Stupid Monkey

Een hongerige lemur krijgt het aan de stok met een vervelend vogeltje. Bekijk de leuke, maar niet voor kleine kinderen geschikte tekenfilm van Nederlandse bodem.

Nadat Marlyn Spaaij in 2010 afstudeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, besloot ze om een masteropleiding te volgen aan de AKV | St. Joost in Breda, die ze in augustus 2012 afrondde.

Haar eindejaarsfilm was Stupid Monkey, een korte tekenfilm over een ringstaartmaki met een grollende maag. Wanneer de aap op zoek gaat naar wat vruchten, wordt hij gedwarsboomd door een vervelend vogeltje met een onverzadigbare honger.

De korte film, volledig in TVPaint geanimeerd, werd op vier maanden tijd gemaakt: twee maanden preproductie (script, character design en moving storyboard) en twee maanden productie (achtergronden, animatie, compositing, editing, geluid en filmmuziek).

Hoewel Stupid Monkey er op het eerste gezicht erg lief uitziet, bevat de korte film enkele gewelddadige stukjes die niet geschikt zijn voor kinderen.

“Mijn inspiratie kwam vanuit de gedachte dat mensen dieren zijn en dat we het altijd makkelijk vinden om andere dieren als dom en minder te beschouwen. Daarbij lach ikzelf ook om domme katten op internet, dus het concept was snel gevormd. Mensen zijn apen en we lachen om ‘dommere’ apen. Mijn afstudeerscriptie ging over de humor van geweld in animatiefilm en om mijn punt te maken moest het verhaal dus goed overkomen en grappig zijn”, vertelt de jonge animator.

Momenteel werkt Marlyn als freelance animator en schrijft ze scripts voor nieuwe projecten. De meeste van haar creaties zijn bedoeld voor volwassenen of pubers en ze vindt het fijn om hen te verrassen: “Het schijnbaar onschuldige uiterlijk was voor mijzelf leuk om te doen omdat ik daardoor een beetje op het randje kon gaan zitten. Ik wilde het niet te rechtlijnig maken en ook nog wel een soort mededogen opwekken voor de lemur. Daarbij is het vrolijke niets aan de hand muziekje en de vormgeving ook een soort geruststelling. Maak je niet te druk, het is maar animatie. En daarnaast heb ik zelf een voorliefde voor gewelddadige films. Lancerende ingewanden animeren is superleuk.”

Ook festivalprogrammeurs lusten wel een portie geanimeerde ingewanden, want Stupid Monkey draaide de voorbije maanden zowel op binnen- als buitenlandse festivals zoals het Amsterdamse KLIK!, Shortcutz en het Duitse animatiefilmfestival in Stuttgart.

Meer werk van Marlyn en stukjes artwork van Lenny the Lemur en Sonny the Sunbird vind je op haar persoonlijke blog: http://marlynspaaij.blogspot.com en via Vimeo.

Korte animatiefilm Stupid Monkey

Lees ook:Korte animatiefilm: The Monk & The Monkey
Lees ook:Mad Monkey, Korea brengt kwaliteit
Lees ook:Monkey Dust vult je vrijdagen met pikzwarte humor
Lees ook:Het einde…
Lees ook:The HKU Series: Karlijn Scholten vindt monsters schattig

9 reacties op “Stupid Monkey

 1. DragonMaster

  Bloody hell! past hier wel. Geinige cartoon.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Ronald

  Kan je hier tegenwoordig al mee afstuderen? Tjeezis, dit is waarom het niveau in België zoveel hoger ligt dan hier. De stok ligt gewoon enorm laag. De academies geven blijkbaar meer om het geïncasseerde lesgeld dan om kwaliteit garanderen door mensen die simpelweg niet kunnen tekenen (en te lui zijn om hun figuren uberhaupt te animeren) weg te bonjouren.

  En dan ook nog alles hier doorplaatsen simpelweg omdat het een afstudeerfilm is, al heeft het de kwaliteit van een willekeurig youtube filpje dat een amateur in zijn vrije tijd maakt voor de fun.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Jean-Paul

   Wel grappig dan dat deze volgens jouw zo slechte animatie geselecteerd is voor de studenten competitie op stuttgart animation festival, een van de grootere en gerenomeerde animatie festivals van europa. Maar zij zullen ook wel geen verstand van animatie hebben dan.

     /   Beantwoorden  / 
  2. DragonMaster

   Ik zou zeggen, laat jouw afstudeerfilm maar eens zien dan, Ronald. Kunnen wij dat superieure niveau van jou eens ontdekken… :)

     /   Beantwoorden  / 
   1. Tomas

    Ik gok dat hij katten filmpjes maakt en ze op youtube post.

      /   Beantwoorden  / 
 3. TAZ

  ziet er geinig uit.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Max

  Ziet er geinig uit, alleen niet de stijl waar ik van houd.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Mohegan

  Het is ook niet echt mijn smaak (de tekenstijl) en ik heb afstudeerfilmpjes gezien die ik persoonlijk beter vond. Qua animatie denk ik dat het er wel redelijk professioneel uit ziet. Ben zelfs pas een eerstejaars animator, dus ik ga niet een animatie helemaal afkraken terwijl ikzelf nog maar een amateurtje ben.

    /   Beantwoorden  / 
 6. Daan

  Mooie film! Subtiele animatie waar niet iedereen de kwaliteit van in kan zien… Ik heb hard gelachen vooral bij het rietje op het einde!

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.