Disney geeft 2D genadeslag

Een heleboel traditionele animators werden aan de deur gezet.

Dat traditionele tekenfilms de komende jaren geen toekomst hebben bij Walt Disney was al een tijdje duidelijk. De voorbije jaren vertrokken al een aantal bekende gezichten zoals Glen Keane en Andreas Deja uit vrije wil (omdat er toch niks werd gemaakt).

2D is dood en Disney maakt dat nu pijnlijk duidelijk door een heleboel animatieveteranen af te danken die hebben meegewerkt aan talloze klassiekers. Volgens voormalig Disney-animator Tom Bancroft gaat het om:

 • Nik Ranieri, supervising animator van Charlotte (The Princess and the Frog), Kuzco (The Emperor’s New Groove), Hades (Hercules), Meeko (Pocahontas), Lumiere (Beauty and the Beast) en Wilbur (The Rescuers Down Under);
 • Ruben Aquino, supervising animator Bleakley en David Kawena (Lilo & Stitch), Shang en Fa Li (Mulan), Simba (The Lion King), Maurice (Beauty and the Beast), Jake (The Rescuers Down Under) en Ursula (The Little Mermaid);
 • Frans Vischer, animator Dr. Facilier (The Princess and the Frog), Winnie the Pooh en een heleboel non-Disneyfilms zoals The Simpsons Movie, The Road to El Dorado en The Prince of Egypt;
 • Russ Edmonds, supervising animator Rico en Willies (Home on the Range), Vinny (Atlantis: The Lost Empire), Kala (Tarzan), Phoebus (The Hunchback of the Notre Dame), Sarabi (The Lion King), Philippe (Beauty and the Beast) en Cody (The Rescuers Down Under);
 • Brian Ferguson, supervising animator Onus (Treasure Planet), Panic (Hercules) en animator Ray (The Princess and the Frog), Matchmaker (Mulan), Timon (The Lion King) en Iago (Aladdin);
 • Jamie Lopez, supervising animator Pain (Hercules), lead animator Tipo (The Emperor’s New Groove), animator The Princess and the Frog, Home on the Range, Timon (The Lion King) en Wiggins (Pocahontas);
 • Dan Tanaka, lead key assistant animator Naveen (The Princess and the Frog), Jim Hawkins (Treasure Planet), Clayton (Tarzan), Hercules (Hercules), animator Beauty and the Beast, Winnie the Pooh, Aladdin en Mulan.

Een paar toppers die overblijven zijn Mark Henn (supervising animator Winnie the Pooh, Mulan, The Lion King, Aladdin, Beauty and the Beast, The Little Mermaid), Alex Kuperschmidt (supervising animator Brother Bear, Lilo & Stitch, Mulan, The Lion King) en Eric Goldberg (supervising animator Winnie the Pooh, The Princess and the Frog, Hercules, Aladdin) – maar hoelang nog?

Ondanks John Lasseters inspirerende uitspraken à la “het belangrijkste is het verhaal en niet het medium” lijkt het doek gevallen bij Walt Disney voor opvolgers van The Princess and the Frog (2009) en Winnie the Pooh (2011). Dat betekent niet noodzakelijk dat er in de toekomst nooit meer een tekenfilm zal verschijnen bij Disney – animators kunnen altijd weer in dienst worden genomen – maar voorlopig zullen andere studio’s voor traditionele pracht moeten zorgen. Gelukkig krijgt het in Amerika doodverklaarde medium wel nog steeds een kans in Europese landen (waaronder Frankrijk, Ierland, Nederland, België) en in Japan.

