Cars 2: Slachtoffer van Pixars eigen succes

Vanaf vandaag draait de nieuwste animatiefilm van Disney/Pixar in de Nederlandse en Belgische bioscopen. Het is je vast niet ontgaan dat Cars 2 op meerdere filmsites werd afgekraakt. Maar is dat wel terecht? Tijd voor een recensie!

Het verhaal van Cars 2 in een notendop: Racewagen Lightning McQueen brengt zijn roestige maatje Mater mee naar de World Grand Prix. Het wordt onverwachts een groot avontuur, want terwijl McQueen zich concentreert op de race, raakt de klunzige takelwagen verzeild in een geheime spionagemissie.

Wie de actualiteit een beetje volgt, weet dat Cars 2 op bijzonder weinig bijval kan rekenen bij de internationale filmpers. Op Rotten Tomatoes, waar gemiddelden worden berekend aan de hand van recensies van erkende filmjournalisten, kreeg de prent slechts 35 % (55 positieve, 104 negatieve recensies). Een historisch dieptepunt voor een film van een van de populairste animatiestudio’s van de wereld.

De verklaring is eenvoudig: Cars 2 is het slachtoffer van Pixars eigen succes.

De reden waarom de films van de Amerikaanse animatiestudio zo goed scoren bij het grote publiek, is dat ze naast kinderen ook volwassenen aanspreken. Om van een goed verhaal te kunnen genieten, speelt leeftijd geen rol. Het maakt niet uit of het om een gezin superhelden, levend speelgoed, een culinaire rat of een eenzame robot gaat. Als het verhaal goed is, blijft iedereen geboeid, ongeacht de leeftijd. En dat is precies wat Cars 2 heeft genekt. Waar de vorige films steeds een breed publiek aanspreken, mikt deze film vooral op (jonge) liefhebbers van snelle wagens en explosieve actie.

De wagens schakelen naar de tweede versnelling. Meer snelheid, meer explosies, maar helaas minder diepgang. De transformatie van een gezellige familiefilm naar een internationale spionagefilm is wel een gedurfde zet. Het avontuur verhuist daardoor van het kleine, veilige dorpje Radiator Springs naar indrukwekkende steden met spannende racecircuits. De relatie tussen McQueen en Mater staat nog steeds centraal, maar de klemtoon verschuift veel meer naar de maffe takelwagen. De film zit tjokvol met coole gadgets die James Bond stikjaloers zouden maken. Vooral Finn McMissile, de koelbloedige Britse spion met de stem van Michael Caine, steelt de show.

Cars 2 staat op zichzelf en is prima te volgen zonder voorkennis, maar bevat wel verwijzingen naar het eerste deel uit 2006. Zo is er bijvoorbeeld een eerbetoon aan de oude racekampioen Doc Hudson (de vaderfiguur die werd ingesproken door Paul Newman, die in 2008 overleed).

Hoewel Disney en regisseur John Lasseter er op hameren dat het idee voor een vervolg spontaan ontstond en losstaat van het gigantische marketingpotentieel, is dat moeilijk om te geloven. De ontelbare Cars-spullen brengen nu eenmaal miljarden euro’s op. Als buitenstaander heb je daar geen zicht op, maar ik vermoed dat John Lasseter besloot om het over te nemen van regisseur Brad Lewis nadat hij zag dat het team op weg was om de studio’s eeuwige motto “het verhaal is het belangrijkste” voor de eerste keer flink te verwaarlozen.

Is Cars 2 dan een slechte film? Neen. Alleen als je de film gaat vergelijken met het andere werk van Pixar, valt op dat hij heel wat minder indruk maakt. Daarvoor is het verhaal te eenvoudig en niet aangrijpend genoeg. Visueel is er echter niets op de animatie aan te merken. Oudere kijkers zullen bovendien smullen van de vele verborgen verwijzingen naar andere films. De meeste grapjes richten zich tot een jong publiek, maar er zijn uitzonderingen. De arrogante Francesco Bernoulli (ingesproken door John Turturro) is een komische Italiaanse karikatuur, de pausmobiel was een onverwachte gast en voor de autosportkenners maken racers zoals Lewis Hamilton een leuke cameo. Bovendien zijn de aan de wagens aangepaste monumenten ingenieus bedacht.

