Disney koopt Lucasfilm

De studio van Mickey Mouse neemt het Star Wars-imperium over.

Op de bovenstaande foto is te zien hoe Bob Iger (CEO van The Walt Disney Company) een contract tekent met George Lucas (oprichter van Lucasfilm).

Voor iets meer dan vier miljard dollar wordt Disney de nieuwe eigenaar van Lucasfilm en beschikt de studio in één klap over de rechten van talloze filmklassiekers, waarvan de Star Wars-avonturen zonder twijfel de bekendste zijn. Kathleen Kennedy wordt de nieuwe baas van Lucasfilm en brengt voortaan verslag uit aan Alan Horn van Walt Disney Studios.

Het Huis van de Muis kondigde al meteen aan dat Stars Wars: Episode VII verschijnt in 2015. Een afgewerkt script is er nog niet, maar wel al een uitgebreide verhaallijn voor een nieuwe trilogie. Het is immers de bedoeling om elke twee (of drie) jaar een nieuwe opvolger van de sciencefictionsaga te maken. George Lucas blijft als adviseur verbonden aan de nieuwe Star Wars-films, maar niet als schrijver of regisseur.

In sommige gevallen moet er worden samengewerkt met studio’s waarmee Lucasfilm een eerdere deal had. Als Disney of Pixar bijvoorbeeld een nieuwe Indiana Jones-film zou willen maken, moet het daarvoor eerst onderhandelen met Paramount. De distributierechten van de oude Star Wars-films blijven dan weer in handen van Fox.

De kans is wellicht klein dat Disney of Pixar in de toekomst een geanimeerde remake van Howard the Duck maakt, maar in de portfolio van Lucasfilm zitten ook populairdere titels zoals Willow, Labyrinth en The Land Before Time. Vermoedelijk zullen er ook heel wat afleveringen volgen van de animatieserie Star Wars: The Clone Wars en het recent aangekondigde Star Wars: Detours.

Door de deal wordt Walt Disney ook de nieuwe eigenaar van Industrial Light & Magic, het digitale huis achter vele animaties en special effects voor bekroonde (liveaction)films, geluidsstudio Skywalker Sound en videospelletjesontwikkelaar LucasArts.

Disney is allang geen animatiestudio meer, maar een enorm bedrijf dat onder meer giganten als Pixar en Marvel bevat. Opmerkelijk is dat Lucasfilm vroeger Pixar verkocht aan Steve Jobs. De Apple-topman verkocht de studio later aan Disney, die nu Lucasfilm heeft gekocht. De cirkel is rond. Ironisch genoeg zorgt dat er ook voor dat Brenda Chapman, die Disney/Pixar na Brave verliet om voor Lucasfilm Animation te werken, nu opnieuw voor Disney werkt.

De deal zal zich sowieso ook uiten in nieuwe animatiefilms en -series (net zoals dat ook gebeurde na de overname van Pixar en Marvel), maar concrete informatie is er nog niet.

Iger en Lucas over Disney en Lucasfilm

(Via Deadline, THR en Variety)

Lees ook:Nieuwe trailer voor vierde Clone Wars-seizoen
Lees ook:Star Wars: The Clone Wars
Lees ook:Nieuwe Trailer Star Wars: The Clone Wars
Lees ook:Lego Star Wars-aflevering in de maak
Lees ook:Trailer voor Rebels

27 reacties op “Disney koopt Lucasfilm

 1. DragonMaster

  Hoi Disney/Lucas. Voor Sinterklaas had ik graag een vette Indiana Jones serie van Pixar-kwaliteit gehad. Alvast bedankt!

    /   Beantwoorden  / 
 2. Erik Butter

  George zn haar wordt steeds witter 0_0 en zn hoofd verdwijnt steeds meer in zijn halskwab. :P

