Alle schatten van Pixar verzameld in een boek

Vanaf de release van Toy Story in 1995 brengt Pixar de ene bioscoophit na de andere uit. Iedereen kent de films, maar niet iedereen weet wat voor een monnikenwerk aan een animatiefilm voorafgaat. Het boek van Tim Hauser probeert én slaagt erin om een onthullende blik te werpen op het creatieve proces van de animatiestudio. Tijd voor een recensie!

Met tien sterke animatiefilms op hun naam, hebben de talentvolle Pixarianen aan de buitenwereld bewezen dat computeranimatie een prima medium is om verhalen te vertellen. Hun films gaan de hele planeet rond, waar ze jong en oud ontroeren. Helaas krijg je in de bioscoop steeds alleen het eindresultaat te zien van iets waar honderden mensen jaren aan hebben gewerkt. Gelukkig zijn er voor heel wat Pixarfilms boekjes verschenen in The Art Of-reeks, waar alle kunstwerkjes van de animators verzameld worden, van concept art tot eindresultaat.

Tim Hauser, zelf een animator en de schrijver van The Art of Wall-E en The Art of Up, heeft sinds kort ook een nieuwe Pixarbijbel uit. In Amerika verscheen het werk onder de titel The Pixar Treasures (een vlag die de lading perfect dekt), maar bij ons heet het boek gewoon Pixar. De vele schatten die je in het boek kunt ontdekken, zijn gelukkig dezelfde.
Het boek is chronologisch opgebouwd en in verschillende hoofdstukken verdeeld. Het start met enkele jonge animatiestudenten en creatieve mensen die vol geestdrift beginnen aan een avontuur vol computeranimatie en het eindigt met hun recentste film Up.

Daartussenin worden alle films besproken: Toy Story, A Bug’s Life, Toy Story 2, Monsters Inc, Finding Nemo, The Incredibles, Cars, Ratatouille en Wall-E. Ook heel wat van de kortfilms komen aan bod in enkele hoofdstukken. Daar lees je dan bijvoorbeeld dat die filmpjes eerst dienden om verschillende nieuwe technieken uit te testen, maar later evolueerden naar een leuke manier om beloftevolle regisseurs de kans te geven om zich te ontplooien.

Ik beschouw mezelf niet als een expert, maar omdat ik voor Animatieblog schrijf, lees ik links en rechts al wel eens wat over de animatiestudio. Toch staan er in Pixar een heleboel interessante feiten die ik nog niet eerder had gelezen, zoals de vele voorbeelden van de inspiratie die de regisseurs uit hun echte leven haalden en gebruikten als rode draad in een filmverhaal.

Als je écht alles over de studio wil weten, zijn er wellicht betere boeken te vinden. Pixar bevat veel informatie voor mensen die studio beter willen leren kennen, maar het is geen encyclopedie. Wat is Pixar dan wel? Een enorme schatkist vol ongeziene schetsen, tekeningen en foto’s. Met dit boek neem je een duik in het leven van de mensen die bij de animatiestudio een droombaantje vonden: van regisseurs, producers, archivarissen en animators, tot verhaalschrijvers, storyboardtekenaars en sculpteurs.

Pixar is geen normaal boek, het is een schatkist waar je steeds meer ontdekt als je de pagina omslaat. Behalve stukjes interviews en citaten van allerlei medewerkers vind je ook heel wat aparte posters, knipsels, brieven, kaartjes, uitneembare boekjes, schetsen, cartoons, storyboards, illustraties en een massa foto’s in het boek terug. Kortom, een schatkist vol heerlijk en uniek beeldmateriaal. Enkele voorbeelden?

Postkaartjes die Pixar rondstuurde met Kerst of toen de studio verhuisde van Point Richmond naar Emeryville. Een replica van een brief die de jonge student Ralph Eggleston schreef naar Disney-animator Glen Keane. Een flipboekje met tekeningen van Buzz en Woody. Een kopie van het pasje dat bezoekers van de Walt Disney Studios kregen in 1980, inclusief plattegrond. Een poster voor de kortfilm Presto. Het neppe krantenartikel over Linguini uit Ratatouille. Een boekje met een kleurenstudie voor A Bug’s Life. Een brief die Walt Disney Studios stuurde naar animators die voor de studio wilden werken, met daarin een brochure over de vaardigheden die nodig zijn om mee te werken aan handgetekende animatiefilms.

