Animatiefilms op Anima 2014

Het animatiefestival vertoont meer dan twintig bioscoopfilms.

Vandaag start de 33e editie van Anima, het grootste animatiefilmfestival van België. In Brussel kunnen animatieliefhebbers van 28 februari 2014 tot en met 9 maart 2014 een groot aanbod van korte en lange animatiefilms bewonderen.

Zoals elk jaar biedt het festival meer dan alleen films (met onder meer de traditionele Animeernacht, speciale programma’s over scholen en studio’s, tentoonstelling, workshop, concert, masterclass, making-of, etc), maar in dit bericht werpen we een blik op alle avondvullende films die vertoond worden.

De competitie bevat negen films, maar daarbuiten worden ook nog eens vijftien andere bioscoopproducties vertoond. Het onderstaande overzicht van de festivalselectie zal zowel jong als oud aanspreken. Meer informatie en het festivalprogramma vind je op deze website.

IN COMPETITIE

Arjun: The Warrior Prince (8+)

Regie: Arnab Chaudhuri

Land: India

Het verhaal speelt zich af in het koninkrijk Hastinapura en is gebaseerd op een Indiase legende uit de Mahabharata. Hoofdpersonage is prins Arjoena, een van de Pandava’s, de afstammelingen van koning Pandoe. Verraad zorgt ervoor dat de jonge krijger zich opoffert voor India en uitgroeit tot de beroemdste boogschutter uit de geschiedenis.

The Art of Happiness (12+)

Regie: Alessandro Rak

Land: Italië

Het verhaal draait om taxichauffeur Sergio. Samen met zijn oudere broer vormde hij vroeger een succesvol muzikaal duo, maar de twee raakten van elkaar vervreemd toen Alfredo hem verliet om als monnik te gaan leven in de bergen van India en zijn dagen al mediterend door te brengen. De verhalen van de verschillende passagiers die in zijn taxi stappen en door de vervallen stad Napels rijden, doen Sergio terugdenken aan zijn broer.

Cheatin’ (16+)

Regie: Bill Plympton

Land: Verenigde Staten

Het verhaal van de avondvullende prent draait om Jake en Ella. Wanneer de twee elkaar ontmoeten, rijdend in de botsautootjes, slaat de vonk meteen over. Ze worden het dolverliefdste koppel uit de geschiedenis van de romantiek, tot een andere vrouw een wig tussen hen drijft. Jaloersheid en twijfel maken zich over de twee meester. Met de hulp van een onteerde goochelaar en zijn verboden ‘soul machine’ kruipt Ella in de huid van Jakes minnaressen. Op die manier probeert ze hun relatie te redden.

My Mommy Is in America and She Met Buffalo Bill (5+)

Regie: Marc Boréal en Thibaut Chatel

Land: Frankrijk

Het verhaal draait om de zesjarige Jean. Hij weet niet waar zijn moeder is en heeft het er moeilijk mee dat hij zich niets van haar kan herinneren, al laat hij dat nooit merken. Gelukkig leest zijn buurmeisje hem af en toe de postkaarten voor die zijn moeder opstuurt uit verre, exotische landen.

Otto is a Rhino (5+)

Regie: Kenneth Kainz

Land: Denemarken

De zomervakantie belooft een stuk minder saai te worden voor Topper wanneer hij een magisch potlood vindt. Samen met zijn vriend tekent hij een neushoorn op de muur. Het enorme dier komt tot leven en zorgt voor komische situaties. Maar hoe houden ze het hongerige beest tevreden in een kleine flat op de derde verdieping?

Patema Inverted (8+)

Regie: Yasuhiro Yoshiura

Land: Japan

Patema leeft in een ondergrondse gemeenschap. De jonge meid houdt ervan om de vele tunnels en schachten te verkennen, maar het is verboden om een gevaarlijke zone te betreden. Wanneer ze op een dag haar nieuwsgierigheid niet langer kan bedwingen, belandt ze in een vreemde wereld waar alles ondersteboven staat. Daar leert ze de jongen Age kennen, het begin van een bijzonder avontuur.

Pim & Pom – Het Grote Avontuur (3+)

Regie: Goia Smid

Land: Nederland

De twee katten Pim en Pom zijn elkaars beste vrienden en wonen samen bij hun baasje de Vrouw. Als de nichtjes Treesje en Sjaantje op bezoek komen, nemen ze de poezen mee naar het park voor een picknick. Zij willen dolgraag de katten zelf houden en bedenken daarvoor stiekem een plan. Als Pim en Pom weten te ontsnappen aan de nichtjes, verdwalen ze en moeten ze samen op straat overleven, waar ze een straatkattenbende ontmoeten.

