Disneys stoomboot krijgt make-over

Verschillende animators nemen Steamboat Willie onder handen.

Dit jaar viert Steamboat Willie zijn 85e verjaardag. De korte zwart-witfilm van Walt Disney werd in Amerika voor het eerst uitgebracht op 18 november 1928. Het tekenfilmpje werd wereldberoemd, al wordt het nog vaak foutief beschouwd als het eerste avontuur van Mickey Mouse (dat was Plane Crazy).

Disney Consumer Products laat die gelegenheid niet zomaar voorbijgaan en onthult binnenkort op de D23 Expo een nieuwe versie van de klassieker: Steamboat Willie Redux, gemaakt door verschillende animators die allemaal een fragment uit de korte film onder handen namen. De herinterpretatie wordt een gevarieerde mix, want de makers gebruiken een persoonlijke stijl en/of verschillend medium.

Steamboat Willie Redux behoudt hetzelfde verhaal en dezelfde karakters, maar krijgt een volledig andere vorm. Het filmpje lijkt – op creatief vlak, tenminste – sterk op Guard Dog Global Jam, een project waarbij Bill Plympton zijn Oscargenomineerde tekenfilmpje Guard Dog opnieuw liet maken door ruim zeventig animators die elk een scène in een nieuw jasje staken.

Toevallig (of niet?) werkte een van die animators ook mee aan het nieuwe Redux-filmpje: John T. Quinn. Hij werkt ondertussen voor Disney en deelde op zijn blog en via tumblr een teaserposter (rechts afgebeeld) en enkele plaatjes die de verschillende stijlen in de verf zetten. Ook animator Matthew Shepherd liet enkele stukjes artwork aan de buitenwereld zien en stak een fragment uit de korte film in zijn showreel.

Officieel werd er nog geen beeldmateriaal van Steamboat Willie Redux naar buiten gebracht, maar met dank aan onze collega’s Brad van Stitch Kingdom en Brendon van Bleeding Cool kun je onderaan in dit bericht alvast een eerste glimp van Redux bekijken. De korte animatiefilm beleeft zijn première in augustus 2013 op de D23 Expo.

Artwork Steamboat Willie Redux

Fragment (start op 00:17)

Lees ook:Korte animatiefilm: Steamboat Willie
Lees ook:Potatoland
Lees ook:Walt Disney viert vijftigste animatiefilm
Lees ook:De eerste cartoon van Mickey Mouse: Plane Crazy
Lees ook:Knappe trailer voor Adam and Dog

3 reacties op “Disneys stoomboot krijgt make-over

 1. Pieter

  Een beetje een dubbel gevoel bij dit project. Langs één kant kan je zeggen dat “Steamboat Willie” aanraken heiligschennis is, langs de andere kant kan het mensen wel benieuwd maken om het origineel te gaan opzoeken en zo meer te weten te komen over Disneys beginjaren

  PS: Goed dat de referentie aan “Plane Crazy” wordt gemaakt! Die fout wordt maar al te vaak gemaakt, zelfs door animatiefilm-websites.

    /   Beantwoorden  / 
 2. TAZ

  ik zet er nog eventjes nog vraagtekens bij want ik weet niet goed of ze er wel verstandig doen om die goede oude leuke orinele classic cartoon met mickey mouse een make-over te geven.
  in ieder geval komt ie met een beetje geluk ook nog wel op de op de nederlandse disney channel want disney channel nederland heeft ook dit jaar weer bijna geen aandacht besteed aan nieuwe tekenfilmseries voor op de zender.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Erik Butter

  Het is gewoon een ode aan Steamboat willie… zo’n grap hebben ze ook met Star Wars gedaan. Je wil toch niet zeggen dat zo’n fan filmpje het origineel verpest? Als ze het orineel zouden bewerken dan zou ik er meer problemen mee hebben.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.