Korte animatiefilm: Lunacy

Bekijk de laatstejaarsfilm van HKU-animatiestudent Witte van der Tempel.

Geen platgetreden paden of voorspelbare clichés voor Witte van der Tempel. In zijn werk gaat hij op zoek naar een diepere betekenis, liefst met een psychedelisch kantje. Zijn korte animatiefilm kan je het best omschrijven als een abstracte weergave van een angstgevoel. “Het gaat over een confrontatie met een paranoïde angst en de overwinning daarvan middels de realisatie dat het zich vanbinnen manifesteert in plaats van vanbuiten”, aldus de maker.

Lunacy is de eindejaarsfilm waarmee de Nederlandse animator is afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. De kersverse bachelor, die anderhalf jaar aan het filmpje werkte, houdt van handgetekende animatie met wild gekraste lijnen: “Het is fantastisch hoe in 2D-animatie een ontzettend chaotisch weergegeven object toch zijn identiteit behoudt. Voor mij voelt dat altijd levendiger dan bijvoorbeeld een personage met strak getekend lijnwerk. Het heeft minder gemeen met de werkelijkheid, maar ik hou van de magische werking van “happy accidents” en de invulling van de kijker waar dingen weggelaten worden.”

Naast het visuele aspect werd ook aan de technische kant van de film heel wat werk besteed. Omdat de maker de filmwereld met bewegende textures wilde bekleden en de wiggle stereoscopy-techniek wilde gebruiken, moest hij eerst met Cinema 4D leren werken. Met behulp van die software slaagde hij erin om de 2D- en 3D-elementen te combineren. Na een lang ontwerpproces werd besloten om de achtergronden op te vullen met gelijkaardige, ‘krassig” getekende patronen, zodat de verschillende elementen bij elkaar zouden passen.

Artwork uit de film vind je op deze Facebookpagina.

Korte animatiefilm Lunacy

Lees ook:Korte animatiefilm: Achito
Lees ook:Korte animatiefilm: Sloppy Seconds
Lees ook:Korte animatiefilm: Tough West
Lees ook:Korte animatiefilm: Mafuta
Lees ook:Clip Blue Umbrella

2 reacties op “Korte animatiefilm: Lunacy

  1. Roel

    Dat ziet er heel mooi uit!

      /   Beantwoorden  / 
  2. DragonMaster

    Ik vind het best wel freaky maar het heeft wel wat. :)

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.