St. Joost start met een masteropleiding animatie

Het St. Joost in Breda start in september 2010 met een masteropleiding animatie. Het zal de eerste éénjarige master animatie worden in Nederland.

Na twee jaar voorbereiding vond vorige maand de officiële aankondiging plaats, tijdens het International Filmfestival in Breda. Tot nu toe was de HKU in Utrecht de enige plek waar je min of meer een master animatie kon doen, in de vorm van een EMMA. Nu is er ook de Professional Master Animation.

Het lesprogramma zal zich voor een groot deel gaan richten op het ondernemerschap. Volgens studieleider René Bosma worden veel studenten later autonoom kunstenaar maar zijn daar eigenlijk niet goed genoeg op voorbereid. Om grote valkuilen te voorkomen werkt de opleiding samen met Starterslift en het Niaf, die workshops zullen gaan geven. Naast dit erg handige onderdeel van de opleiding staat de brede rol van animatie binnen de context van media, kunst, vormgeving, games en wetenschap centraal. Als student kun je je specialiseren in een onderdeel van deze nieuwe contexten en toepassingsgebieden. Het is maar wat je op dat moment als student wil, de opleiding speelt in op de onderwijsvraag van jou als student.

De opleiding is bedoeld voor jonge studenten die hun bachelor in animatie hebben gehaald, maar ook voor professionele beroepsbeoefenaren. Dat communicatie grotendeels in het Engels zal plaatsvinden laat zien dat animatoren uit het buitenland ook erg welkom zijn. 10 mei vindt een zogenaamde ‘portfolio-meeting’ plaats, waarbij geïnteresseerden hun eigen werk kunnen laten zien om toegelaten te worden. St. Joost wil in september met minimaal acht en maximaal vijftien studenten starten. Maar volgens directeur Jules van de Vijver gaat dat helemaal goed komen. “We hebben al veel talent rondlopen. Ik ga er van uit dat het zeker gaat groeien. De opleiding moet tenslotte een landelijke uitstraling krijgen.” Geïnteresseerd? Klik dan door naar de website van het St. Joost en het speciaal opgerichte Master-Animation.com.

(Via BredaVandaag.nl, Avans.nl)

Lees ook:Gratis naar de masteranimaties AKV | St. Joost
Lees ook:Programma Animatiefestival Zwolle bekend
Lees ook:NIAf vertrekt uit Tilburg
Lees ook:Ben Stillers meesterbrein klaar tegen 2010
Lees ook:Win een ticket voor het KLIK! Amsterdam Animation Festival

2 reacties op “St. Joost start met een masteropleiding animatie

 1. Hans W.

  Lijkt me een goed initiatief! Maar even afwachten of alle verwachtingen waar worden gemaakt…

    /   Beantwoorden  / 
 2. Anoniem

  Even ter toelichting aangaande de Animatie Master opleiding op de HKU. Het EMMA traject is een zogenaamde “condensed master.” Een Master traject duurt in principe 2 jaar en volg je na het behalen van een Bachelor. Bij de EMMA worden die 2 jaar dus in 1 jaar en 3 maanden ‘gecondensed.’ Dit betekent dus letterlijk dat je 2 jaar aan studie in iets meer dan een jaar doet. De eerste helft van het EMMA traject is een multidisiplinair groepsprojects, de tweede helft de exegesis: een persoonlijk onderzoek met als resultaat een thesis en een film.
  De master opleiding van St. Joost lijkt echter ook erg interessant en ik kan het alleen maar toejuichen dat er meer academies in Nederland komen die animatie op een hoger niveau aanbieden.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.