Ophef over nominaties animatie-Oscar

Afgelopen week zijn de nominaties voor de Oscars bekend gemaakt. Waaronder uiteraard ook de nominaties voor 'animated feature' (lange animatiefilms) en 'animated shorts' (korte animatiefilmpjes). In de eerste categorie zijn Happy Feet, Monster House en Cars genomineerd. In de tweede categorie The Danish Poet, Lifted, The Little Matchgirl, Maestro en No Time for Nuts. De nominaties zijn dit jaar niet zonder controverse. Volgens sommigen is bij de lange films alleen Cars een èchte animatiefilm. Anderen klagen dat de kwaliteit van de korte genomineerden ronduit slecht is.

Animatie of niet?
Zowel Monster House als Happy Feet hebben gebruik gemaakt van 'motion capture'-technieken. Dat betekent dat er echt acteurs worden gefilmd, en dat hun bewegingen worden overgenomen overgebracht op een computerkarakter. Deze films worden dus niet beeldje-voor-beeldje gemaakt, wat bijvoorbeeld bij Cars wel is gebeurd. Het is een beetje een definitiekwestie: wat is animatie? Volgens puristen is animatie het tot leven wekken van dode dingen door ze beeldje voor beeldje te manipuleren. Is een motion-capture film zoals Monster House dan geen animatie? En als het dat niet is, wat is het dan eigenlijk wel?

Slechte kwaliteit
De kritiek bij de korte films is wat ernstiger. Vorig jaar waren er vrijwel alleen maar onbekende animatiefilmpjes genomineerd, en het lijkt erop dat de Academy dat dit jaar heeft willen compenseren. De grote animatiestudio's zijn bijna allemaal in de race: Pixar met Lifted, Disney met The Little Matchgirl en Blue Sky met het Scrat-filmpje No Time for Nuts. Critici vinden dat de kwaliteit van de genomineerden bedroevend is. En ergens kan ik me daar wel in vinden. Lifted van Pixar schijnt hilarisch te zijn (bekijk hier een kort fragmentje), maar No Time for Nuts (zie een fragmentje hier) stelt eigenlijk niet zo veel voor. Scrat's vorige filmpje, Gone Nutty, was vele malen beter. Disney's The Little Matchgirl is eigenlijk een nogal oubollig en saai filmpje, alhoewel mooi geanimeerd.

Ophef over de animatie-nominaties dus. Wat vind jij: is Monster House geen animation? Is No Time for Nuts een Oscar-nominatie waardig? Geef je mening eens hieronder!

Lees ook:Danish Poet wint Oscar beste korte animatiefilm
Lees ook:Nominaties voor de Annie Awards 2007 bekend
Lees ook:‘TMNT’ gaat door voor filmtitel (en ander klein animatienieuws)
Lees ook:Nieuw Pixar-filmpje: Lifted
Lees ook:‘Lifted is grappigste Pixar-short ooit’

3 reacties op “Ophef over nominaties animatie-Oscar

 1. Mo

  animatie kun je inderdaad op verschillende manieren opvatten. Bij mij komt eerder de vraag op: Is het nuttig om animatie, en daarmee bedoel ik dus keyframe animatie, in deze films te gebruiken?

  Ik vindt de karakters uit bv. Monsterhouse nogal levenloos overkomen, juist doordat ze een combinatie van mo-cap en keyframe gebruikten. De lichaamsbewegingen zijn soms te realistisch waardoor ze soms niet passen bij de gestilleerde figuren. Dit in combinatie met de hand geanimeerde facials maakt dat het vreemd overkomt.

  Dus als je het over full-animated features hebt denk ik daarbij aan studios als pixar, dreamworks en blue sky.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Mark

  The Little Matchgirl vond ik geweldig… dus erg verdiend naar mijn mening. Misschien komt het ook doordat het mijn favoriete sprookje is.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Will

  De Academy bestaat toevallig wel uit (duizenden) leden die allemaal uit het betreffende vakgebied komen. En zij maken de nominaties uit de inzendingen.

  Dus die critici mogen best zeiken, maar het betekent gewoon dat de inzendingen voor het afgelopen jaar dus van bedroevende kwaliteit waren.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.