KLIK! 2014

Een week vol animatie in Amsterdam!

Volgende week barst het KLIK! Amsterdam Animation Festival weer los. Zes dagen lang kun je je in het EYE Filmmuseum laten onderdompelen in de fantastische wereld van de animatie.

Het thema is dit jaar Boys, Girls & Beyond! Dat zorgt voor enkele bijzondere filmprogramma’s waarin de grens tussen mannen en vrouwen vervaagt en er wordt gelachen met stereotypes. Aansluitend vinden er ook gesprekken plaats over gender in animatie: Zijn Sesamstraat-vrienden Bert en Ernie homo en is Merida uit Brave stiekem lesbisch?

Uiteraard ontbreken ook de jaarlijkse competities niet. Er worden talloze korte films uit Europa vertoond (zowel van professionals als van studenten) en er zijn afzonderlijke vertoningen met opdrachtwerk (onder andere videoclips en promotiefilms) en politiek getinte creaties. Eveneens een vaste waarde – en altijd een aanrader! – zijn de Dutch Delights, een compilatie met werk uit Nederland.

Op het programma staan daarnaast premières zoals Song of the Sea, de langverwachte tekenfilm van The Secret of Kells-regisseur Tomm Moore, Walt Disneys korte film Feast (straks vast een Oscarkandidaat) en I Know That Voice, een documentaire over stemacteurs van wie je misschien niet de naam maar zeker wel de stem kent.

Voor de animators en geïnteresseerden zijn er bijbehorende activiteiten die dieper ingaan op de vertoonde films. Zo komen art director Adrien Merigeau en producent Ross Murray vertellen over het ontwikkelen van het verhaal en het design van de handgetekende prent Song of the Sea. Josh Staub (visual effects supervisor van Feast) en Dawn Ernster (Disney’s Director Talent Development) geven een masterclass en strooien met tips voor je portfolio. Wie meer over Pixar wil weten, kan terecht bij een presentatie van Michael B. Johnson (engineering lead Monsters University).

Ook interessant van eigen bodem: een blik op de productie van de Nederlands-Belgische tekenfilm Trippel Trappel met regisseurs Albert ’t Hooft en Paco Vink en background supervisor Inge Daveloose. Daarnaast staan Nederlandse stemacteurs eens uitzonderlijk in de schijnwerpers tijdens een panel over de unieke manier van acteren zonder je lichaam te gebruiken. Ook het werk van jonge talenten uit Nederlandse animatiescholen (AKV|St. Joost, ArtEZ, WDKA, HKU) wordt kort voorgesteld en er zijn sessies met het Stimuleringsfonds en de crowdfundorganisatie CineCrowd.

Al het bovenstaande en nog veel meer leuks gaat door in Amsterdam van 4 tot en met 9 november 2014. Uitgebreide informatie over de programmatie vind je op deze website. De onderstaande leader voor het festival werd gemaakt door Job, Joris & Marieke.

KLIK! 2014

Lees ook:Feast in Annecy
Lees ook:Herinnering: KLIK! Special op 5 november 2011
Lees ook:Feast-plaatjes
Lees ook:Mooie Feast-beelden
Lees ook:Oscarnominaties bekend

Eén reactie op “KLIK! 2014

  1. Max

    Leuk! Meteen kaarten besteld!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.