Cartoon d’Or-nominaties bekend

Twee Belgische creaties genomineerd voor de Europese prijs!

De Cartoon d’Or is een prijs voor de Beste Korte Animatiefilm van Europa. De prestigieuze award wordt jaarlijks uitgereikt en kende in het verleden inmiddels beroemde winnaars als Nick Park, Sylvain Chomet en Michael Dudok de Wit. Enkel de beste van de beste films maken een kans, want om in aanmerking te komen moet de film al een prijs gewonnen hebben op een groot Europees animatiefestival, waaronder ook het Belgische Anima en het Nederlandse HAFF.

Net als de voorbije jaren (winnaar Oh Willy…, nominatie Betty’s Blues) maakt ook dit keer een Belgische creatie kans op de Cartoon d’Or. Een van vijf genomineerden is The Yule Log (La Bûche de Noël). De animatiefilm werd geregisseerd door de Belgen Stéphane Aubier en Vincent Patar en werd gemaakt bij de Belgische stop-motionstudio Beast Animation. Het verhaal brengt een kerstavontuur voor de bekende personages uit de maffe animatiefilm Panique au Village.

Ook Mr. Hublot verdient een bijzondere vermelding. Hoewel het een Luxemburgse productie is, is de animatiefilm gebaseerd op het universum van de Belgische sculpteur Stéphane Halleux, die de fantasievolle karakters en de wereld ontwierp. Eerder dit jaar won Mr. Hublot de Oscar voor Beste Korte Animatiefilm.

Nominaties Cartoon d’Or 2014

Anatole’s Little Saucepan (La petite casserole d’Anatole)

Geregisseerd door Eric Montchaud
Geproduceerd door JPL Films (Frankrijk)

Anatole sleurt altijd een sauspannetje achter zich aan. Niemand weet hoe dat komt. Af en toe blijft de pan ergens hangen en dat zorgt ervoor dat hij niet zo snel is als de rest. Bovendien heeft hij veel aandacht nodig. De korte film is gebaseerd op het gelijknamige kinderboek van Isabelle Carrier en vertelt op een eenvoudige manier over mensen die ‘anders’ zijn en een handicap hebben.

Boles

Geregisseerd door Špela Čadež
Geproduceerd door No History (Slovenië) en Hupe Film (Duitsland)

Het verhaal draait om Filip, een jonge schrijver die in een arme buurt woont en ervan droomt om beroemd te worden. Zijn rust wordt verstoord wanneer er op zijn deur wordt geklopt. Het is zijn buurvrouw Tereza, een al wat oudere prostituee, die vraagt of hij een brief naar haar verloofde wil schrijven. Wanneer hij instemt, staat ze een week later weer voor zijn deur voor een tweede brief.

Kiki of Montparnasse (Mademoiselle Kiki et les Montparnos)

Geregisseerd door Amélie Harrault
Geproduceerd door Les Trois Ours (Frankrijk)

Alice Prin (1901-1953) is een actrice, (naakt)model, zangeres en schilderes die bekend stond als Kiki de Montparnasse, vernoemd naar de Parijse kunstenaarswijk waar ze sinds haar jonge jaren vertoefde en als muze diende voor vele artiesten. Deze korte animatiefilm werpt een blik op het bruisende leven van de beroemde Française uit jaren twintig.

Mr. Hublot

Geregisseerd door Laurent Witz en Alexandre Espigares
Geproduceerd door Zeilt Productions (Luxemburg) en WATT Frame (Frankrijk)

In een wereld waar karakters deels gemaakt zijn van mechanische onderdelen, leeft de teruggetrokken Mr Hublot, een eigenaardige man met vreemde eigenschappen. Hij is bang voor verandering en de buitenwereld, daarom verlaat hij zijn appartement nooit. De komst van een actieve robothond gooit zijn leven echter helemaal ondersteboven.

The Christmas Log (La Bûche de Noël)

Geregisseerd door Stéphane Aubier en Vincent Patar
Geproduceerd door Panique! (België) en Autour de Minuit (Frankrijk)

Het verhaal speelt zich af in de kerstperiode. Cowboy en Indiaan zijn gek op Kerstmis, maar in al hun enthousiasme vernielen ze per ongeluk het kerstgebak uit de titel, waar Paard zo lang aan werkte. Paard is razend en zorgt ervoor dat de Kerstman geen cadeautjes komt brengen. Vervolgens proberen Cowboy en Indiaan alles om het feest – en hun pakjes! – te redden.

Op de longlist stonden – door hun overwinning op filmfestivals – nog meer mooie filmpjes uit België (850 Meters, Le Labyrinthe, Mia, Rêves de Brume) en Nederland (Mute, Pommes Frites), maar die hebben de bikkelharde selectie niet overleefd.

De jury bestond dit jaar uit de Belgische producent Eric Goossens (Walking the Dog), de Duitse regisseur/producent Tony Loeser (MotionWorks) en de Franse regisseur Benjamin Renner (het talent achter de tekenfilm Ernest & Celestine). De winnaar wordt in september bekendgemaakt op Cartoon Forum in Toulouse.

Lees ook:Ernest & Célestine wint César
Lees ook:Nominaties Cartoon d’Or
Lees ook:Oh Willy genomineerd voor Cartoon d’Or
Lees ook:Oh Willy, Ernest & Célestine strijden om César
Lees ook:Oscarnominaties bekend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.