DreamWorks sluit PDI-studio

PDI/DreamWorks gaat dicht en 500 banen gaan verloren.

De recentste bioscoopfilms van DreamWorks Animation deden het niet zo goed. How to Train Your Dragon 2 en The Croods waren een succes, maar Mr. Peabody & Sherman, Turbo en Rise of the Guardians waren dat niet. Zelfs Penguins of Madagascar bracht onverwacht de helft minder op dan de Madagascar-films.

Door de tegenvallende cijfers heeft het management nu beslist om de Amerikaanse dochterstudio op te doeken. De deuren van PDI/DreamWorks gaan dicht, waardoor ongeveer vijfhonderd mensen op zoek moeten naar een nieuwe baan. Sommigen zullen de kans krijgen om in Glendale aan de slag te gaan. DreamWorks Animation bestaat uit verschillende animatiestudio’s in Californië: de hoofdstudio in Glendale en een dochterstudio in Redwood City, genaamd PDI/DreamWorks. Bij PDI werd aan heel wat films gewerkt, waaronder Antz en de bekende Shrek- en Madagascar-reeksen. Recent werd er geanimeerd aan Mr. Peabody and Sherman en Penguins of Madagascar.

De komende jaren hoopt de animatiestudio honderden miljoenen te besparen. Naast het afdanken van personeel worden ook de budgetten van toekomstige animatiefilms ingeperkt. Zo zal Trolls ‘slechts’ 120 miljoen dollar (106 miljoen euro) kosten in plaats van de bijna 150 miljoen dollar (133 miljoen euro).

Al die drastische besparingen hebben uiteraard een invloed op het releaseschema. Voortaan gaat DreamWorks Animation elk jaar twee bioscoopfilms uitbrengen: één originele en één vervolg. Dit jaar verschijnt er slechts één prent in de zalen.

De nieuwe agenda (met Amerikaanse releasedata):

Home (27 maart 2015)
Kung Fu Panda 3 (18 maart 2016)
Trolls (4 november 2016)
Boss Baby (13 januari 2017)
The Croods 2 (22 december 2017)
Larrikins (16 februari 2018)
How to Train Your Dragon 3 (29 juni 2018)

B.O.O.: Bureau of Otherworldly Operations (5 juni 2015) en Mumbai Musical (10 maart 2017) staan niet langer op de agenda, maar zouden wel terug in ontwikkeling zijn. Enkel Captain Underpants verschijnt nog steeds ergens in de loop van 2017. Opvallend is dat die film geen deel meer uitmaakt van de normale pijplijn: de boekverfilming wordt niet langer door DreamWorks zelf geanimeerd. De productie wordt uitbesteed aan de Franse studio Mikros, waarvan de afdeling uit Canada zich over Captain Underpants zou ontfermen. Recent werkte Mikros mee aan de eerste Asterix-computerprent.

(Via Cartoon Brew en Variety)

Lees ook:DreamWorks koopt Captain Underpants
Lees ook:Regisseur voor Underpants
Lees ook:Nieuwe stem Trolls
Lees ook:Pinguïns wippen over Home
Lees ook:DreamWorks Animation stelt twee films uit

2 reacties op “DreamWorks sluit PDI-studio

 1. Paysbart

  Altijd triest nieuws als talentvolle animators worden ontslagen. Wel denk ik dat 2 films per jaar voldoende is (als je de kwaliteit wil waarborgen).
  Tussen de release van Trolls en Boss Baby zit wel heel weinig tijd……

    /   Beantwoorden  / 
 2. Sempie

  Het kan zelfs nog erger: Greg Manwaring (voormalig Disney Animator, oa Pocahontas), heeft dit op Facebook gepost:

  Dreamworks has one film coming out this year, called “Home”. Rumors about the film and it’s Director are already spreading on animation sites (Rumors are just that for now). IF that film doesn’t perform, Wall Street suggests that will be the end of the studio. That would be horrible for so many of my friends and colleagues. I pray another studio doesn’t open a tentpole film opposite them. It is a LOT of pressure having all of your eggs in one basket I imagine – especially being a publicly traded company.

  Ik hoop maar dat dit loze paniek is, maar echt rooskleurig is het daar momenteel beslist niet….

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.