La Bûche de Noël wint in Toulouse

Belgische creatie verkozen tot beste korte animatiefilm van Europa.

Tijdens Cartoon Forum in de Franse stad Toulouse werd de winnaar bekendgemaakt van de Cartoon d’Or. Dat is een prestigieuze award die elk jaar wordt uitgereikt aan de Beste Korte Animatiefilm van Europa. Uit 29 kandidaten werden er dit jaar vijf genomineerd.

De prijs ging naar La Bûche de Noël (The Christmas Log), zonder twijfel de grappigste film van de vijf genomineerden. De tv-special van 26 minuten brengt een dolkomisch kerstverhaal met de maffe personages uit de Panique au Village-bioscoopfilm.

The Christmas Log werd geregisseerd door de Belgische regisseurs Stéphane Aubier en Vincent Patar en is een coproductie van de Franse studio Autour de Minuit en de Belgische studio’s Panique! en Beast Animation. Het verhaal speelt zich af in de kerstperiode. Cowboy en Indiaan zijn gek op Kerstmis, maar in al hun enthousiasme vernielen ze per ongeluk het kerstgebak waar Paard zo lang aan werkte. Paard is razend en zorgt ervoor dat de Kerstman geen cadeautjes komt brengen. Vervolgens proberen Cowboy en Indiaan alles om het feest – en hun pakjes! – te redden.

Opvallend is dat de stop-motionfilm volledig in Mechelen werd geanimeerd bij Beast Animation. Het is overigens niet de eerste keer dat de Belgische animatiestudio de Europese topprijs in de wacht sleept: in 2012 ging de Cartoon d’Or naar Oh Willy…, eveneens een coproductie van de studio.

Door die tweede overwinning belandt Beast in een zeer select groepje met de Britse regisseur Nick Park (winnaar 1991 en 1994) en de Nederlander Michael Dudok de Wit (winnaar 1995 en 2001).

De voorbije drie jaar was de winnaar steeds een animatiefilm die gemaakt werd met stop motion. Dat ambachtelijke medium, waarbij figuurtjes met de hand beetje per beetje worden bewogen en gefotografeerd, wordt in de animatiewereld na al die jaren nog steeds beschouwd als het kleine broertje van computercreaties en tekenfilms. Beast mag dus terecht trots zijn dat hun kleine creatie uit het kleine Belgenland (alweer) een grootse prestatie heeft geleverd.

Teaser

(Met dank aan Peter Rogiers voor de foto van de zichtbaar verraste Cartoon d’Or-winnaars Steven De Beul (Beast), Vincent Tavier (Panique) en Ben Tesseur (Beast).)

Lees ook:Clip Yule Log
Lees ook:The Yule Log
Lees ook:Cartoon d’Or-nominaties bekend
Lees ook:Beestige kortfilm wint Cartoon d’Or 2011
Lees ook:Eerste teaser van de kortfilm Beiaard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.