Twintig animatiefilms strijden dit jaar om een Oscarnominatie

Ontdek welke titels in 2009 kampen in de categorie Beste Animatiefilm en hoe gebeten de regisseurs zijn om hun parels te laten deelnemen aan de wereldbekende wedstrijd. Strenge regels en sluwe technieken van naderbij bekeken.

Laten we meteen de spits afbijten met de twintig films die allemaal de Beste Animatiefilm van 2009 willen worden. Een overzicht in alfabetische volgorde:

9

Alvin and the Chipmunks: The Squeakquel

Astro Boy

Battle for Terra

Cloudy with a Chance of Meatballs

Coraline

A Christmas Carol

The Dolphin – Story of a Dreamer

Fantastic Mr. Fox

Ice Age: Dawn of the Dinosaurs

Mary and Max

The Missing Lynx

Monsters vs Aliens

Planet 51

Ponyo on the Cliff by the Sea

The Princess and the Frog

The Secret of Kells

Tinker Bell and the Lost Treasure

A Town Called Panic

Up

Uit alle inzendingen kiest een groep uitverkorenen (het zogehete Animated Feature Film Award Screening Committee) een beperkt aantal animatiefilms die een kans maken op een beroemde Oscar.

Vorig jaar won Wall-E het uiteindelijk van de andere genomineerden Bolt en Kung Fu Panda. Door een bijzondere regel worden er echter dit jaar misschien vijf in plaats van drie animatiefilms genomineerd.

Het zit namelijk zo: Als er zestien (of meer) animatiefilms worden ingediend, komen er op miraculeuze wijze twee extra plaatsjes vrij op de nominatielijst voor de Beste Animatiefilm.

Het is tot op heden nog maar een keer gebeurd dat er vijf nominaties waren in plaats van drie, maar voorlopig ziet het ernaar uit dat in 2009 twintig animatiefilms zullen strijden voor de titel Best Animated Feature Film of the Year. Maar niets is zeker, want de deelname van Alvin and the Chipmunks 2, The Dolphin, Fantastic Mr. Fox, Planet 51, The Princess and the Frog, The Secret of Kells en A Town Called Panic is nog niet geldig verklaard.

Om deel te mogen nemen aan de wereldbekende wedstrijd, moet een (animatie)film aan heel wat strenge voorwaarden voldoen. Eén daarvan is dat de film verplicht in een bioscoop in Los Angeles moet spelen. Daardoor zetten heel wat regisseurs alles op alles om hun film dit jaar nog in de grootste stad van Californië te krijgen.

De distributiemaatschappij van A Town Called Panic, Zeitgeist Films, had de film niet geprogrammeerd in Los Angeles, dus grepen regisseurs Stéphane Aubier en Vincent Patar zelf maar in. De twee vulden niet alleen het nodige papierwerk in, maar zorgden er persoonlijk voor dat de maffe stop-motionfilm in december in een zaal in Claremont draait.

The Secret of Kells ging nog een stapje verder en gaf de Amerikaanse distributiemaatschappij Empire Film de bons en ging deze maand in zee met GKIDS. Op die manier hoopt de mythische tekenfilm van Tom Moore dit jaar ook bij de kanshebbers te belanden.

Ook Walt Disney zit niet om een sluwe truc verlegen. Tinker Bell and the Lost Treasure verscheen dit jaar enkel op dvd en bluray. Toch zorgde de studio ervoor dat de animatiefilm één week in de bioscoop was te zien in Los Angeles, een gewiekste zet waardoor het elfenavontuur volgens de regels net zo goed kans maakt op een nominatie.

De Japanse animatiefilm Evangelion 1.0: You Are (Not) Alone werd ondertussen al gediskwalificeerd. De film draaide in Japan al in september 2007 in de bioscoop, terwijl volgens het strikte reglement de uiterste niet-Amerikaanse releasedatum 1 januari 2008 is. Zo blijft Ponyo van Hayao Miyazaki als enige deelnemer over om de animestijl te vertegenwoordigen.

Wie zich afvraagt waarom de sequel op Alvin and the Chipmunks -in theorie- een kans maakt: Volgens de regels is een animatiefilm een film die minstens zeventig minuten duurt, waarbij de bewegingen en handelingen van de personages gemaakt werden met een techniek die frame per frame werkt. Daarbij moet een groot deel van de hoofdpersonages met animatie tot leven gebracht worden en moet de animatie drie vierde van de tijd in de film aanwezig zijn.

Behalve de afzonderlijke animatiecategorie kunnen de films ook meedingen naar de andere felbegeerde prijzen. Zo is op de website van Disney te lezen dat Up wordt voorgedragen in de categorieën Best Picture, Best Animated Feature, Best Director, Best Original Screenplay, Best Cinematography, Best Film Editing, Best Art Direction, Best Sound Mixing, Best Sound Editing en Best Original Score. Slik!

Het is bovendien niet onwaarschijnlijk dat een of meerdere animatiefilms meedoen voor Best Picture. Deze 82e editie van de Academy Awards worden er namelijk tien in plaats van vijf films genomineerd. De gelukkige winnaars worden bekendgemaakt op 2 februari 2010.