Wie absoluut niet wakker ligt van de vele ontslagen is Bob Iger, Walt Disneys topman die volgens de LA Times het voorbije jaar meer dan veertig miljoen dollar verdiende. Daar kun je al een tekenfilm voor maken…

(Via Cartoon Brew)

Lees ook:Andreas Deja tekent Bambi in zeven stappen
Lees ook:Mark Henn tekent Winnie the Pooh
Lees ook:Russ Edmonds tekent Tigger
Lees ook:De vele gezichten van Dr Facilier
Lees ook:Sin City à la Walt Disney

15 reacties op “Disney geeft 2D genadeslag

 1. Hansje

  Zeer triest nieuws.
  Gelukkig worden er in Europa nog juweeltjes als “Les Triplettes de Belleville” en “Ernest & Celestine” gemaakt…

    /   Beantwoorden  / 
 2. DragonMaster

  Heel erg jammer dat een studio met zo’n groot verleden nu opeens niets meer met 2D animatie wil maken.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Tom

  Jammer dat Disney de handdoek in de ring gooit wat betreft 2D features..
  Het geeft andere bedrijven daarentegen wel de kans om op het internationale podium zichtbaar te worden.
  Ben benieuwd wat de toekomst brengt!

    /   Beantwoorden  / 
 4. Pieter

  Waren we maar met z’n allen destijds meer gaan kijken naar The Princess and The Frog.

    /   Beantwoorden  / 
 5. poppie

  pijnlijk nieuws ik hoop dat er ooit nog tekenfilms komen maar ik betwijfel het nu

    /   Beantwoorden  / 
 6. Jan

  Dit is voor mij als Disney-fan triest nieuws! Ik hoop dat traditionele animatie van Disney nog komt in de toekomst!

    /   Beantwoorden  / 
 7. esteban

  De 2D-lijn onder de Disney Classics is énkel dood omdat ze dit zelf in de hand gewerkt hebben.

    /   Beantwoorden  / 
 8. Erik Butter

  Achja ik kan er niet om rouwen…. ze hebben al jaren geen leuke cartoons gemaakt, kan je er net zo goed mee stoppen en het over laten aan de mensen die het wel kunnen.

    /   Beantwoorden  / 
 9. enitul

  Dat is wel erg jammer vind ik zelf. Ik wordt zelf altijd blij van de 2D Disney tekenfilms. Ach ja… Ik hoop maar dat ze de draad in de toekomst weer oppakken. Maar in de tussentijd geniet ik nog steeds met volle teugen van Wreck-It-Ralph. :)

    /   Beantwoorden  / 
 10. Frans Beeuwkes

  Jammer dat Roy E. Disney jr. niet meer leeft om opnieuw te starten met zijn “savedisney” campagne

    /   Beantwoorden  / 
 11. TAZ

  treurig nieuws maar als ik me goed herinner is of was disney nog aan een allerlaatste animatiefilm in 2D bezig waar ze nogal geheimzinnig over deden dus of dat project nog doorgaat zet ik nog vraagtekens achter.
  verder blijf ik wel hopen dat disney channel en disney xd de 2D animatiefilms van disney gewoon blijven uitzenden want die archiefkast van 2D animatiefilms die ze nog niet hebben uitgezonden is nog groot genoeg.
  al met al vaarwel 2D en welkom 3D voor disney.

    /   Beantwoorden  / 
 12. max

  Jammer dit, Heel jammer. Zoveel geweldige animatoren weg! Ik weet dat de 2D animatie afsterft, alleen de meeste 3D animatie films waren ook geen succes! (Op Wreck-it Ralph en Tangled na)

    /   Beantwoorden  / 
 13. Dave

  Arme arme Disney… Walt draait zich om in zijn graf

    /   Beantwoorden  / 
 14. Calypso

  Dit nieuws komt op mij over als een teken te meer dat John Lasseter binnen Disney op een flink dwaalspoort gezet is, en dat is alles behalve een goed teken voor wat er de komende jaren uit de studio gaat komen.

  Ik verwacht veel prequels, sequels, matige verhalen, door marketing ingegeven keuzes, etc…

    /   Beantwoorden  / 
 15. F. Scheltens

  Volgens mij was dit in 2003 ook het geval toen men de animatiestudio’s in Florida sloot en Brother Bear de voorlopig laatste handgetekende film was. De geschiedenis lijkt zich te herhalen. Het komt vanzelf wel weer terug als er nieuw bewind is.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.