Animatiefilms op Anima 2013

Welke 21 avondvullende films draaien op het animatiefestival?

Volgende week vindt in Brussel weer het grootste animatiefilmfestival van België plaats. Van 8 tot en met 17 februari 2013 serveert Anima dagelijkse een flinke portie voor de hongerige animatieliefhebbers.

Op het menu staan veel verschillende gerechten. Korte animatiefilms van getalenteerde studenten en ervaren professionals, videoclips, geanimeerde reclamespots en uiteraard ook heel wat avondvullende animatiefilms uit binnen- en buitenland. Daarnaast worden er ook allerlei workshops en evenementen georganiseerd waarbij animatie centraal staat.

In dit bericht plaatsen we de avondvullende films in de kijker die geselecteerd zijn voor het festival. Voor de duidelijkheid hebben we Engelse titel genomen, maar meestal wordt de originele (Japanse, Franse, Zuid-Koreaanse, Spaanse…) versie van de film vertoond. Klik op de titels om naar het bericht te gaan met de trailer voor de film.

Meer informatie vind je op de website van het festival.

IN COMPETITIE

The Apostle

Regie: Fernando Cortizo

Land: Spanje

Het verhaal volgt Ramón, een man die uit de gevangenis ontsnapt en op zoek gaat naar een legendarische schat. Hij komt terecht in een afgelegen dorpje, waar zijn nieuwsgierigheid hem in de problemen brengt. Terwijl mensen op mysterieuze wijze verdwijnen en vreemde geesten verschijnen, wordt Ramón nauwlettend gevolgd…

Asura

Regie: Keiichi Sato

Land: Japan

Het verhaal speelt zich af in het Japan van de 15e eeuw en volgt Asura, een kleine jongen die geboren wordt in een vreselijke periode. Er heerst een grote hongersnood in Kyoto en dat zorgt voor verschrikkelijke situaties, waardoor de jonge Asura zich moet overgeven aan kannibalisme om te overleven.

Berserk: The Golden Age Arc I – The High King’s Egg

Regie: Toshiyuki Kubooka

Land: Japan

De adapatie van de bekende manga volgt de avonturen van Guts, een jonge soldaat met een gigantisch zwaard en een donker verleden. Zijn indrukwekkende verschijning op het oorlogsveld zorgt ervoor dat hij in de belangstelling komt van Griffith, de charismatische leider van een leger huurlingen.

Crulic – The Path To Beyond

Regie: Anca Damian

Land: Roemenië

De film is een documentaire over Claudiu Crulic, een 33-jarige Roemeen die in 2008 in een Poolse gevangenis zat opgesloten. Hij belandde daar nadat hij ten onrechte werd veroordeeld voor diefstal. In een wanhopige poging om zijn onschuld te bewijzen begon hij aan een hongerstaking van vier maanden.

Gummi T

Regie: Michael Hegner

Land: Denemarken

De verfilming van het kinderboek van Ole Lund Kirkegaard draait om de tienjarige Ivan Olsen, een zwakke jongen die op school nergens goed in is en daarom wordt gepest. Alles verandert echter wanneer Ivan een heks ontmoet die hem een magisch drankje geeft waardoor hij één dag lang in alles de beste is.

Journey to Agartha (Children Who Chase Lost Voices)

Regie: Makoto Shinkai

Land: Japan

Asuna is een meisje dat de hele tijd in haar eentje naar de radio luistert die ze van haar overleden vader kreeg. Wanneer ze op een dag wordt aangevallen door een monster, komt de jongen Shun haar redden. Hij komt uit Agartha, een magisch land. Wanneer Shun de volgende dag is verdwenen, gaat Asuna naar hem op zoek.

The King of Pigs

Regie: Sang-Ho Yeun

Land: Zuid-Korea

In een school spelen de Dogs, een groepje sterke studenten, de baas over de Pigs, de zwakste leerlingen. Wrede machtsspelletjes, intimidatie en agressie zijn hen niet vreemd. Vijftien jaar later denken twee volwassen geworden jongens terug aan hun verleden en aan Kim Chul, een jongen die als enige weerstand bood tegen de Dogs.

A Letter to Momo

Regie: Hiroyuki Okiura

Land: Japan

Momo is een elfjarig meisje dat haar vader verliest en met haar moeder verhuist naar een afgelegen eiland. Haar vader liet een mysterieuze brief na, die slechts twee woorden bevat: “Liefste Momo”. Na een mysterieuze ontdekking op zolder begint Momo allerlei vreemde wezens te zien die in haar buurt opduiken.

Padak

Regie: Dae-hee Lee

Land: Zuid-Korea

Op een dag belandt makreel Padak in een bak met ‘onzichtbare muren’: het aquarium van een sushirestaurant. Hij ontdekt dat een oude, cynische platvis als een ware dictator over de benauwde watergevangenis heerst. Terwijl de andere vissen zich in hun noodlot berusten, geeft Padak de moed niet op en probeert hij te ontsnappen.

Pinocchio

Regie: Enzo D’Alò

Land: Italie, België, Frankrijk, Luxemburg

Een nieuwe, handgetekende verfilming van het bekende verhaal van Carlo Collodi waarin de houten pop van een oude man tot leven komt. Volgens de regisseur van de Europese coproductie wordt deze film een veel getrouwere adaptatie, in tegenstelling tot Disneys versie waarin ‘onbestaande karakters’ werden gebruikt.