    /   Beantwoorden  / 
  1. Roel

   jemig, jullie zitten alleen maar grapjes te maken terwijl dit het ergste nieuws van jaar is. Disney heeft lucasfilm overgenomen!!!!!!!!! dringt dat niet door ofzo! ik ben altijd een grote fan van Star Wars geweest en nu is het weer disney die het overneemt! en die nieuwe ster wars films worden vast ook prut want ik had daar nog niet van gehoord, en normaal was ik ook bijzonder verrast geweest, maar dit gaat de ver! ik begin Disney langzaamaan erg te haten. Ik kijk nou al niet meer uit naar Frozen en Wreck it Ralph ga ik sowieso niet zien, dat lijkt me al helemaal een rotfilm! het klinkt misschien allemaal wat bot en chagarijnig, maar van dit bericht ben ik nog steeds niet helemaal bijgekomen. wat onrechtvaardig voor de oude Star Wars en Indiana jones films om daar maar zonder pardon grappen te maken!! ik heb er trouwens al bijna geen vertrouwen meer in dat de star wars films nog iets aan het verhaal gaan toevoegen, want telkens als disney iets koopt word het uitmelken…….uitmelken………uitmelken……..uitmelken……

     /   Beantwoorden  / 
   1. DragonMaster

    Wauw, koning van de onredelijkheid. Niet naar nieuwe animatiefilms van Disney gaan omdat je huilie huilie doet omdat ze Lucasfilm hebben gekocht. Wat maakt het uit? Als je van de oude films houdt, dan kijk je gewoon de oude films. Je hoeft helemaal niet naar de nieuwe Star Wars te gaan. Bovendien doe je alsof George Lucas een heilige is, die zelf nooit iets zou uitmelken of aanpassen. Sweet, sweet irony..

      /   Beantwoorden  / 
   2. M

    Ja, want Star Wars is niet voortdurend uitgemolken de afgelopen 35 jaar

      /   Beantwoorden  / 
    1. Erik Butter

     Precies dat wou k zeggen!

     Ik ben Enorm fan van de originele trilogie maar ik moet zeggen dat ik het nou ook weer niet aanbid. De laatste decenia heeft George Lucas het een beetje afgedaan voor mij. Lucasfilm was al een tijdje een soort disney company en dit nieuws verbaasd me dan ook helemaal niets. Dit alles wil niet zeggen dat de Nieuwe Star Wars films gaan zuigen. Sterker nog ik denk dat er met nog minder bemoeienis van Lucas het misschien zelfs beter kan worden zolang ze maar de juiste mensen aanstellen voor de regie klus. Kijk naar de Avengers. Verder ben ik ook niet een groot fan van de Disney Company maar, het is niet anders.

       /   Beantwoorden  / 
 3. Fear

  Pfff…eerst Pixar, dan Marvel, nu Lucasfilm. Waar is Disney toch mee bezig?!?!

    /   Beantwoorden  / 
  1. poppie

   waarschijnlijk omdat ze geen goede films meer kunnen maken

     /   Beantwoorden  / 
 4. Roel

  the snow queen is waarschijnlijk 100 keer beter dan Frozen. LEKKER PUH DISNEY!!!!

    /   Beantwoorden  / 
  1. max

   Nou dat zal wel niet de trailer zag er verschrikkelijk uit het was het kwaliteit dat bijzonder was 15 jaar geleden en het word een musical net als Tangled en Tangled was ook een groot succes. Wat ik vandit nieuws vind weet ik eigelijk nog niet.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Roel

    ja, sorry maar ik ben gewoon ontzettend boos

      /   Beantwoorden  / 
    1. Max

     Ik denk dat je beter kan wachten tot er meer bekend is over toekomstige projecten

       /   Beantwoorden  / 
 5. peter

  kom maar op met de nieuwe starwars.

    /   Beantwoorden  / 
  1. peter

   kijk hier meer naar uit dan naar de disney film bighero 6

     /   Beantwoorden  / 
   1. Fear

    Haha, iedereen denk ik :D

      /   Beantwoorden  / 
 6. Roel

  En moet je dat poppetje zien op de foto in het bericht. Het is raar om Mickey op deze manier te zien.

    /   Beantwoorden  / 
 7. TAZ

  als het betekent dat we ook de animatieserie star wars the clone wars op de nederlandse disney XD te zien gaan krijgen in de toekomst zou dat al mooi zijn.
  volgens sommige berichten zouden er zelfs al plannen zijn om een nieuwe star wars preschool animatieserie uit te brengen die dan weer gebaseerd is op het speelgoed star wars galactic heroes.
  als die er daadwerkelijk komt kan ie in de toekomst nog misschien wel op disney junior gaan komen.
  in ieder geval nog wel eventjes afwachten waar dit naar toe gaat maar laten we er maar het beste van hopen.

