The Congress opent Quinzaine

De nieuwe, deels in België gemaakte film van Ari Folman opent in Cannes.

Tijdens het Filmfestival van Cannes vindt naast de officiële competitie ook de Quinzaine des Réalisateurs plaats (van 16 tot 26 mei 2013). Deze onafhankelijke Director’s Fortnight bevat een selectie, die zowel uit speelfilms als korte films en documentaires bestaat, waarbij nieuw talent of interessant werk van bekende regisseurs in de kijker wordt geplaatst. Zo werd er vorig jaar de prachtige tekenfilm Ernest & Célestine vertoond.

De openingsfilm van de 45e editie dit jaar is het nieuwste kind van Ari Folman, de regisseur van de Oscargenomineerde animatiefilm Waltz with Bashir (2008). The Congress zal uit twee erg verschillende delen/stijlen bestaan: ongeveer 70 minuten beelden met echte acteurs en 50 minuten getekende animatie.

De film begint (in live action) met een ouder wordende actrice die haar identiteit verkoopt aan een filmstudio. Ze wordt helemaal gescand en haar beeld wordt gekloond. Daardoor heeft ze zichzelf overbodig gemaakt, want de studio kan haar virtuele model eindeloos gebruiken en recycleren. Dan neemt het verhaal een sprong in de tijd (en begint het geanimeerde gedeelte). De studio aan wie ze haar identiteit verkocht, is ondertussen samengegaan met een groot, farmaceutisch bedrijf en de actrice ontdekt dat haar deal grotere gevolgen heeft dan ze had gedacht.

Dat het resultaat een psychedelisch tintje bevat, bewijst het bovenstaande plaatje alvast. Bekende acteurs die in de film meespelen zijn Robin Wright, Harvey Keitel, Danny Huston, Paul Giamatti en Kodi Smit-McPhee. Het verhaal is gebaseerd op The Futurological Congress, een sciencefictionroman uit 1971 van de Poolse schrijver Stanislaw Lem.

The Congress is een internationale coproductie waar ook de Belgische producent Entre Chien & Loup en animatiestudio Walking the Dog aan hebben meegewerkt.

(Via Twitch)

Lees ook:Eerste beelden uit The Congress
Lees ook:Nieuwe plaatjes uit The Congress
Lees ook:Nieuwe futuristische beelden uit The Congress
Lees ook:Vier nieuwe acteurs voor The Congress
Lees ook:Congress is Europa’s animatietopper

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.