A Single Life op Oscar-shortlist

Nederlandse korte animatiefilm overleeft Oscar-selectie. Ontdek alle kandidaten.

Van de 58 films die werden ingediend bij de Academy in de categorie voor de Oscar voor Beste Korte Animatiefilm, hebben er 10 de pittige selectie overleefd.

Een van de tien gelukkigen is een creatie van Nederlandse bodem: A Single Life, geschreven, geregisseerd en geanimeerd bij de Utrechtse studio Job, Joris & Marieke. De korte film maakt deel uit van de Ultrakort-films die dit jaar voorafgaan aan allerlei grote speelfilms. Dat een Ultrakort-film nu een plek op de shortlist heeft bemachtigd, is een mooi teken van het belang van het jaarlijkse initiatief van het Nederlands Filmfonds, Pathé en SNS REAAL Fonds.

Het verhaal draait om Pia, die ineens in staat is om door haar eigen leven heen te reizen wanneer ze een mysterieuze vinyl single opzet. In iets meer dan twee minuten laat A Single Life verschillende fases in het leven van de vrouw zien. En dat allemaal in de vertrouwde, leuke animatiestijl van de studio.

“Het is best gek zoveel aandacht al te krijgen voor een film die nog bijna niemand gezien heeft. Hij staat nog niet online en hij gaat pas over een maand in première. We hebben dus zelf pas een paar keer in een zaal kunnen zitten om te horen hoe mensen op A Single Life reageren. Gelukkig reageren ze allemaal erg leuk”, vertelt Joris Oprins. “Ultrakort is geweldig initiatief, en we zijn heel blij dat wij er afgelopen jaar eentje hebben mogen maken. We vinden het dan ook heel mooi dat Ultrakort nu beloond wordt met een plekje op de shortlist.”

Wie A Single Life zo snel mogelijk wil zien, kan de film morgen op 7 november bekijken op het KLIK!-festival in Amsterdam (zie Ultrakort-programma). Vanaf 4 december gaat de animatie vooraf aan Gooische Vrouwen 2 in de Pathé-zalen. Het muzikale nummer van Happy Camper is als vinyl uitgebracht bij Excelsior Recordings.

De concurrentie is bijzonder sterk, want op de shortlist prijken verschillende films van wereldbekende namen en grote studio’s die in het verleden al een Oscar of nominatie in de wacht sleepten.

De kandidaten zijn (in alfabetische volgorde):

The Bigger Picture van Daisy Jacobs
Coda van Alan Holly
The Dam Keeper van Robert Kondo en Dice Tsutsumi
Duet van Glen Keane
Feast van Patrick Osborne
Footprints van Bill Plympton
Me and My Moulton van Torill Kove
The Numberlys van William Joyce en Brandon Oldenburg
A Single Life van Joris Oprins
Symphony No. 42 van Réka Bucs

De Oscarnominaties worden bekendgemaakt op 15 januari 2015. De uiteindelijke winnaars worden feestelijk onthuld tijdens een ceremonie op 22 februari 2015.

Lees ook:Oscarnominaties bekend
Lees ook:Nieuwe Ultrakort-films (update)
Lees ook:Harige animatie voor Fit
Lees ook:Twee animaties geselecteerd voor KORT!
Lees ook:Tien korte animatiefilms strijden om Oscar

2 reacties op “A Single Life op Oscar-shortlist

  1. DragonMaster

    Hup Holland hup! Congrats!!

      /   Beantwoorden  / 
  2. Max

    Leuk! Maar stiekem hoop ik toch wel dat The Dam Keeper gaat winnen in deze categorie.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.