Book of Life

Eerste blik op de nieuwe animatiefilm van studio Reel Fx.

The Book of Life is een nieuwe animatiefilm die geregisseerd wordt door de Mexicaanse animator Jorge R. Gutierrez (El Tigre: The Many Adventures of Manny Rivera). Het script schreef hij samen met Doug Langdale (Kung Fu Panda: Legends of Awesomeness, Darkwing Duck).

De prent wordt met computeranimatie gemaakt bij de studio Reel FX (Free Birds), maar zou de look van een stop-motionfilm hebben. Guillermo del Toro (Hellboy, Pan’s Labyrinth, Puss in Boots) is een van de producenten.

Het verhaal speelt zich af in Mexico tijdens Día de los Muertos en draait om Manolo, een jongeman die voor een dilemma staat: doen wat hij zelf wil (op zijn gitaar spelen en het hart veroveren van de vrouw van zijn dromen) of doen wat zijn familie van hem verlangt. Hij belandt op een avontuurlijke reis doorheen drie fantastische werelden waar hij met zijn grootste angsten wordt geconfronteerd.

Maandag werd door distributeur Fox een perspresentatie voor de film gehouden in Beverly Hills. Aan Heat Vision vertelde de regisseur dat hij een grote animatieliefhebber is en hoe jammer hij het vindt dat zo veel ‘The Art Of…’-boeken vol knappe tekeningen staan die niet in het eindresultaat zijn terug te vinden: “Ik heb alle boeken gezien en de grootste teleurstelling is dat er zo veel prachtig artwork in staat, maar dat de film er dan helemaal niet op lijkt”, aldus Gutierrez. Daar wil hij nu zelf verandering in brengen. “Het motto van onze film was: ons artboek zal exáct lijken op de film. En elke kunstenaar heeft zijn hart en ziel in dat idee gestoken.”

Het eerste artwork in dit bericht schept dus hoge verwachtingen. Inspiratie vond hij in de Mexicaanse volkskunst, films en verhalen uit zijn kindertijd. “Al mijn favoriete albums, boeken en films bevatten persoonlijke verhalen die zich afspelen in een specifieke cultuur, maar universeel zijn. Daarom wilde ik iets dat in mijn familie is gebeurd, maken voor de hele wereld.”

Topless Robot schrijft dat de menselijke personages levende, houten figuren zijn in een wereld vol Azteekse totembeelden en typische kunstwerken die je ziet tijdens Día de los Muertos, een traditioneel feest waarop de doden worden herdacht. Het idee is dat mensen die gestorven zijn, toch blijven voortleven zolang hun verhalen worden verteld, hun liedjes gezongen, hun favoriete maaltijden klaargemaakt. Dood ben je pas als je bent vergeten en niemand meer over je praat.

The Book of Life viert het leven en alles wat ervoor kwam. Waarom we zijn wie we zijn en hoe we in de volgende generatie overgaan. Wat je in de film ziet, is wat ik voor mijn vrouw voel, hoe mijn vader en moeder zijn getrouwd en hoe mijn grootvader een vreselijke echtgenoot was maar een geweldige vader. Het belangrijkste is dat het een grappige film is met karakters die echt voelen, omdat ze gebaseerd zijn op mensen uit onze jeugd. Zelfs de leraars die ik haatte zitten erin”, vertelt Gutierrez.

Als kind groeide de regisseur op in Tijuana, aan de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten, waar hij met twee erg verschillende culturen werd geconfronteerd. Dat aspect zit in de film verwerkt, ook op muzikaal vlak: een mix van traditionele, Mexicaanse liedjes en bekende hits die in een Latijns-Amerikaans jasje werden gestoken (waaronder een cover van Creep van de Engelse rockband Radiohead).

Het veelbelovende resultaat wordt in de Amerikaanse bioscoopzalen verwacht op 17 oktober 2014.

Lees ook:Nieuwe Book of Life-trailer
Lees ook:Beelden Book of Life
Lees ook:Stemmen Book of Life
Lees ook:Del Toro en Book of Life
Lees ook:Eerste glimp Book of Life

6 reacties op “Book of Life

 1. esteban

  ‘t Ziet er veelbelovend uit, dat in ieder geval. Terzijde : Ik snap niet waarom PIXAR nog doorzet met het “Muertos”-project. Een prachtig ogend project als “Newt” werd stopgezet omdat “Rio” er teveel zou op lijken. Bij Disney werd “King of the Elves” stopgezet (naar verluid) vanwege “Epic”. Waarom dit dan niet?

    /   Beantwoorden  / 
  1. DragonMaster

   Misschien gaat dat nog gebeuren… Maar misschien verschilt het verhaal heel erg. Sowieso zit er twee of misschien zelfs drie jaar tussen. Hoeft geen probleem te zijn.

     /   Beantwoorden  / 
  2. Calypso

   Hetzelfde vroeg ik me een tijdje geleden af, maar mogelijk is het omdat ze dit niet als een concurrent zien; Epic en Rio zijn uit ‘grotere’ studios gekomen.

     /   Beantwoorden  / 
  3. max

   Er kunnen meerdere verhalen rond dit feest verteld worden, ja Pixar maakt een film over dit feest maar je weet niet welke richting ze op gaan er zijn zo ook honderden films over Kerst. Newt gaat over de 2 laatste hagedissen van een bepaald soort die samen moeten paren om zo het geslacht voort te zetten, ik had Pixar ook liever dat project zien doen want ondanks dat Rio een erg leuke film is komen er sowieso weer een stuk of 3 films waar ik niet op zit te wachten. King of the Elves kan altijd nog komen maar toen het project begon rond 2007 overleed de vrouw van de regisseur aan kanker, hij heeft toen een moeilijke periode gehad en hij was te zwak om dit project door te zetten, maar er is altijd nog de kans dat Disney het uit gaat brengen met een nieuwe regisseur maar voor nu hebben ze al een planning tot 2018 waar geen King of the Elves in staat.

     /   Beantwoorden  / 
 2. TAZ

  de plaatjes zien er alvast goed uit.

    /   Beantwoorden  / 
 3. peter

  Kan wel eens een verrasent filmpje worden.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.