Ik zou nog veel meer kunnen opnoemen, maar ik wil niet alles verklappen. Het moet natuurlijk een verrassing blijven, net zoals mijn mond openviel bij al die prachtige plaatjes en hebbedingetjes.

Deze Pixarbijbel is een dikke aanrader voor wie kennis wil maken met het talent dat de animatiestudio herbergt, of voor wie zich wil verbazen over de knappe tekeningen en het talrijke artwork dat in het boek werd opgenomen. Ed Catmull verandert in het boek soms een paar keer van naam en heet plotseling Ed Catmill, maar op dat zetduiveltje na is Pixar een indrukwekkend exemplaar voor elke animatieliefhebber.

Het boek Pixar van Tim Hauser werd uitgegeven door Tirion Uitgevers en is zowel online verkrijgbaar als in de betere boekhandel voor de prijs van 39,95 euro.

Tim Hausers Pixar verscheen in 2009 en bevat 62 pagina’s. ISBN 978 90 4391 294 5

Lees ook:Zondag op tv: Het ontstaan van animatiestudio Pixar
Lees ook:Kleurrijke artwork voor Toy Story 3
Lees ook:Wordt Planes de nieuwe spin-off van Cars?
Lees ook:Trailer The Pixar Story
Lees ook:Ondertussen op het Filmfestival van Venetië

11 reacties op “Alle schatten van Pixar verzameld in een boek

 1. Jeroen

  Toevallig, heb deze gisteren gezien en direct gekocht in standaard boekhandel.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Hannes

  Ik zag al een recensie in Focus Knack in september 2009. Sindsdien stapte ik geregeld binnen in Standaard Boekhandel om te kijken of het er al was of niet… Ik heb het dus nog niet gezien, maar het staat bovenaan mijn verlanglijstje (en aangezien we met oudjaar nog pakjes opendoen, vestig ik daar al mijn hoop op ^^)

    /   Beantwoorden  / 
 3. Riek

  Wauw… GAAF!!!!! Die wil ik!!! Je kan hem ook bestellen op http://www.bol.com voor 39,95 en dan heb je hem morgen in huis en er is ook een preview te vinden!

    /   Beantwoorden  / 
 4. Rex

  mocht je trouwens naast Pixar ook geinterresseert zijn in 2d Disney – The Art of The Princess and the Frog is ook uit (iig bij the American bookstore)
  Heb m gekochjt en gelezen en zit vol prachtig materiaal. envoro 35 euro ook zeker een hele goeie prijs.

    /   Beantwoorden  / 
 5. DragonMaster

  Ziet er wel een prachtig boek uit. Bedankt voor de tip, ik denk dat ik deze ook ga bestellen. :D

    /   Beantwoorden  / 
 6. Hannes

  Ik heb hem!!! ^^

  Heerlijk (:

    /   Beantwoorden  / 
 7. Hannes

  @ Iedereen: een vraagje. Op de foto met de rode achtergrond waar alles is uitgestald van wat er in het boek zit, zie je rechts Mike van Monsters, Inc. Nu vind ik dat niet terug in dat boek… Kijk ik er nu echt over of?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Seppe

   Dat is inderdaad vreemd, die foto vind ik ook nergens terug. Misschien was de achterflap een afbeelding van een voorlopige versie en hebben ze die later door ander beeldmateriaal vervangen, aangezien Mike al wel vaker in het boek voorkomt.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Hannes

    Oef! Ik dacht al dat ik met een onvolledig exemplaar zat. Trouwens: wat een prachtig boek ^^ Ik kijk er elke dag wel eens in ^^ Heerlijk!

      /   Beantwoorden  / 
 8. Madelon

  Van de week wat ik in de boekhandel in mijn woonplaats, en toen zag ik het boek ook liggen. Het is best een groot en zwaar boek. Ik heb het nog niet gekocht, omdat ik eerst The Art of Toy Story 3 heb gekocht. Ook een mooi boek.
  Eerst maar is even sparen…

    /   Beantwoorden  / 
  1. Max

   Mooi boek heb hem, maar is The art of tangled en toy story 3 in Nederlands? en kan je ook kopen bij amazone.com?

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.