Deze week: Go Short festival Nijmegen

Deze week staat Nijmegen in het teken van Go Short, hét Nederlandse festival voor de korte film.

Hoewel Go Short korte films in alle vormen vertoont is animatie allesbehalve een ondergeschoven kindje; in bijna elk programma is wel een animatiefilm te vinden. Tussen de fictie-, kunst- en documentairefilms in de Europese competitie zitten de geanimeerde hoogtepunten Women’s Letters (Cartoon d’Or-nominatie 2013) in EU1 en The Missing Scarf (Oscarnominatie 2014) in EU6. Liever in één keer heel veel animatiepracht zien? EU11: All Animation zit er bomvol van.

De jury van de Europese competitie bevat Emma De Swaef, regisseur van Oh Willy…, de korte Belgische animatiefilm die wereldwijd al meer dan 75 prijzen in de wacht sleepte. Oh Willy… wordt vertoond in het retrospectief Belgium: Emerging Talent en nogmaals in Meet the Jury op zaterdagmiddag. Donderdagavond kun je de Belgische regisseuse ontmoeten en bevragen bij De Brakke Grond: Belgium Talk.

Naast België staat het internetfenomeen GIF in de schijnwerpers. In ‘GIF it up’ verkent Emma Curvers, hoofdredacteur van Cineville, de filmische mogelijkheden van de .gifs. Ondanks de beperkingen zijn er uit deze tussenvorm van grafisch en filmisch beeld talloze verhalen, subculturen en eigen werelden ontstaan. Het eerbetoon gaat buiten de bioscoopzaal verder met ruimtelijk werk gemaakt door Interaction Design-studenten van ArtEZ. Zij verwerkten meer dan honderd GIF afbeeldingen en Vines in visuele collages, op zoek naar manieren om het verstrijken van de tijd in films te visualiseren.

Professionals kunnen zich de hele vrijdag onderdompelen in het thema Europese coproductie. Het ochtendprogramma besteedt aandacht aan de relatie tussen Nederland en België, en aan twee Europese casestudy’s. Na de netwerklunch kunnen deelnemers ‘s middags kiezen tussen workshops over onderwerpen als internetproducties, crowdfunding, digitale filmformaten en duurzaamheid. De dag sluit af met een netwerkborrel.

Go Short vindt plaats van 9 t/m 13 april in Nijmegen. Bekijk het volledige programma op de website van het festival.

Lees ook:Go Short staat deze week bol van de animatie
Lees ook:Deze week: Holland Animation Film Festival 2013
Lees ook:Cinekid looft animatieprijs uit
Lees ook:Geanimeerd Kortfilmfestival start in Leuven
Lees ook:Winnaars van KLIK! 2012

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.