Bijzondere Marten Toonder-animaties in EYE

Aanstaande zondag vindt een unieke vertoning plaats van de animatiefilms uit de Toonder Studio’s. [update]

Ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van Marten Toonder vertoont het EYE Film Instituut te Amsterdam de meest opmerkelijke en bijzondere door het filminstituut geconserveerde films uit de stal van de Nederlandse studio. Hoewel de stripauteur vooral bekend is om zijn strips, was zijn studio op filmgebied minstens zo actief met commercials en opdrachtfilms, maar ook bekroonde vrije films en een serie Bommel en Tom Poes-films voor de Amerikaanse markt.

Het programma wordt gepresenteerd door Leenke Ripmeester (verantwoordelijk voor de conservering van de vertoonde collectie) en Jan-Willem de Vries, die zijn boek De Toonder Animatiefilms er zal presenteren. Ook wordt er gesproken met Alan Standen, die onder meer verantwoordelijk was voor de geschilderde achtergronden van de korte Toonder-film Moonglow uit 1954.

Een selectie van de films die die dag vertoond worden zullen op dvd verschijnen bij het boek De Toonder Animatiefilms. Deze is te koop in de winkel van EYE en kun je dus meteen laten signeren door de auteur van het boek en de oud-medewerkers van de Toonder Studio’s.

De vertoning zal zondag 29 april om 19.30u plaatsvinden als onderdeel van de serie Collectiespecial, waarin maandelijks aandacht wordt gegeven aan bijzondere deelgebieden van de EYE-collectie. Kaartjes zijn €9,50. Meer informatie is te vinden op de website van EYE. Meer info over het boek is te vinden op de site van uitgeverij Silvester.

Update 25 mei: De voorstelling zal wegens succes nogmaals in het filminstituut vertoond worden op maandag 28 mei om 15.00u.

Lees ook:Reclamefilms van Joop Geesink te zien in Den Haag
Lees ook:KLIK! festival op zoek naar korte animatiefilms
Lees ook:Speciale animatieprogramma’s in de Melkweg
Lees ook:Porties animatie op het Nederlands Film Festival
Lees ook:Docu Joop Geesink op tv

2 reacties op “Bijzondere Marten Toonder-animaties in EYE

 1. Hans W.

  De middag was een openbaring. Zeer veel filmpjes die ik nog nooit gezien had! De kwaliteit was nogal wisselend, maar het was leuk om te zien dat er al zoveel korte Bommel en Tom Poes filmpjes gemaakt zijn voor de lange film uit 1983.
  Het verschenen boek (hoewel zeer duur… €100) is ook zeer de moeite waard, vooral omdat er een dvd met 35 Toonder-tekenfilms bij zit.
  Op 28 mei om 19.00 uur een ingelaste herhaling van de filmvoorstelling in EYE, voor diegenen die het gemist hebben.

    /   Beantwoorden  / 
 2. TAZ

  nou de bekendste film van een creatie van marten toonder is in mijn ogen nog altijd de film als je begrijpt wat ik bedoel uit 1983 met ollie b bommel en tom poes.
  die was echt onvergetelijk en dat is ie nog steeds.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.