Geanimeerde Oscarwinnaars

Walt Disney, Pixar en een Nederlander gaan met een beeldje lopen. Papieren vliegtuigjes zorgden voor problemen en animators van visual effects kunnen op weinig sympathie rekenen bij de Oscars.

Zondagavond werden in het Dolby Theatre in Hollywood de Oscars uitgereikt. Op geanimeerd gebied hebben de leden van de Academy op veilig gespeeld en niet echt voor verrassingen gezorgd. Bij de korte en avondvullende films ging het gouden beeldje respectievelijk naar een productie van Walt Disney en dochterstudio Pixar.

Categorie voor Beste Animatiefilm:

*Brave
Frankenweenie

ParaNorman
The Pirates! Band of Misfits
Wreck-It Ralph

De prijs voor Beste Animatiefilm werd in ontvangst genomen door Brenda Chapman, de bedenker van het verhaal en coregisseur van de film, en een kilt-dragende Mark Andrews, de man die haar verving toen ze halverwege de productie opzij werd geschoven. Het moet wellicht wat raar hebben aangevoeld voor Chapman om het podium met hem te delen, maar de voldoening die een Oscar met zich meebrengt was vast een troost. Ze droeg de Oscar op aan haar dochter, aangezien Brave gebaseerd is op hun moeder-dochterrelatie. Chapman is nu de eerste vrouw die een Oscar voor Beste Animatiefilm kreeg.

Categorie voor Beste Korte Animatiefilm:

Adam and Dog
Fresh Guacamole
Head over Heels
Maggie Simpson in The Longest Daycare
*Paperman

Favoriet Paperman (hier te bekijken) werd bekroond met de Oscar voor Beste Korte Animatiefilm. Regisseur John Kahrs kreeg de award overhandigd. Paperman-producente Kristina Reed vierde de overwinning door papieren vliegertjes met een kus erop naar beneden te gooien van het balkon. Hoewel daar op tv niets van te zien was en de ‘ordeverstorende stunt’ niet echt werd opgemerkt, werd ze door de bewakingsdienst zonder pardon de zaal uitgezet. Gelukkig mocht ze ongeveer tien minuten later wel terug naar binnen, meldt THR. De sfeer is duidelijk niet dezelfde als die in Annecy.

Categorie voor Beste Visual Effects:

The Avengers
The Hobbit: An Unexpected Journey
*Life of Pi
Prometheus
Snow White and the Huntsman

De prijs voor de beste ‘nepbeelden’ (computeranimatie in liveactionfilms) ging naar Life of Pi. Opvallend is dat een van de vier winnende computerkunstenaars een Nederlander is. Erik-Jan de Boer – afgestudeerd aan de HKU – kwam de Oscar ophalen samen met zijn collega’s Bill Westenhofer, Guillaume Rocheron en Donald R. Elliott.

Pijnlijk ironisch is dat Rhythm & Hues, de studio achter de visual effects, in staat van faillissement verkeert en de mensen achter de bekroonde effects op straat staan. Buiten aan het Dolby Theatre werd dan ook geprotesteerd door een menigte van (weldra werkloze) animators en leden van de vfxunion.com. Net toen de Oscarwinnaars hun medeleven wilden uitdrukken en de aandacht op de problematiek wilden vestigen, ging de microfoon uit, begon een muziekje te spelen de werden ze van het podium geleid. Tot zover de sympathie van Hollywood voor mensen die kaskrakers digitaal aankleden.

Een overzicht van alle Oscarwinnaars vind je hier.

Lees ook:Geanimeerde nominaties voor de Oscars
Lees ook:Oscar the Grouch voorspelt Oscarwinnaars
Lees ook:Wall-E wint Oscar
Lees ook:Korte animatiefilm: MutantLand
Lees ook:Rango wint Oscar voor Beste Animatiefilm

6 reacties op “Geanimeerde Oscarwinnaars

 1. DragonMaster

  Ja, dat was wel te verwachten. Goed voor Erik-Jan de Boer! Hopelijk krijgen de animatoren van Life of Pi nu toch ook wat extra aandacht.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Mohegan

  Brave verdiende die Oscar dus absoluut niet! Wat een hielenlikkers daar bij de Oscars zeg. Wreck-it Ralph en ParaNorman waren tienmale beter dan Brave. Ik was echt geschrokken toen ik las dat Pixar alweer had gewonnen.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Max

  Ik vind brave wel verdiend, was een prachtige film. Maar ik had wreck-it ralph ook gegund. Paperback is ook zeer verdiend. Wel jammer dat La Luna niet was genomineerd.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Eline

  Brave is geen slechte film, maar deze keer had een andere film de oscar verdiend = Wreck-it Ralph. Het zou een mooie motivatie en beloning voor Disney zijn geweest…

    /   Beantwoorden  / 
 5. peter

  brave is een teregte winar.
  ben al benieuwd welke ditjaar de animatie film van het jaar word.

    /   Beantwoorden  / 
 6. enitul

  Brave was een leuke en mooie film. Verdiend gewonnen. Maar (ook) ik had liever Wreck-it-Ralph als de winnaar gezien. Paperman was idd ook adembenemend. Felicitaties aan alle winnaars.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.