. Hij raakt hierbij zelf vervloekt en verlaat het dorp om op zoek te gaan naar een manier om zijn vloek te verbreken. Zo belandt hij in het bos van de hertengod, waar op dat moment een oorlog woedt tussen de mensen van de ijzerwerken en de goden en dieren van het bos. Hierbij ontmoet de prins het meisje San, ook wel prinses Mononoke genoemd, en wordt verliefd.

Donderdag 10 maart 19:00
Zondag 13 maart 19:00

Pompoko (Japans gesproken, Nederlands ondertiteld)
Een groep kleine, wasbeerachtige dieren, de Tanuki, kunnen tijdelijk van vorm veranderen; van een mens tot een voetbal. Hun leefgebied wordt bedreigd als mensen er een groot bouwproject willen uitvoeren. De Tanuki moeten samenwerken om de mensen te verjagen en zo hun thuis te kunnen behouden.

Zondag 13 maart 15:00

Porco Rosso (Japans gesproken, Engels ondertiteld)
Het verhaal draait om de belevenissen van een vervloekte Italiaan die het gezicht van een varken heeft (Porco Rosso betekent Rood Varken). Ooit een gevreesde gevechtspiloot in de Eerste Wereldoorlog, slijt de man nu zijn dagen als premiejager om (de lucht boven) de Adriatische Zee vrij te houden van piraten. Andere personages zijn Curtis, een Amerikaanse piloot en rivaal, Gina, de uitbaatster van een hotelletje en Fio, een jonge en getalenteerde mecanicienne.

Maandag 14 maart 19:00
Dinsdag 15 maart 19:00

Howl’s Moving Castle (Japans gesproken, Nederlands ondertiteld)
De achttienjarige Sophie wordt vervloekt door de jaloerse Heks van Verspilling en moet vervolgens door het leven als een oud, gerimpeld vrouwtje. Ze trekt de natuur in en Howl, die de reputatie heeft de harten van mooie meisjes op te eten, neemt haar aan als huishoudster voor zijn enorme kasteel. Sophie ontmoet Howl’s huisgenoten waarvan vooral Calcifer, het vuurtje dat het kasteel kan laten verplaatsen, prachtig is geanimeerd. Sophie maakt met hem een deal: als Sophie het geheim tussen Calcifer en Howl ontrafelt, zal Calcifer haar van haar vloek afhelpen.

Woensdag 16 maart 15:00

Grave of the Fireflies (Japans gesproken, Nederlands ondertiteld)
Twee weeskinderen proberen te overleven op het Japanse platteland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Seita en zijn vier jaar jonge zusje vinden de reddeloosheid maar moeilijk aan te zien. Maar ondanks alle honger en verdriet blijven ze positief. Tragedie en hartverwarmende liefde wisselen elkaar af en het is waarschijnlijk dat je tegen het einde aan een traantje zult laten.

Woensdag 16 maart 19:00
Woensdag 23 maart 19:00

Tales from Earthsea (Japans gesproken, Nederlands ondertiteld)
In het land van Earthsea mislukken gewassen en overlijden hele kuddes. Twee draken komen vanuit de wolken en verslinden elkaar – een voorteken van dreigende rampen. In zijn zoektocht naar de oorzaak van deze oprukkende catastrofe ontmoet Archmage Ged, de grootste van alle tovenaars, Arren, de verbannen prins van Enlad, tijdens het vluchten van een naamloze Schaduw. Ze reizen door verwoeste landschappen naar Hort Town (een stad waar blanke bewoners alleen in neppe goederen handelen, slaven verhandeld worden en verslaafden door de gevaarlijke straten slenteren) en komen erachter dat de tovenaar Cob de deur tussen leven en dood wil openen om zo het eeuwige leven te verkrijgen…

Donderdag 17 maart 19:00

Laputa Castle in the Sky (Japans gesproken, Nederlands ondertiteld)
In de chaos van een gevecht op het luchtschip waar het meisje Sheeta verblijft, steelt zij een medaillon. Ze valt uit het schip en komt wonderbaarlijk genoeg veilig op de grond neer, met dank aan het medaillon. De jongen Pazu ziet het gebeuren en neemt Sheeta mee naar zijn opa, die ooit de stad in de lucht genaamd Laputa heeft gezien. Zowel de overheid als een stel piraten gelooft dat Sheeta hen, met het medaillon, naar Laputa kan leiden en gaan daarom achter haar en Pazu aan.

Vrijdag 18 maart 19:00
Zondag 27 maart 19:00

Spirited Away (Japans gesproken, Nederlands ondertiteld)
Chihiro, een tienjarig meisje, is samen met haar ouders op weg naar hun nieuwe woning. Ze raken de weg kwijt en stappen een wereld binnen die geregeerd wordt door geesten en goden en waar mensen veranderd worden in dieren. Chihiro moet in een groot badhuis werken om te overleven. Zal het haar lukken om terug te keren naar haar eigen wereld?