Cars 2 is duidelijk geen Toy Story 2, maar de film is nog steeds beter dan heel wat andere animatiefilms die in de bioscoop draaien. Het resultaat is een vermakelijke kinderfilm, maar met weinig meerwaarde voor de oudere kijkers.

Lees ook:Vijf nieuwe personages uit Cars 2
Lees ook:Eerste explosieve trailer voor Cars 2
Lees ook:Bekende personages uit Cars 2 stellen zich voor
Lees ook:Vijf blitse retroposters voor Cars 2
Lees ook:Mater lekt vloeistof in nieuwe clip uit Cars 2

12 reacties op “Cars 2: Slachtoffer van Pixars eigen succes

 1. peter

  geweldige rencentie seppe.
  ik ga hem wel zien ondankst de slechte reacties.

    /   Beantwoorden  / 
 2. poppie

  beter dan de andere en kung fu panda 2 dan dat is een met liefde onwerpte film

    /   Beantwoorden  / 
  1. Pindakaas

   Ja en nu in het Nederlands?

     /   Beantwoorden  / 
   1. poppie

    zal ik graag doen maar ik kan niet schrijven in kaas taal

      /   Beantwoorden  / 
 3. Jordi

  Ik kan niet wachten om cars 2 te gaan kijken, ookal is die “slecht”

    /   Beantwoorden  / 
 4. Florian

  Ik heb op andere sites vaak gelezen: ‘Als Pixar een sequel maakt, zou het op ‘The Incredibles’ moeten zijn.’
  Dames en heren! Even voor de duidelijkheid: het is niet omdat een film een open einde heeft, dat die per se een vervolg nodig heeft!!! Blijkbaar zijn er gigantisch veel mensen die zich hier niet bij kunnen neerleggen. Sorry hoor, maar daar word ik lastig van.
  Als het aan mij lag, maakte Pixar geen enkel sequel. Maar ja, het ligt niet aan mij. En ik hoop dat dit geen idee was van Lasseter, zoals hij steeds opnieuw beweert. Ik heb zo’n donkerbruin vermoeden dat dit serieus gepushed werd door bepaalde hoge pieten bij Disney.
  Om duidelijk te zijn: ik heb de film niet gezien , en spreek me er danook niet over uit. Ik spreek me enkel uit over de huidige ‘sequelitis’ in heel Hollywood, en dus ook bij Pixar.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Maurice

  Toch vind ik wel dat The Incredibles een sequel verdiend.
  Er is zoveel te fantaseren over maffe slechterikken dat het een waardig vervolg zou kunnen krijgen. Er zijn best goede sequels gemaakt!

    /   Beantwoorden  / 
  1. Florian

   Absoluut, maar ik heb gewoon liever een nieuwe film dan een uitbreiding van een wereld die je al eens hebt gezien. Daarom heb ik ook totaal geen probleem met pakweg Lord of the Rings: het was vanaf de eerste draaidag duidelijk dat het een trilogie zou worden. Toy Story daarentegen was -let’s face it- niet bedoeld als een trilogie. Wat niet wilt zeggen dat ik de Toy Story films niet geweldig vind. Integendeel! Als men per se een sequel moet maken, is het natuurlijk beter er een degelijk verhaal aan te breien, zoals gebeurd is bij Tot Story, en ook zou kunnen gebeuren bij The Incredibles.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Seppe

    Monsters University, Pixars volgende sequel (of liever gezegd, prequel) op Monsters Inc, zal vast ook wel een rol spelen in de beslissing over eventuele andere vervolgen.

      /   Beantwoorden  / 
 6. poppie

  ik heb hem gezien en vond het redelijk goed
  beter dan toy story 3

    /   Beantwoorden  / 
 7. peter

  als je dees reddelijk vind hoe vind ts3 dan

    /   Beantwoorden  / 
 8. Ian

  Cars is toch altijd de Pixarfilm geweest die ik ‘t minste vond.
  Na m’n vakantiejob in de speelgoedwinkel weet ik maar al te goed waarom Cars 2 gemaakt is; kinderen willen alles waar die kleine autootjes op staan :)
  Laat Pixar maar even flink wat poenscheppen met deze, zodat ze prachtdingen zoals Brave kunnen maken zonder die druk dat het moet opbrengen.
  Tenslotte, in ‘t oude Hollywoodsysteem werd een deel van de opbrengst van popcornfilms geinvesteerd in artistiekere projecten, zo hoort het.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.