Paramount richt eigen animatiestudio op

Het succes van Rango zorgt ervoor dat een nieuwe studio wordt opgericht. Leuk nieuws voor alle animatiefans, maar mogelijk slecht nieuws voor DreamWorks

Rango, de eerste animatiefilm van special-effectshuis Industrial Light & Magic, heeft distributeur Paramount Pictures geïnspireerd om een eigen animatiestudio op te richten. De komische kameleonprent met de stem van Johnny Depp bracht wereldwijd iets meer dan 240 miljoen dollar op in de bioscoop.

De nieuwe studio, die heel eenvoudig Paramount Animation (PA) gaat heten, heeft als doel om één animatiefilm per jaar uit te brengen. CEO Brad Grey laat weten dat de studio mikt op familiefilms die niet veel meer kosten dan 100 miljoen dollar (hmmm…). De eerste verschijnt in 2014, maar het is nog niet bekend welke film dat is. Volgens Grey zal PA een beroep blijven doen op studios zoals Nickelodeon. Logisch, want zowel Paramount als Nickelodeon zijn een onderdeel van het gigantische mediaconglomeraat Viacom.

Dat is slecht nieuws voor DreamWorks Animation (DWA). Paramount heeft sinds 2006 een contract met de studio om diens animatiefilms te verdelen, maar dat loopt af in december 2012. Momenteel krijgt Paramount 8% op de inkomsten van DreamWorks’ animatiefilms. Dat is niet weinig als je weet dat de voorbije tien bioscoopreleases wereldwijd 4,8 miljard dollar opbrachten. Het is een publiek geheim dat Jeffrey Katzenberg, de baas van DWA, graag een verlenging van het contract had gezien, maar dan tegen een betere prijs.

Het nieuws over Paramounts eigen animatiestudio is een sterk, strategisch signaal naar DreamWorks toe. Iets als “kijk, we kunnen het zelf ook wel en hebben jou niet nodig”. Aandelen van DWA zijn meteen 3% gezakt, want zo gaat dat in de beurswereld. Dat Paramount zich nog moet bewijzen en DreamWorks niet, lijkt men echter over het hoofd te zien. Wat wel een feit is, is dat DWA niet bijzonder veel mogelijkheden heeft om een nieuwe distributiepartner te vinden, mocht het Paramount verliezen. Grote spelers zoals Fox, Universal, Sony en Disney hebben allemaal hun eigen animatiestudio’s. Warner Brothers lijkt op dit moment een realistische optie.

De kans is groot dat Paramount nieuwe ideeën zal uitwerken. Nog niet zo lang geleden raakte immers bekend dat New Kid, een strip van Penny Arcade, een filmadaptatie krijgt. Maar het bedrijf heeft vroeger ook veel oude tekenfilm(serie)s uitgegeven, onder meer heel wat werk van Max Fleischer (Betty Boop, Popeye, Superman, Gulliver’s Travels). Stel je voor dat daar nieuwe films van verschijnen… De mogelijkheden zijn reusachtig.

(Via Variety, THR en Cartoon Brew)

Lees ook:Dreamworks Animation in zee met Fox
Lees ook:Cars in versnelling na ‘matig’ eerste weekeinde
Lees ook:Nieuwe strategie voor DreamWorks Animation
Lees ook:Monster Trucks voor Paramount
Lees ook:Maakt hebzucht een einde aan The Simpsons?

2 reacties op “Paramount richt eigen animatiestudio op

  1. Jeroen

    Ochja, het moest vroeger of later gebeuren….ik hoop gewoon dat ILM zelf het niet bij Rango laat want dat was een verdomd goede film.

      /   Beantwoorden  / 
  2. TAZ

    ja van rango mag wel een vervolg komen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.