Disney sluit ImageMovers Digital in 2011

Slecht nieuws uit het kamp van regisseur Robert Zemeckis. Zijn geliefde animatiestudio ImageMovers Digital gaat volgend jaar onherroepelijk dicht. Wat betekent dit voor de films in de pijplijn?

Disney sluit de deuren van ImageMovers Digital in 2011. Dat is te lezen in een persbericht dat gisternacht verscheen. Zo’n 450 animators en andere medewerkers van het bedrijf zullen op zoek moeten gaan naar een nieuwe baan. Mars Needs Moms! (toevallig deze week nog besproken) wordt daarmee het laatste project van de digitale studio.

“Gezien de huidige economische situatie, moet Disney op zoek naar alternatieve manieren om creativiteit naar het publiek te brengen en ImageMovers Digital past niet langer in ons bedrijfsplan”, aldus Alan Bergman, directeur van de Walt Disney Studios. Wat hij niet zegt, is dat de animatiefilms wellicht minder opbrachten dan gehoopt en dat de studio nu op zoek gaat naar winstgevender projecten.

Met film zoals The Polar Express, Monster House, Beowulf en recent ook A Christmas Carol, staat ImageMovers Digital vooral bekend om zijn motion-capture- of performance-capturetechniek. Bij deze techniek worden de bewegingen van echte acteurs geregistreerd en later omgezet naar een digitaal personage.

De techniek kreeg in het begin erg veel negatieve kritiek vanwege de zogenaamde uncanny valley, een naam voor het vervreemde effect dat wordt veroorzaakt door de zielloze uitdrukkingen van de computerpersonages (bijvoorbeeld de ongeloofwaardige ogen). Het ziet er op het eerste gezicht menselijk uit, maar het voelt vaak niet zo. Toch is er een duidelijk evolutie in de techniek te zien als je The Polar Express en A Christmas Carol vergelijkt.

Toch is er ook goed nieuws voor regisseur Robert Zemeckis, die ook een van de oprichters van de studio is. Disney liet namelijk weten dat het alsnog hoopt om de nieuwe 3D-remake van Yellow Submarine te maken, de animatiefilm met The Beatles. Al zal dat dan wel bij een andere studio zijn.

(Via Reuters en SlashFilm)

Lees ook:Nieuwe filmbeelden uit A Christmas Carol
Lees ook:Disney wil motion capture-bedrijf Zemeckis opkopen
Lees ook:Nieuwe scènes uit A Christmas Carol
Lees ook:Eerste beeld Jim Carrey als Scrooge in Disney’s A Christmas Carol
Lees ook:ImageMovers leeft voort in Atomic Fiction

6 reacties op “Disney sluit ImageMovers Digital in 2011

 1. Kristof

  Disney trekt (eindelijk?) de stekker uit de dure speeltuin van Zemeckis. Zou die nu nog eens échte films gaan maken misschien?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Jeroen

   Als hij het nog kan, met echte acteurs en sets werken. :)

     /   Beantwoorden  / 
 2. Pieter

  Vreemd, A Christmas Carol bracht toch een aanzienlijke som geld op. (en was nog eens uitstekend ook)

    /   Beantwoorden  / 
 3. peter

  a christmas carol was geweldig better dan up
  maar jah dat is mijn smaak
  nouw vind het jammer dat ze dat doen
  vond die films wel goed

    /   Beantwoorden  / 
 4. Locall

  Die films waren zo dood als wat, blij dat ze eindelijk door hebben dat niemand hierop zit te wachten… Christmas Carol had veel beter met echte acteurs gedaan kunnen worden, of volledig geanimeerd, in beide gevallen zou de film erop vooruitgaan, compleet zinloos dat MoCap.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.