Rio 2096 – A Story of Love and Fury (12+)

Regie: Luiz Bolognesi

Land: Brazilië

Het verhaal speelt zich af in vier verschillende eeuwen (de 16e, 19e, 20e en 21e) en doorkruist de turbulente periodes, zowel belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis van Brazilië (kolonisatie, slavernij, militaire dictatuur) als het grauwe leven in het Rio de Janeiro van 2096, een futuristische versie van de stad waar om water wordt gevochten.

The Wind Rises (8+)

Regie: Hayao Miyazaki

Land: Japan

Het verhaal is gebaseerd op het leven en het werk van de oorlogsvliegtuigenmaker Jiro Horikoshi. Hij ontwierp voor het Japanse leger heel wat toestellen die gebruikt werden in de Tweede Wereldoorlog. Met zijn nieuwe tekenfilm laat Miyazaki de menselijke kant van de ingenieur zien. Horikoshi wordt niet afgeschilderd als iemand die een moordmachine ontwierp die vele mensen het leven zou kosten, maar als iemand die een prachtig vliegtuig wilde creëren waar hij trots op kon zijn.

.

BUITEN COMPETITIE

Aya of Yop City (16+)

Regie: Marguerite Abouet en Clément Oubrerie

Land: Frankrijk

Centraal staan de komische en romantische belevenissen van de drie jonge vrouwen Aya, Adjoua en Bintou. De negentienjarige Aya wil later dokter worden en blijft liever thuis om te studeren dan met haar vriendinnen te gaan dansen en op mannen te jagen. Alles verandert wanneer Adjoua per ongeluk zwanger wordt.

Blue Exorcist The Movie (16+)

Regie: Atsushi Takahashi

Land: Japan

In de film is te zien hoe de True Cross Academy zich klaarmaakt voor een festival dat slechts een keer om de elf jaar wordt georganiseerd. Rin, broer Yukio en vriendin Shiemi staan in voor de veiligheid en moeten ervoor zorgen dat het feest niet verpest wordt door monsters. De aandacht van Rin gaat echter naar Usamaro, een kleine, maar mysterieuze demon.

Osamu Tezuka’s Buddha – The Great Departure (12+)

Regie: Kozo Morishita

Land: Japan

De verfilming draait om het leven van Siddartha, ook wel bekend als Boeddha, de grondlegger van het boeddhisme. De film speelt zich af in India en laat zien hoe een jonge prins een spirituele reis ondergaat en uiteindelijk verlichting vindt. Het epische levenswerk is het eerste van drie delen die gebaseerd zijn op de gelijknamige stripreeks van Osamu Tezuka.

Consuming Spirits (16+)

Regie: Chris Sullivan

Land: Verenigde Staten

Gentian Violet, Victor Blue en Earl Gray zijn drie inwoners van het dorpje Maggusson en werken voor de plaatselijke krant The Daily Suggester. Ze hebben allemaal hun eigen familiegeheimen en zijn met elkaar verbonden door een verleden van sociale problemen, misbruik, romantiek en haat. Na een auto-ongeluk komt hun verborgen geschiedenis plots boven water.

Ernest & Celestine (5+)

Regie: Benjamin Renner, Stéphane Aubier en Vincent Patar

Land: Frankrijk/België

De prachtige, handgetekende animatiefilm is gebaseerd op de kinderboeken van de Belgische schrijfster en illustratrice Gabrielle Vincent. Het verhaal draait om de onwaarschijnlijke vriendschap tussen Ernest (een grote beer die geen notaris wil worden) en Célestine (een kleine muis die geen tandarts wil worden). De prent maakt dit jaar kans op de Oscar voor Beste Animatiefilm.

Frozen (5+)

Regie: Chris Buck en Jennifer Lee

Land: Verenigde Staten

Het verhaal – dat erg losjes gebaseerd is op De Sneeuwkoningin, een bekend sprookje van de Deense schrijver Hans Christian Andersen – speelt zich af in Arendelle, een vervloekt koninkrijk waar het eeuwig winter is. Het avontuur volgt Anna en Kristoff, die samen op zoek gaan naar Elsa, de koningin van Arendelle. Zij is de oudere zus van Anna en kan als enige een einde maken aan de ijselijke betovering.

The Garden of Words (12+)

Regie: Makoto Shinkai

Land: Japan

Takao is een jonge student die schoenmaker wil worden. Wanneer hij op een dag spijbelt om schoenen te schetsen in een Japanse tuin, ontmoet hij Yukino, een mysterieuze vrouw die ouder is dan hij. Zonder dat ze het afspreken, zien de twee elkaar vaak op regenachtige dagen in de tuin. Ze openen hun hart voor elkaar en hun relatie wordt inniger, maar het einde van het regenseizoen komt steeds dichterbij…

Jack and the Cuckoo-Clock Heart (8+)

Regie: Mathias Malzieu en Stéphane Berla

Land: Frankrijk/België

Jack wordt geboren op de koudste dag in de geschiedenis. De vroedvrouw Madeleine redt zijn leven door zijn bevroren hart te vervangen door een klok. Die prothese werkt prima zolang Jack rustig blijft, de wijzers niet aanraakt en vooral niet verliefd wordt. Dat laatste wordt echter een probleem wanneer hij valt voor de charmes van de jonge straatzangeres Miss Acacia.

