Nepperige Angelina Jolie in Beowulf-trailer

Veel mensen zullen er naar uitgekeken hebben: de eerste beelden uit Beowulf, de nieuwe motion-capture film van Robert Zemeckis. De trailer is nu online te bekijken, en her en der duiken ook de eerste afbeeldingen op. Wat je meteen zal opvallen is dat je acteurs herkent: je ziet duidelijk Anthony Hopkins, en duidelijk Angelina Jolie. Kijk ook maar eens naar de plaatjes op deze pagina; dit zijn geen bewerkte foto's, maar beelden uit de animatiefilm. Als stilstaande plaatjes ziet het er fraai uit, maar als je naar de bewegende beelden in de trailer kijkt, denk je toch steeds: het ziet er nep uit. Je ziet Angelina Jolie, maar ze is het niet echt. En dan ga je je ook meteen afvragen: waarom is deze film eigenlijk op deze manier gemaakt? Wat is het nut van animatie als je de karakters er vervolgens precies hetzelfde als de acteurs uit wilt laten zien? Waarom maak je dan niet gewoon een spektakelfilm met èchte acteurs, zoals Lord of the Rings of 300?


Het is geen echte animatie

Voorop gesteld: Beowulf is (net als bijvoorbeeld Happy Feet) geen echte animatie. Animatie betekent dat je een film beeldje voor beeldje maakt. Dat kun je doen door te tekenen (dan krijg je een tekenfilm zoals The Lion King), door te werken met (klei)poppetjes (dan krijg je een stopmotionfilm zoals Wallace & Gromit) of door in de computer bewegingen beeldje voor beeldje te manipuleren (zoals in Finding Nemo). Beowulf wordt gemaakt door acteurs een pak met sensoren aan te trekken. De acteurs spelen hun rol, en hun bewegingen worden rechtstreeks in de computer opgenomen. De computer plakt vervolgens een ander 'jasje' over die acteur heen, simpel gezegd. Het is meer een visual effect dan echte animatie, ook al kan het resultaat er wel hetzelfde uitzien (denk aan Happy Feet).

Oninteressante film
Op zich is er met motion capture natuurlijk niks mis. Denk aan Gollum in Lord of the Rings: dat was mogelijk dankzij motion capture. Maar het grote verschil tussen Gollum in Lord of the Rings en Angelina Jolie in Beowulf, is dat Gollum een niet-bestaand wezen is. Het had dus zin om motion capture te gebruiken, want anders hadden we waarschijnlijk een acteur in een lelijk pak gezien. Maar wat is het nut van Angelina Jolie als motion capture karakter? Ik kijk liever naar de èchte Jolie. Met echte huid, en levende ogen. Wat dat betreft is Beowulf een zinloze film. Animatie wordt pas leuk als je er dingen mee gaat doen die normaal gesproken niet kunnen. Als je de werkelijkheid gaat namaken, dan ben je als filmmaker alleen maar aan het opscheppen over je techniek. En da's helemaal niet interessant.

 

 

 

Lees ook:Beowulf Update
Lees ook:Beowulf in de bioscoop
Lees ook:Zemeckis verkoopt motion-capture bedrijf aan Disney
Lees ook:Nieuwe scènes uit A Christmas Carol
Lees ook:De grappige toekomst van motion capture

Eén reactie op “Nepperige Angelina Jolie in Beowulf-trailer

  1. Remco

    Ik ben daar volledig mee eens. Animatie wordt idd pas echt leuk als je er dingen mee gaat doen wat normaal gesproken niet kunnen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.