Selkirk, the real Robinson Crusoe

Regie: Walter Tournier

Land: Argentinië, Chili, Uruguay

Selkirk is een onstuimige piraat van de Esperanza, een groot zeilschip dat de zuiderse zeeën onveilig maakt op zoek naar schatten. Wanneer hij de bemanning tegen zich krijgt, beslist de kapitein om hem achter te laten op een onbewoond eiland. Daar moet Selkirk zijn ambitie en zijn wraaklust opgeven om te overleven.

Tad, The Lost Explorer

Regie: Enrique Gato

Land: Spanje

Tad is een eenvoudige bouwvakker die ervan droomt om een archeoloog te zijn. Het grote avontuur begint wanneer men hem verwart met een bekende ontdekkingsreiziger. Hij wordt op expeditie naar Peru gestuurd om naar een verloren gewaande Inca-stad te zoeken. Daar stoot hij op een complot van enkele gemene schattenjagers.

Wolf Children

Regie: Mamoru Hosoda

Land: Japan

Het verhaal speelt zich af over een periode van dertien jaar en draait om Hana, een 19-jarige vrouw die verliefd wordt op een ‘wolfman’. Samen krijgen ze twee kinderen, die ze aan de rand van de stad opvoeden om te verbergen dat hun kinderen halve wolven zijn. Na de plotse dood van haar man, verhuist Hana met haar gezin naar een landelijk dorpje.

BUITEN COMPETITIE

Anima Buenos Aires

Regie: Maria Veronica Ramirez

Land: Argentinië

Vier korte animatiefilms vertellen een verhaal dat zich afspeelt in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. Dat gebeurt in verschillende stijlen (van tekenfilm tot stop motion). Hoewel de films vaak een komische noot bevatten, wordt er ook kritiek gegeven op de samenleving (bijvoorbeeld overconsumptie en sociale problemen).

Brave

Regie: Mark Andrews en Brenda Chapman

Land: Verenigde Staten

Het recentste sprookje van Pixar speelt zich af in het Schotland van de 10e eeuw en draait om Merida, een stoere prinses en getalenteerde boogschutter. Wanneer ze een verkeerde beslissing neemt en het hele koninkrijk in gevaar brengt, zoekt ze het avontuur op om haar fout weer goed te maken.

The Day of the Crows

Regie: Jean-Christophe Dessaint

Land: Frankrijk, België, Luxemburg, Canada

Een schriele jongen woont met zijn kolossale vader in een afgelegen bos, waar ze samen overleven in de wildernis vol magische dieren. Wanneer vader op een dag gewond raakt, gaat de zoon hulp zoeken in een dorp. Daar maakt hij kennis met de dochter van een dokter. Zij laat hem proeven van de beschaving waar zijn vader zo’n hekel aan heeft.

Ernest & Célestine

Regie: Benjamin Renner, Stéphane Aubier en Vincent Patar

Land: Frankrijk, België, Luxemburg

Gebaseerd op de populaire kinderboeken van de Belgische Gabrielle Vincent, vertelt Ernest & Célestine het verhaal van de onwaarschijnlijke vriendschap tussen Ernest (een grote beer die geen notaris wil worden, maar wel een muzikant) en Célestine (een kleine muis die geen tandarts wil worden, maar wel een schilder).

Frankenweenie

Regie: Tim Burton

Land: Verenigde Staten

De zwart-witte stop-motionfilm draait om de jonge Victor en zijn hondje Sparky. Wanneer de vrolijke viervoeter wordt aangereden, brengt zijn baasje hem opnieuw tot leven met elektrische impulsen (à la Frankenstein). Helaas duurt het niet lang voor de andere kinderen zijn geheim ontdekken en ook een eigen huismonster willen.

Lotte and the Moonstone Secret

Regie: Heiki Ernits en Janno Põldma

Land: Estland

Het verhaal van de kinderfilm speelt zich af in Uitvindersdorp, waar mysterieuze figuren een steen proberen te stelen die oom Klaus ooit een keertje meebracht van een reis naar de bergen. Samen met haar oom gaat Lotte op zoek naar de dieven en ontdekt ze de magische krachten en de waarde van de bijzondere maansteen.

A Monster in Paris

Regie: Bibo Bergeron

Land: Frankrijk, België

In de met de computer geanimeerde prent maken een verlegen filmoperateur, een uitbundige uitvinder, een warmhartige cabaretzangeres, een ambitieuze inspecteur en een excentrieke geleerde kennis met een mysterieus monster. Het vreemde wezen heeft een zwak voor musiceren, maar boezemt de mensen angst in.

Ronal the Barbarian

Regie: Kresten Andersen en Thorbjørn Christoffersen

Land: Denemarken

De zwakke Ronal is een uitzondering in zijn dorp vol gespierde mannen en vrouwen. Hij is een watje, maar het lot zorgt ervoor dat hij de enige is die zijn dorp van de ondergang kan redden wanneer Lord Volcazar alle barbaren ontvoert. Er zit voor Ronal niets anders op dan een gevaarlijke tocht te ondernemen om zijn clan te bevrijden.

Lees ook:10 Oscarkandidaten voor Korte Animatiefilm
Lees ook:Studio Ghibli teaset met The Borrower Arietty
Lees ook:Mooie trailer voor Tibetan Dog
Lees ook:Animatiefilms op Anima 2014
Lees ook:Nominaties Europese Animatiefilm 2013

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.