Een verslag van de Golden Kuker festivalselecties

Animatieblogger Tünde was vorige maand in Bulgarije om films te selecteren voor het Golden Kuker festival en doet daarvan verslag.

Halverwege januari viel er een mailtje in de virtuele postbus met de vraag of ik een weekje naar Bulgarije wou komen, om korte animatiefilms te selecteren voor het Golden Kuker-festival. Dus zo zat ik vier dagen in de hoofdstad Sofia om meer dan 400 korte animatiefilms te bekijken. Het was aan de selectiecommissie om deze enorme berg te halveren tot min of meer 200 stuks die uiteindelijk de festivalcompetitie zouden vormen. Samen met Anim’ests festivaldirecteur Mihai Mitrica en de Bulgaarse animatiemakers Ivet Koyumdjieva, Tsenka Koumdjivea en Alex Filipov begonnen we dinsdagochtend 19 maart stipt 09.00u aan onze taak.

Zoals bij elke festival selectie zaten er pareltjes tussen maar moesten we ons ook door 48 Taiwanese studentenfilms heen worstelen. Die laatsten zullen we je niet aandoen… In plaats daarvan hier een aantal voorproefjes van de – naar mijn mening – pareltjes:

Rabbit and Deer is de afstudeerfilm van Péter Vácz van het Hongaarse MOME. Een lief verhaal met een prachtige stijl die meerdere keren van techniek verandert. Bekijk ook zeker zijn andere werk voor meer eye-candy.

Festivalleader Montreal Animated Film Summit is een onemanshow van Patrik Doyon, de maker van onder andere het mooie Sunday.

In Little Bird and the Leaf van Lena von Dohren watert een vogel vol liefde een enkel blaadje aan het einde van de tak. Maar dan neemt de wind het blaadje mee…

Ondanks een kleine taalbarrière en enkele verschillen van mening (een blije drol is blijkbaar niets voor Bulgaren) kwamen we tot een mooie selectie. Er waren een aantal films uit Bulgarije zelf, al bleef het vooral bij enkele muziekvideo’s. Van mijn Bulgaarse medejuryleden begreep ik dat de Bulgaarse animatie-industrie voornamelijk bestaat uit wat commercieel werk en een aantal incidentele korte animatiefilms per jaar. Golden Kuker probeert de productie te stimuleren door professionals van binnen- en buitenland bij elkaar te brengen. De festivalorganisatie is enorm vriendelijk en doet veel met weinig middelen. Er zijn dan ook weer mooie plannen voor het festival in mei, dat je zelfs kan combineren met speciale sightseeing-pakketten. Sofia is een mooie stad en het ontdekken waard, helemaal in combinatie met een animatiefestival.

Het Golden Kuker International Animation Film Festival vindt plaats van 7 tot 12 mei 2013 in Sofia, Bulgarije. Meer informatie is te vinden op de website van het festival.

Lees ook:Vijf animatiefilms genomineerd voor de Golden Globes
Lees ook:Tsjechische en Duitse animatie in de kijker
Lees ook:Presto! Little Golden Book
Lees ook:Sofia the First: Disneys nieuwe prinsessenfilm en -serie
Lees ook:KLIK! festival op zoek naar korte animatiefilms

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.