Haring

Bekijk de grappige animatie van de Nederlandse studio KLOMP!

Af en toe duikt er een filmpje op waarvan je achteraf blij bent dat het internet wel audio en video maar geen geur doorstuurt. Haring is er zo eentje: een stinkende, maar erg komische creatie van Nederlandse bodem.

Haring is de eerste korte film van KLOMP! Animation uit Rotterdam en was een van de Ultrakort-films van 2014. Dat betekende dat Haring in alle Pathé-bioscopen voorafging aan Marvels kaskraker Guardians of the Galaxy.

Net voor zijn date koopt Diederik een broodje haring. Helaas bezorgt de snelle hap hem een adem die zo uit de krochten van de hel lijkt te komen. In een race tegen de klok probeert de arme jongeman zich van het dodelijke luchtje te bevrijden.

De handgetekende film werd bedacht en geregisseerd door animators en KLOMP!-oprichters Junaid Chundrigar en Davor Bujakovic. Voor de animatie en inkleuring werden ze bijgestaan door Tom Mourik en Erwin Langstraat. De achtergronden zijn van Anna Engels, de filmmuziek is van Jochem Weierink en het geluid werd verzorgd door Erik Griekspoor.

Het resultaat bevat knappe animaties, een grappig verhaal en leuke details. Wie de makers kent, zal hen wellicht een aantal keer op de achtergrond opmerken in Haring, net als enkele karakters uit hun oude studentenfilms – en om een andere gekke reden ook Ray Charles.

“De uitdaging zat hem vooral in binnen de twee minuten blijven”, vertelt Junaid. “We wisten dat we er iets moois van konden maken omdat we normaal twee minuten animeren in een à twee weken en hier vijf maanden de tijd hadden. Bij de webserie Bad Days zijn we vaak aan het rekken met de grapjes om de speelduur een beetje langer te krijgen. Bij Haring was het een beetje andersom omdat we wel los wilden gaan met de animatie, maar wel heel strak binnen de lengte van de shots moesten blijven. Vergeleken met Bad Days hebben we vooral veel tijd gestopt in de preproductie waarin we zochten naar een ietwat nieuwe en uitgebreidere stijl.”

Over de vertoningen in de Pathé-zalen is de animator erg te spreken: “Ik heb Guardians of the Galaxy drie keer in de bios gezien en elke keer werd er goed op gereageerd. Vooral de reactie van de kinderen is leuk, want die schreeuwen vaak hardop wat ze ervan vinden.” De kans is groot dat je Haring ook op filmfestivals terugvindt: “We blijven Haring sturen naar festivals want de prachtige achtergronden van Anna komen toch zeker het best tot hun recht op een groot scherm.”

Korte film

Lees ook:Guardians-serie
Lees ook:Trailer voor serie Bad Days
Lees ook:Nieuwe Ultrakort-films (update)
Lees ook:Oscarnominaties bekend
Lees ook:Eerste details over Bad Days en Fanboy Rampage

Eén reactie op “Haring

  1. DragonMaster

    Erg leuke film :)

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.