Kanshebber Beste Animatiekortfilm ’09: The Kinematograph

Deel acht uit ons overzicht van de tien geselecteerde kortfilms.

De Poolse animator Tomek Bagiński is geen onbekende voor de jury van de Oscars. In 2002 sleepte hij eerder al een nominatie in de wacht met  de kortfilm Katedra (The Cathedral). Dit jaar maakt zijn nieuwste project The Kinematograph kans op een gouden beeldje voor Beste Animatiekortfilm.

Toen de trailer in mei werd uitgebracht, schreef ik al dat The Kinematograph er veelbelovend uitzag, maar dat de kortfilm op de shortlist zou prijken van de 82e editie van de Academy Awards, had ik niet gedacht.

Dat komt natuurlijk omdat we ons alleen maar op de trailer kunnen baseren, want de volledige versie is helaas niet online te vinden. Maar de beelden die je onderaan kan bekijken zijn niet mis. The Kinematograph straalt een heerlijke sfeer uit en sluit aan bij steampunkstijl, een fantasievolle stijl met een vreemde mengeling van oude techniek (stoommachines) en sciencefiction.

In de kortfilm maakt Francis, een oude uitvinder, de mysterieuze cinematograaf. Wat die vreemde machine precies doet, is niet helemaal duidelijk. Volgens de flarden tekst die in de trailer verschijnen, heeft elke uitvinding zijn prijs, dus de projector zorgt wellicht voor enkele onverwachte (en minder leuke) effecten.

Ik heb de kortfilm nog niet gezien, maar mijn beste gok is dat de cinematograaf een stukje van jezelf afneemt als hij beelden van je opneemt. The Kinematograph heeft mijn nieuwsgierigheid in ieder geval gewekt. Het onderstaande voorsmaakje ziet er zeker interessant uit, maar een beoordeling laat helaas op zich wachten tot de volledige film op dvd wordt uitgebracht of op het wereldwijde web verschijnt (tips zijn altijd welkom).

Meer informatie vind je op de officiële website van de kortfilm.

Enkele afbeeldingen uit The Kinematograph (klik voor hoge resolutie)


Trailer The Kinematograph (of bekijk de HD-versie op YouTube)

Lees ook:Veelbelovende Kinematograph straalt warmte uit
Lees ook:Kanshebber Beste Animatiekortfilm ’09: Variété
Lees ook:Kanshebber Beste Animatiekortfilm ’09: Runaway
Lees ook:Kanshebber Beste Animatiekortfilm ‘09: The Lady and the Reaper
Lees ook:Kanshebber Beste Animatiekortfilm ’09: Logorama

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.