    /   Beantwoorden  / 
 8. Locall

  Star Wars en Indiana Jones waren al jaren bij Disneyland te vinden, ben blij dat George Lucas na z’n pensioen een goed onderkomen heeft weten te vinden, ik snap niet dat mensen zo lopen te zeiken over zoiets, het verandert namelijk niets aan de films en de kwaliteit van wat er al was, en Lucasfilm zal net als Pixar en Marvel een zelfopererende bedrijf blijven, alleen dan onder het toeziend oog van Disney. Dit is veel beter dan wanneer Lucasfilm zijn divisie in stukken had moeten breken waardoor bijvoorbeeld Star Wars naar Fox zou gaan en Indiana Jones naar Warner Bros (bij wijze van spreke)

    /   Beantwoorden  / 
  1. Roel

   Maar ik denk wel dat Disney invloed heeft op de star wars films. En de oudste drie films waren zo uniek, de nieuwste drie wt minder maar dat gaf het hele verhaal toch een geheel. Weet niet of het wat word als ten eerste, het verhaal afgerond is en ten tweede dat Disney erbij komt kijken
   .
   Ik weet het gewoon niet, Disney is zo’n groot bedrijf, ik vertrouw het niet helemaal.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Locall

    Ik had gelezen dat George Lucas 12 Star Wars verhalen heeft liggen, waarvan er nu 6 verfilmd zijn. Dus aan’t verhaal zal disney zelf niet veel sluitelen aangezien LucasFilm het verhaal al heeft, en omdat ze een zelfopererende organisatie zijn heeft lucasfilm zelf de touwtjes in handen, onder toeziend ook van Disney weliswaar, maar aangezien LucasFilm toch verkocht zou worden is dit dan niet een van de beste oplossingen?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Roel

     dat zou dan heel goed nieuws zijn! of het nou echt nodig is om nog 6 star wars films te maken vraag ik me af

       /   Beantwoorden  / 
 9. Roel

  en ik durf te wedden dat disney ook indiana jones gaat uimelken

    /   Beantwoorden  / 
  1. Calypso

   We weten nu wel dat jij minder enthousiast bent over deze deal. Maar zoals anderen al tegen je gezegd hebben: als je niet wilt gaan naar een nieuwe film dan moet je dat gewoon niet doen.

   En al bij de eerste film heeft George Lucas geroepen dat Star Wars 1 eigenlijk niet meer is dan een stuk uit een veel groter verhaal – toen werd al het aantal van 9 films geroepen, later is dat 12 geworden. Dus wat betreft het uitmelken heeft het daar weinig mee te maken – het was de originele opzet al. Bovendien, als het gaat over uitmelken van Disney, hoe zit het dan met “Clone Wars”, een eindeloos aantal spellen, etc? George Lucas was zo’n beetje de eerste die rechten op z’n films ging uitmelken met action figures, handdoeken etc. Kijk anders eens naar Space Balls, daar wordt dat op een leuke manier op de hak genomen.

   Of Lucasfilm nu overgenomen wordt door Disney of een andere toko maakt mij niet zo heel veel uit – ik vind het jammer dat een zelfstandig bedrijf als Lucasfilm weer opgaat in een groot bedrijf – vaak is dat geen goed teken op de lange termijn. Maar ja, George is inmiddels ook 68 en verkopen is dan mogelijk een optie…

     /   Beantwoorden  / 
   1. Roel

    ik wist inderdaad niet dat er al veel meer star wars delen in de pijplijn zitten. Maar wat ik ook gehoord had was dat lucas toen hij zijn eerste star wars film klaar had, was dat hij een zelfstandige, niet commercieel gepushte, studio wilde oprichten. dat is hem helaas niet gelukt.

      /   Beantwoorden  / 
 10. Erik Butter

  Waneer zal Disney Nintendo op kopen? Hebben ze bijna al mijn jeugd in bezit…

    /   Beantwoorden  / 
  1. Seppe

   Haha, wie weet. Het gerucht gaat momenteel dat ze ook nog HASBRO (The Transformers etc) willen overnemen.
   (Edit: Een dag later werd het ‘nieuws’ al ontkend door HASBRO.)

     /   Beantwoorden  / 
   1. Erik Butter

    ojee… of wat dacht je van Lego? :P ik wordt nu toch wel een beetje bang :P

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.