Plaatjes uit Disneys Paperman

Eerste afbeeldingen uit de romantische animatie van Walt Disney.

Paperman is een nieuwe, korte animatiefilm van Walt Disney. Animator John Kahrs (Tangled, The Incredibles) maakt zijn debuut als regisseur met een zwart-witfilmpje dat handgetekende animatie met computeranimatie schijnbaar naadloos combineert.

Na de poster en enkele stukjes artwork zijn nu ook de eerste plaatjes uit de animatiefilm opgedoken. Centraal staan George en Meg, de hoofdpersonages uit het romantische verhaal waarin een man de aandacht van een vrouw wil trekken met vliegertjes.

Het verhaal speelt zich af in de jaren vijftig en draait om een eenzame jongeman uit New York City. Op weg naar zijn werk ontmoet hij een beeldschone vrouw. Wanneer hij denkt dat hij haar voor altijd kwijt is, merkt hij haar op achter het raam van een wolkenkrabber aan de overkant van de straat. Om de aandacht van het meisje van zijn dromen te trekken, gebruikt hij zijn hart, zijn fantasie, een stapel papier… en een beetje geluk.

In een tijd waar geanimeerde films overwegend computerproducties zijn (in Amerika lijkt geen enkele studiobaas nog in 2D te geloven), is Paperman een eerbetoon aan de traditionele animatie van weleer. Inspiratie voor de techniek vond Kahrs toen hij Glen Keane zag tekenen over de met de computer geanimeerde beelden van Tangled. Toch is Paperman geen pure, handgetekende animatie. Voor het filmpje werd door programmeur Brian Whited iets nieuws ontwikkeld: Meander, een software die ervoor zorgt dat de computeranimatie een traditioneel uitzicht krijgt.

De karakters en de achtergronden werden eerst digitaal gerenderd. Daar werd nadien overheen getekend op een nieuwe laag. Zo werden handgetekende lijnen als het ware bovenop het computerskelet gekleefd. “Een cynicus zou het geavanceerde rotoscopie kunnen noemen,” zegt regisseur Kahrs, “maar eigenlijk is het meer dan dat. Het is een eerbetoon aan de tekeningen, die nu weer op de voorgrond belanden.” Wanneer de 2D-animators tijdens het tekenen vonden dat een karakter stijlvoller kon of iets op een betere manier kon worden uitgebeeld, dan werd het onderliggende computermodel aangepast. Zo werd de productie een ultieme samenwerking tussen 2D en 3D.

Toevoeging van collega Tünde: Paperman werd deze maand op de officiële opening van het festival Annecy getoond en ik moet zeggen dat de combinatie nog beter werkte dan ik hoopte. Waar ik van tevoren me nog voor had genomen goed en kritisch te kijken hoe de techniek precies in elkaar stook, werd ik tijdens de vertoning al snel de stijl in gezogen en werden de technieken simpelweg één. De subtiele wijze van acteren is te danken aan de 3D techniek, het 2D element geeft de film charme en persoonlijkheid – een combinatie die het lichtvoetige liefdesfilmpje goed doet, want het verhaal zelf is niet verrassend en moet het echt hebben van de kleine gebaren.

Paperman gaat vooraf aan Wreck-It Ralph, de 3D-animatiefilm van Walt Disney.

Eerste plaatjes uit Paperman (klik voor hoge resolutie)

(Via Entertainment Weekly en Stitch Kingdom)

Lees ook:Paperman
Lees ook:Concept art van Paperman
Lees ook:Poster en plot van Disneys Paperman onthuld
Lees ook:Nieuwe blik op Disney-filmpje Paperman
Lees ook:Kaytis en Kahrs weg bij Disney

5 reacties op “Plaatjes uit Disneys Paperman

 1. Jeroen

  Oh dit ziet er goed uit, miss dat het in motion opvalt maar aan de hand van de stills ziet het er overtuigend 100% handgetekend uit.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Roel

  Dus straks hebben we weer net als vroeger gewoon zwart wit. Van Disney nog wel. Frankenweenie is dat oook al

    /   Beantwoorden  / 
 3. Fear

  Fantastisch, helemaal mijn ding! Ik vind het zeer leuk dat Disney nog eens een korte tekenfilm maakt. 2D animatie straalt een zekere rust en charme uit, en dat vind ik geweldig. Ik hoop dat Paperman ergens op DVD verschijnt, want ik wil hem héél graag zien! En nee, ik ga niet naar Wreck it Ralph om Paperman te zien, ik wacht liever op een klassieke Disneyfilm.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Hans W.

  De techniek doet mij een beetje denken aan The Iron Giant, waarbij de Giant ook 3D geanimeerd is, en daarna handmatig ‘overgetrokken’. Veel werk, maar geeft wel een lekker ouderwetse ‘look & feel’!
  Ben erg benieuwd naar Paperman, zeker na Tünde’s lovende woorden…

    /   Beantwoorden  / 
  1. Joris

   Ik denk dat je je vergist Hans, de Giant is gewoon een 3d-render. Ik denk dat ze niet eens het budget hadden om die over te trekken. Het ziet er zo in ieder geval niet uit. Wat ze wel hebben gedaan, is in sommige scenes de Giant op 2s animeren, als de andere figuren ook op 2s waren.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.