Gent vijf dagen lang in de ban van animatie

Vanaf woensdag strijkt een selectie van het Anima-festival neer in Gent. Sphinx Cinema dompelt je vijf dagen lang onder in de boeiende wereld van de animatie.

Enkele leuke programma’s van het Brusselse animatiefestival Anima komen naar Gent. Vanaf 16 maart 2011 wordt de Gentse Sphinx Cinema vijf dagen lang een plaats waar animatieliefhebbers samendrommen om hun ogen de kost te geven.

Naast enkele programma’s voor de jongste kijkers zijn het vooral de volwassenen die verwend worden met de grote variatie in animatie. Van ingetogen tekenfilms zoals The Illusionist en The Borrower Arrietty tot een verzameling van de meest waanzinnige en hilarische kortfilmpjes tijdens de Anima Nacht.

Onderaan vind je een overzicht van de programma’s, maar voor meer informatie kan je altijd terecht op de officiële website van de bioscoop.

Woensdag 16 maart

20.00u The Borrower Arrietty

De nieuwste tekenfilm van Studio Ghibli gaat over enkele kruimeldieven die onder de vloer van een huis wonen. Ze zijn erg schuw, maar op een dag gebeurt het onvermijdelijke: de kleine Arrietty wordt gezien door een jongen. Collega Tünde vond het alvast “een spannend en op momenten ontroerend verhaal over een ongewone vriendschap” (zie recensie).

22.00u Cartoon d’Or 2010

Een verzameling van laureaten van de Cartoon d’Or, een prijs voor de beste korte animatiefilm van Europa. Je vindt een volledige bespreking van dit programma in ons verslag van Anima, maar laat ik hier alvast nog even herhalen dat deze selectie zowel enkele ontroerende (Angry Man) als hilarische (The Tale of Little Puppetboy) animaties bevat die je zeker niet mag missen.

Donderdag 17 maart

20.00u Anima Nacht (deel 1)

Meer dan veertig korte animatiefilms worden opgesplitst in drie delen. De selectie bevat zowel het bekende werk van grote, internationale namen (Bill Plympton, Blu, PES) als talent uit Nederland en België (Joris Bergmans, Michélé De Feudis, Frodo Kuipers, Eugene and Louise, Eric Steegstra). Een aanrader voor wie op één avond wil kennismaken met de vele verschillende stijlen die in de animatiewereld zijn terug te vinden.

21.30u Anima Nacht (deel 2)

23.00u Anima Nacht (deel 3)

Vrijdag 18 maart

18.00u Gil Alkabetz

Een overzicht van het werk van de in Israël geboren animator. Bevat heel wat bekroonde kortfilms, waaronder Rubicon (winnaar Gouden Palm in Cannes). In de Anima-catalogus wordt het retrospectief omschreven als “teder en lief voor de kinderen, grappig en een beetje cru voor de volwassenen. In alle gevallen weet deze veelzijdige artiest met zijn fijngevoeligheid en zijn subtiele vertelstijl zijn publiek te bekoren.”

20.00u Pictoplasma

Een compilatie van animaties die vertoond werden op Pictoplasma, een bekend festival in Berlijn. Een programma vol visuele snoepjes, goed voor elke liefhebber van motion design.

22.00u Oblivion Island: Haruka and the Magic Mirror

Japanse animatiefilm van Production I.G, bekend van de vele Ghost in the Shell-animaties. De film vertelt het verhaal van Haruka, een meisje dat worstelt met de dood van haar moeder. Ze zoekt houvast in souvenirs uit het verleden, maar belandt plotseling in de magische wereld van vergeten voorwerpen. Verloren gewaande schatten houden zich namelijk verborgen in een voor mensen ontoegankelijke dimensie.

Zaterdag 19 maart

14.00u Capelito, de betoverde paddenstoel

Acht korte, met klei geboetseerde animatiefilmpjes over Capelito, een paddenstoel die anders is dan zijn soortgenoten. Met zijn magische neus kan hij zijn hoed veranderen in wat je maar wilt. Dat is handig, zelfs al maken sommigen er graag een spelletje van. Om een gebroken bloempot te herstellen, een concert met een schapenkoor te organiseren of luizen te vangen, tovert Capelito steevast de beste trucs uit zijn hoed.

15.30u The Illusionist

Prachtige tekenfilm van Sylvain Chomet (Les Triplettes de Belleville) die onlangs werd bekroond tot de Beste Animatiefilm van Europa. The Illusionist vertelt het volwassen relaas over een oudere goochelaar wiens carrière in het slop is geraakt. Hippe rockgroepen verdringen zijn optredens naar groezelige achterzaaltjes en goedkope tuinfeestjes. Maar zijn leven krijgt weer zin wanneer hij Alice ontmoet, een jonge vrouw die echt in zijn magische trucjes gelooft. Verrast door haar jeugdige en oprechte enthousiasme, probeert hij er alles aan te doen om de illusie te behouden en haar vooral niet te ontgoochelen…

Zondag 20 maart

14.00u Laban maakt er een potje van

In deze leuke tekenfilm beleeft het schattige spookje Laban allerlei avonturen. Mama Spook wil spaghetti met spinnenwebben maken en een heerlijke taart in de vorm van een kasteel. Maar o wee, het kasteel zakt ineen. Het schattige spookje Laban en zijn zusje besluiten dan maar op hun eigen manier een kasteel maken. In mama’s keuken hebben zij het receptenboek gevonden voor een tuinkruidentaart…

15.30u De mus die niet kon fluiten

Een verzameling vol leuke en korte animatiefilms voor kleine (en grote) kinderen. Over vogels die wat onhandig zijn maar toch van goede wil, een tijger die gered wordt door een beroemde reddingsploeg, een kleurrijke varkensfamilie met slechte manieren en een mobiel die door een koe uit zijn evenwicht wordt gehaald uit gebrek aan affectie. Kortom, een klein wereldje vol grappige en verrassende avonturen.

Lees ook:The Borrower Arrietty is magisch mooi
Lees ook:Leuke clip uit The Borrower Arrietty
Lees ook:Nacht van de Geanimeerde Wansmaak komt naar Amsterdam
Lees ook:Gratis Belgische animaties in Gent
Lees ook:Nieuwe trailer voor Berserk-film

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.