The Lego Movie (5+)

Regie: Chris Miller en Phil Lord

Land: Verenigde Staten

De film vol levend speelgoed speelt zich af in Bricksburg en volgt Emmet, een doodgewoon legofiguurtje dat per ongeluk wordt aangezien als de redder van de wereld. Hij maakt kennis met allerlei bijzondere personages en belandt in een dol avontuur om een gemene tiran te stoppen die het hele universum aan elkaar wil lijmen.

Loulou – The Incredible Secret (5+)

Regie: Eric Omond

Land: Frankrijk

Het verhaal draait om de jonge wolf Loulou en zijn vriend Tom, een konijn. Wanneer Loulou ontdekt dat zijn moeder nog leeft, verlaten de twee hun woonplaats in konijnenland om naar Wolfenberg te reizen. Daar vindt net het CarniFestival plaats, een jaarlijks feest waarbij alle grote vleeseters samenkomen om te jagen. Hun vriendschap wordt zwaar op de proef gesteld in de nieuwe wereld waar planteneters niets meer zijn dan voedsel en slaven.

Minuscule – The Valley of Lost Ants (5+)

Regie: Tomas Szabo en Hélène Giraud

Land: Frankrijk/België

Het avontuur – gebaseerd op de succesvolle tv-serie – begint wanneer een zwarte mier een doos vol suiker vindt. Samen met enkele soortgenoten en een dapper lieveheersbeestje besluit hij om de kostbare schat naar het mierennest te brengen. Een gevaarlijke onderneming, want onderweg moeten ze voorbij hongerige vissen en kikkers. Bovendien heeft een gemene kolonie rode mieren het ook op de lekkere suikerdoos gemunt.

Moon Man (5+)

Regie: Stephan Schesch

Land: Duitsland

Het mannetje van de maan zich eenzaam, tot hij op een dag de staart grijpt van een vallende ster en op aarde landt. Door de buitenaardse invasie breekt er paniek uit in het presidentiële paleis. Meteen wordt een zoektocht georganiseerd. Op de vlucht voor de president en zijn soldaten, maakt Moon Man kennis met de pracht van de planeet die hij al zo lang van bovenaf bewondert en ontdekt hij hoe belangrijk hij is voor de aardse kinderen.

Pelle de Politiewagen rijdt weer uit (5+)

Regie: Rasmus A. Sivertsen

Land: Noorwegen

De sympathieke politiewagen Pelle heeft een nieuwe opdracht: hij moet het natuurpark bewaken omdat daar een arend haar nest uitbroedt. Twee dieven slagen er echter toch in de roofvogel te vangen. Pelle kan het niet bijhouden: hij moet de dieven vangen en tegelijk het ei bewaken… Tot overmaat van ramp is zijn beste teamgenoot smoorverliefd op een van de dieven!

Le Tableau (8+)

Regie: Jean-François Laguionie

Land: Frankrijk/België

Het verhaal van Le Tableau speelt zich af in een schilderij waarvan de personages tot leven kwamen. Het leven is niet voor alle kunstwerkjes een pretje, want er heerst apartheid tussen de drie rassen. De complete Toupins (Alafen) wanen zich superieur en weigeren om onvolledige figuren in hun kasteel toe te laten. Sterker nog, ze maken zelfs jacht op de ongekleurde Pafinis (Niafen) en de schetserige Reufs (Ruwlijnen). Vastbesloten om de échte schilder te vinden en hem te vragen om iedereen af te werken, trekken drie figuurtjes op avontuur en springen ze uit hun schilderij.

Tante Hilda (8+)

Regie: Jacques-Rémy Girerd en Benoît Chieux.

Land: Frankrijk

Het verhaal draait om tante Hilda, een vrouw die dol is op de natuur en een museum heeft met miljoenen planten uit de hele wereld. Met veel liefde zorgt ze voor talloze soorten die met uitsterven worden bedreigd. Ondertussen werken wetenschappers aan Attilem, een nieuwe graansoort die met weinig water en zonder meststof kan overleven. De uitvinding zou een einde kunnen maken aan de hongersnood, maar blijkt gevaarlijker dan men dacht.

Lees ook:Césarnominaties voor Beste Animatiefilm
Lees ook:Animatiefilms op Anima 2013
Lees ook:10 Oscarkandidaten voor Korte Animatiefilm
Lees ook:Nominaties Europese Animatiefilm 2013
Lees ook:Eerste teaser voor The Life of Guskou Budori

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.