(Via Oscars, CartoonBrew, DisneyStudioAwards, AnimeNewsNetwork en PixarPlanet)

Lees ook:Nieuwe trailer en filmposters Alvin and the Chipmunks 2
Lees ook:Trailer Brendan and the Secret of Kells
Lees ook:Nieuwe trailer voor Alvin and the Chipmunks 3
Lees ook:Gekke Chipmunks zijn het noorden kwijt
Lees ook:Eerste trailer Alvin and the Chipmunks: Chipwrecked

12 reacties op “Twintig animatiefilms strijden dit jaar om een Oscarnominatie

 1. Rex

  Hey Seppe, Bedankt voor dit onwijs interressante nieuws!
  Nooit geweten dat de regel er was dat een film in LA moest hebben gedraaid, al is het maar een week of 1 zaal..vaaggg

  Ik vraag me af of een animatiefilm nu nog in de categorie Best Picture zal vallen nu er een losse categorie voor is.
  Het was toen wel fantastisch dat Beauty and the Beast als Best Picture werd genomineerd toen de losse animatie categorie nog niet bestond.

  Maar in principe moet het niet uitmaken of het een animatiefilm is of niet, Best Picture word gekozen om de film zelf, niet de techniek hoe het gemaakt is. Het is het verhaal, personages, acteerwerk, emoties etc. wat een film een goede film maakt.

  Hoe dan ook: bedankt voor deze info, vind t erg interressat om te weten.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Luvlektrik

  Inderdaad, interessant artikel!

  Moge de beste winnen :)

    /   Beantwoorden  / 
 3. Vianerd

  Ik vind vooral dat Up, 9, en Coraline een plaats verdienen. Allen zeer mooie films.

  Waarschijnlijk ook The Princess and the Frog maar aangezien die nog niet uit is…

  bedankt voor de info!

    /   Beantwoorden  / 
  1. Seppe

   The Princess and the Frog komt eind november uit in Amerika (uiteraard ook in een zaal in Los Angeles) en dat is nog net op tijd om dit jaar deel te mogen nemen aan de Oscars. De aanvragen moesten ondertussen wel al binnen zijn, maar dat hebben ze bij Disney vast allang geregeld.
   -
   Of bedoelde je dat je zelf nog niet kan oordelen of de film een plaats verdient? :)

     /   Beantwoorden  / 
   1. Vianerd

    Dat laatste ja. Ik oordeel pas als ik ‘m gezien heb :D

      /   Beantwoorden  / 
 4. Rex

  Oke ik ben wel bevooroordeeld maar ik vind na alles wat ik online gezien heb en het feit dat dit de terugkeer is van Disney;s 2d animatie dat the Princess and the Frog in ieder geval een oscarnominátie binnen moet halen voor beste animatiefilm.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Hans W.

  Het zou me niets verbazen als de aparte categorie voor Beste Lange Animatiefilm binnen een paar jaar weer gaat verdwijnen en de animatiefilms gewoon met de andere lange speelfilms meedoen. Er ontstaat een steeds groter grijs gebied, waarin CGI en motion capture een live-action film ‘helpen’. Je zou dan alleen nog voor een pure 2D-animatie feature of stop-motion film een aparte Oscar kunnen uitreiken… (2D krijgt na “The Princess and the Frog” natuurlijk weer een gigantische opleving!)

    /   Beantwoorden  / 
 6. Seppe

  Het klopt dat de grens tussen animatie en live action steeds vager wordt. Spectaculaire speelfilms maken meer en meer gebruik van (computer)animatie, denk aan Avatar en 2012. Ik vind persoonlijk dat films als ‘Alvin and the Chipmunks’ onterecht mogen meedoen voor Best Animated Feature, ook al voldoen ze aan de definitie (en geloof ik nooit dat zo’n film kan winnen).
  -
  Mocht de animatiecategorie verdwijnen, zou dat -denk ik- wel betekenen dat minder animatiefilms een kans in de spotlights krijgen, want dan moeten ze immers opboksen tegen veel grotere en duurdere producties die strijden voor Best Picture. Films als ‘Up’ zullen altijd wel een kans maken, maar goedkopere animatieproducties à la ‘The Secret of Kells’ en ‘A Town Called Panic’ niet.

    /   Beantwoorden  / 
 7. kay

  Ik hoop echt op Mary and Max, de mooiste film die ik dit jaar gezien heb.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Hans W.

   Ik vond “Mary and Max” erg grappig, maar… ‘mooiste’?

     /   Beantwoorden  / 
 8. peter

  lang leven up

    /   Beantwoorden  / 
 9. Tim Koomen

  Ik vond Mary and Max toch wel de beste animatiefilm van het jaar (stiekem zelfs beter dan Up…). Maar ook Up en Coraline verdienen natuurlijk een nominatie. Cloudy With A Chance… vond ik nogal tegenvallen (wel leuk begin, tegenvallende afloop) en Paniek in het Dorp lijkt me nogal… panisch. :) Fantastic Mr. Fox vond ik wel erg grappig!

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.