Zondag 20 maart 19:00
Donderdag 24 maart 19:00

My Neighbour Totoro (Japans gesproken, Engels ondertiteld)
Om dichter bij het ziekenhuis te zijn waar hun moeder herstelt van een ziekte, verhuizen Satsuki en haar kleine zusje Mei naar een idyllisch huis op het platteland. Ver weg van het rumoer van de stad ontdekken ze een mysterieuze plek vol geesten en magie en raken ze bevriend met de Totoro boswezens.

Maandag 21 maart 19:00
Dinsdag 22 maart 19:00

The Cat Returns (Japans gesproken, Nederlands ondertiteld)
Op een dag ziet de 17-jarige Haru een kat met een klein doosje die een drukke straat over probeert te steken. Het stoplicht staat op rood en Haru springt de straat op om de kat te redden. Die nacht gebeurt er iets vreemds; de Kattenkoning brengt het meisje een bezoek. De kat die ze had gered blijkt de zoon van de Kattenkoning te zijn. Wanneer Haru ontdekt dat de koning haar met zijn zoon wil laten trouwen vlucht ze, maar toch houdt haar iets tegen. Misschien is het niet zo erg om een kat te zijn. En hoe meer ze dat gaat denken, hoe meer ze zichzelf verliest en op een kat gaat lijken…

Woensdag 23 maart 15:00
Woensdag 30 maart 15:00

Ponyo (Japans gesproken, Nederlands ondertiteld)
Op een morgen vindt Sosuke op het strand het kleine goudvisje Ponyo, dat met haar hoofd vastzit in een glazen pot. De twee raken zo door elkaar gefascineerd dat Ponyo een mensenmeisje wil worden. Maar haar wacht een andere taak, één waarvan de toekomst van de hele wereld af zal hangen…

Zondag 27 maart 15:00

Whisper of the Heart (Japans gesproken, Engels ondertiteld)
Tijdens haar zomervakantie observeert de boekenworm Shizuku een normaal uitziende kat die alleen met de trein reist. Geboeid door de kat besluit ze hem te volgen. Zo ontmoet ze een vioolmaker die haar uitdaagt te stoppen met lezen en te beginnen met schrijven. Al snel nemen Shizuku’s boeiende avonturen haar mee, ver voorbij de grenzen van haar verbeelding.

Maandag 28 maart 19:00
Dinsdag 29 maart 19:00

Lees ook:Kijk je ogen uit op Cinekid
Lees ook:Monsters (en meer!) op het Leids Film Festival
Lees ook:Trailer Le Chant de la Mer
Lees ook:Speciale animatieprogramma’s in de Melkweg
Lees ook:The Borrower Arrietty is magisch mooi

7 reacties op “Ghibli domineert de Melkweg Cinema in maart

 1. bluemonika

  hmm…wel leuk dat ze dit doen. hopelijk laten ze in de toekomst dan ook meer anime films zien daar ( hoopt op de berserk film)

    /   Beantwoorden  / 
  1. Tünde

   Dat doen ze al :) Summer Wars draaien ze al behoorlijk lang op regelmatige basis en elke maand hebben ze een surprise voorstelling waarbij een nieuwe animé gedraaid wordt.

     /   Beantwoorden  / 
 2. Seppe

  Voor wie niet bekend is met het prachtige werk van Studio Ghibli, is dit evenement een uitgelezen kans om in de wondere wereld van Japanse tekenfilms te duiken. Geloof me, niet alle anime bestaat uit breinloze actie of schaars geklede vrouwen met een grote boezem. Als je een van bovenstaande pareltjes gaat bekijken, zul je gauw merken dat er weinig klopt van de vooroordelen. Geïnteresseerden wachten beter niet te lang met reserveren, want sommige voorstellingen zijn al uitverkocht. Gelukkig worden er voor The Borrower Arrietty (de studio’s nieuwste animatiefilm) extra voorstellingen ingelast.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Hans W.

  Ghibli rocks!!

    /   Beantwoorden  / 
 4. BobT

  Weten we eigenlijk al wanneer The borrower Arrietty in normale roulatie gaat? Wie is de distributeur eignelijk?

    /   Beantwoorden  / 
 5. Hans W.

  “Arrietty” afgelopen weekend tijdens Anima gezien. Erg mooi, magisch, inventief en indrukwekkend! Iedereen die “Spirited Away” mooi vond, zal ook zeker van deze film genieten.

    /   Beantwoorden  / 
 6. Seppe

  Update: Kaartjes voor de extra voorstellingen voor The Borrower Arrietty vlogen razend snel de deur uit, dus werden er opnieuw twee extra voorstellingen ingelast (zie update bovenaan).

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.