Rango wint Oscar voor Beste Animatiefilm

Een kameleon, vliegende boeken en zingende poppen winnen een Oscar.

Het 84e filmprijzenfestival van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences zit erop. Zonet werden in Los Angeles de gouden beeldjes uitgereikt en dus zijn ook de winnende (animatie)films eindelijk bekend.

Favoriet Rango (winnaar van zo’n beetje elke andere animatieprijs dit jaar) won de Oscar voor Beste Animatiefilm. De zowel qua verhaal als stijl erg aparte computerprent was het succesvolle animatiedebuut van Gore Verbinski, regisseur van de eerste drie Pirates of the Caribbean-films. De prestigieuze Oscar moedigt de maker vast aan om een tweede animatiefilm te maken, al wordt dat volgens de regisseur sowieso iets fris en geen vervolg op de komische western.

In de categorie voor Beste Korte Animatiefilm ging de Oscar niet naar La Luna van Pixar, maar The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore, de eerste kortfilm van Moonbot Studios. De ontroerende, geanimeerde ode aan geschreven verhalen werd geregisseerd door de bekende kinderboekenauteur William Joyce en Brandon Oldenburg. Je kunt de korte film, waarin verschillende animatietechnieken naadloos in elkaar overvloeien,  in dit bericht (opnieuw) bekijken.

De muzikale Oscar voor Beste Orginele Nummer ging niet naar Real in Rio uit het geanimeerde papegaaienavontuur Rio. Het was Man or Muppet, een geweldige song uit de poppenfilm The Muppets, die – zoals verwacht – met de award aan de haal ging. Het lied werd geschreven door The Flight of the Conchords-ster Bret McKenzie.

Alle Oscarwinnaars vind je op deze website.

Lees ook:Wall-E wint Oscar
Lees ook:And the Oscar goes to…
Lees ook:Tien korte animatiefilms strijden om Oscar
Lees ook:Toy Story 3 wint Oscar voor Beste Animatiefilm
Lees ook:Nederlandse Junkyard verovert Canada

3 reacties op “Rango wint Oscar voor Beste Animatiefilm

  1. Eline

    Ben héél blij dat ‘The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore’ van Moonbot Studios heeft gewonnen. Pixar verdiende de award ook wel, maar Moonbot Studios heeft het meer nodig. Hun tweede kortfilm is ook al zo leuk! Met deze award krijgen ze vast meer financiële steun. Hopelijk krijgt ‘The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore’ een langspeelfilm!

      /   Beantwoorden  / 
  2. Mohegan

    Ik had eigenlijk niet anders verwacht. Rango was echt de beste uit dat lijstje. Eindelijk hebben alle films, waarop ik hoopte dat ze zouden winnen, ook de oscars gekregen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.