Cambodjaans leed in Funan

Werp een eerste blik op de nieuwe animatiefilm Funan.

De Parijse studio Les Films d’Ici, een van de producenten van de Oscargenomineerde prent Waltz with Bashir (2008), werkt mee aan de nieuwe animatiefilm Funan.

Het wordt de eerste avondvullende film van regisseur Denis Do, die in 2009 afstudeerde aan animatieschool Gobelins met de korte tekenfilm Le Ruban. De titel verwijst naar een land uit de eerste eeuw dat vandaag niet meer bestaat (het gebied maakt nu deel uit van Cambodja, Thailand en Vietnam).

Het politiek getinte, semi-autobiografische verhaal – geschreven door Do en Magali Pouzol – draait om het leven van Do’s moeder in Cambodja. Zij moest vechten om te overleven in de jaren zeventig onder het bewind van Rode Khmer. Miljoenen mensen verloren het leven door de communistische strijders. Tijdens die turbulente periode werd ze gescheiden van haar andere zoon (Do’s broer). Vier jaar lang bleef ze naar hem zoeken. Funan probeert die trieste periode uit de geschiedenis weer te geven aan de hand van een aangrijpend familieverhaal.

De 2D-animatiefilm (digitaal getekend, met hier en daar wat 3D-elementen) wordt gemaakt door de Franse studio’s La Station Animation en Caribara. De prent heeft naar verluidt een budget van ongeveer vijf miljoen euro. De productie start over enkele weken. Het project wordt volgende week voorgesteld in Annecy, terwijl de producenten inmiddels op zoek zijn naar distributeurs.

Volgens Do zou het ideaal zijn als de film in april 2015 kon verschijnen, veertig jaar nadat de Rode Khmer de stad Phnom-Penh innam. Samen met scriptschrijfster Pouzol en grafisch designer Michaël Crouzat (die zich over de achtergronden ontfermt) ging de regisseur in december 2011 de Cambodjaanse sfeer opsnuiven. Het team hield daarover een reisblog bij met foto’s en (Franse) tekst. Enkele mooie stukjes artwork en meer werk van regisseur Do vind je op zijn persoonlijke blog.

Eerste blik op Funan (klik voor hogere resolutie)

(Via Variety en Zippy Frames)

Lees ook:Illumination plant Clifford-film
Lees ook:Eerste trailer voor The Wolf Children
Lees ook:Eerste blik op Hieronymus
Lees ook:Personages Toy Story sieren stickers Rode Kruis
Lees ook:Plaatjes uit The Wolf Children Rain and Snow

2 reacties op “Cambodjaans leed in Funan

  1. DragonMaster

    Ziet er goed uit en klinkt interessant.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Pascal Vermeersch

    Ziet er héél erg mooi uit. Hopelijk kan er alsnog in Annecy een Belgische coproducent gevonden worden :-)

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.