Nederlandse piratenprent naar Berlijn

Eerste blik op Nederlands-Belgische coproductie Last Hijack.

Vergeet vampiers en weerwolven, Somalische piraten zijn de nieuwe smaakmakers in Hollywood. Captain Phillips is genomineerd voor zes Oscars en ook films als A Hijacking, The Captain and His Pirate en Fishing Without Nets kapen prijzen weg op filmfestivals.

Last Hijack dobbert ook in hetzelfde gevaarlijke vaarwater, maar onderscheidt zich van de andere films door het verhaal te vertellen als een documentaire met geanimeerde fragmenten. Centraal staat Mohamed, een ervaren piraat uit Somalië. Hij is verloofd en zijn schoonouders willen dat hij zijn piratenleven vaarwelzegt. Het wordt steeds gevaarlijker, maar omdat zijn familie afhangt van de buit die hij verovert, overweegt hij nog een laatste kaping.

De prent, geschreven en geregisseerd door Tommy Pallotta (producent Waking Life, A Scanner Darkly) en Femke Wolting, bestaat grotendeels uit liveactionbeelden, maar de herinneringen, angsten en dromen van Mohamed worden met animatie weergegeven. Waarom de man tot piraterij gedreven werd en voor zo’n gevaarlijk leven koos, wordt in de film uitgediept.

Een bekende Nederlandse animator aan boord van de Europese coproductie is Hisko Hulsing. Hij maakte maar liefst negentig grote olieverfschilderijen die als achtergronden zullen dienen. Zijn schilderijen werden digitaal gefotografeerd en vervolgens bij de Ierse studio Piranha Bar in de animatie verwerkt.

Alle karakters werden in Amerika digitaal geschilderd door Aaron Sacco (character designer) en eveneens door de animators op computermodellen gemapped (‘geplakt’), onder leiding van Gavin Kelly (animation supervisor). Die techniek werd door Hulsing ook deels gebruikt in de korte film Junkyard. De knappe poster (rechts afgebeeld) bevat elementen die geschilderd werden door Hulsing (de zee, wolken, boot, valk), die nadien werden omgezet naar 3D-modellen en onder andere met texturen werden nabewerkt.

Last Hijack is een productie van Submarine (Nederland) en coproducenten Savage Film (België), Still Films (Ierland) en Razor Film (Duitsland). Het resultaat kwam tot stand met de steun van onder andere het Nederlands Filmfonds en het Vlaams Audiovisueel Fonds, net als de omroepen IKON (Nederland), ZDF (Duitsland), NRK (Noorwegen), ERR (Estland), RTS (Zwitserland) en Planete (Frankrijk).

De deels geanimeerde film is geselecteerd voor de Berlinale (het Internationaal Filmfestival van Berlijn) als openingsfilm van ‘Panorama Dokumente’ op 7 februari 2014.

Lees ook:Echte piratenverhalen in The Last Hijack
Lees ook:Junkyard
Lees ook:Les Films d’Ici gaat op zoek naar Mister Wu
Lees ook:Nederlandse Junkyard verovert Canada
Lees ook:Belgische en Nederlandse winnaars op Stuttgart

Eén reactie op “Nederlandse piratenprent naar Berlijn

  1. DragonMaster

    Dat ziet er goed uit. Hopelijk verschijnt ie ook hier in de bioscoop

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.