Happy Feet gaat aan goede bedoelingen ten onder

 

Toen ik een aantal weken geleden Happy Feet had gezien, dacht ik: ach, laat ik maar eens geen recensie schrijven. Want ik vind de film helemaal niet zo geweldig. En dat terwijl de rest van de wereld ermee weg lijkt te lopen. Als ik dan ga zitten zeuren over een slecht verhaal, dan ben ik natuurlijk weer de pietluttige blogger, die gewoon al te veel animatiefilms heeft gezien om er nog van te kunnen genieten. Als iedereen Happy Feet zo geweldig vindt (en let maar op; hij krijgt de animatie-Oscar), dan laat ik dat maar lekker zo. Mij hoor je niet.

Collega's
Maar gisteren was er een bijeenkomst van alle bloggers van Blog Online, en de collega's van de celebs-blog, vroegen mij licht verontwaardigd wat ik nou van Happy Feet vond. Want zij hadden hem gezien en vonden het een waardeloos verhaal. Enigszins verrast door de gelijkgezindheid, zei ik dat ik niet de moeite had genomen om mijn ongenoegen over Happy Feet op te schrijven. "Moet je nog wel doen hoor!", zeiden ze. Hier bij deze dus alsnog de recensie van Happy Feet.

Manco's
Het worden geen lovende woorden; dat zul je inmiddels wel begrepen hebben. Toen ik een jaar geleden de eerste trailer zag, was ik nog heel enthousiast. De zingende en dansende pinguïns maakten een vrolijke indruk. En de animatie zag er werkelijk prachtig uit. Maar de trailer vertelde hoegenaamd niks over het verhaal. En daar schuilt dan ook het grote manco. Op zich begint Happy Feet als iedere andere animatiefilm, met een simpel verhaaltje dat dient als kapstok voor leuke grapjes, coole actie en prachtige animatie. Maar gaanderweg verslikt de film zich in moraliteit. Het grootste probleem daarbij is dat de film niet (à la Disney) één Grote Boodschap heeft, maar wel twéé. Aan de ene kant gaat Happy Feet over 'anders zijn binnen een groep'. Over 'jezelf blijven' en 'jezelf niet verloochenen'. Over 'anders durven zijn' en 'niet meelopen met de grote massa'. Deze boodschap wordt gebracht door te vertellen over een pinguïn die – als enige onder zijn soortgenoten – houdt van tapdansen. De andere pinguïns zingen liever. Dat is al best een kleffe moraal, zeker als je 'm er dik bovenop legt.

Milieu
Maar kennelijk vonden de makers de film nog niet moralistisch genoeg. En dus werd er een tweede Grote Boodschap bijgehaald: het milieu. De pinguïn die zo graag tapdanst, en daar eigenlijk al problemen genoeg mee over zich heen haalt, vraagt zich ook opeens af waarom er steeds minder vis in de zee rondzwemt. En dus gaat-ie op pad om dat uit te zoeken.

Bizar
Hier wordt het verhaal ronduit ongeloofwaardig. Dat een pinguïn besluit in zijn eentje de strijd aan te gaan met de wereldwijze vis-industrie, is op zich al bizar. Maar het wordt erger. De betreffende pinguïn kan uiteraard niks uitrichten, en wordt op een gegeven moment zelfs gevangen door de mens. Hij wordt verkocht aan een dierentuin, en kwijnt daar weg. Dàt is uitermate realistisch, en als de film hier was gestopt, dan had ik mijn petje ervoor afgenomen. Een animatiefilm die niet goed afloopt… dat was uniek en dapper geweest. Een vrolijke pinguïn, die eerst nog staat te tapdansen op de zuidpool, en vervolgens wegkwijnt in een smerig verblijf in een zoo. Dat had indruk op mij gemaakt.

Plotwending
Maar helaas – Hollywood verwacht natuurlijk een happy end. En dus is er een onwaarschijnlijke plotwending verzonnen waardoor de dansende pinguïn terug kan naar Antarctica. Waar alle pinguïns inmiddels natuurlijk vrolijk dansen. Het glazuur sprong van m'n tanden bij deze totaal absurde en ongeloofwaardige wending. Mijn god, wat was ik teleurgesteld.

Korte film
Waarom is Happy Feet volgepropt met Grote Boodschappen? Waarom twee verhalen door elkaar heen? Hoe langer ik erover nadacht, hoe meer ik tot de conclusie kwam dat Happy Feet eigenlijk gewoon een kort animatiefilmpje van een minuut of 10 had moeten zijn. Over een pinguïn met een identiteitscrisis, omdat hij niet kan zingen (zoals alle andere pinguïns), maar vreemd genoeg wel kan tapdansen. Dat hadden tien komische, swingende, ijzersterke minuten kunnen worden. Net zo sterk als de eerste trailer. Maar helaas… het moest een lange film worden. En hoe rek je zo'n simpel verhaaltje op? Door het vol te proppen met Grote Boodschappen. Helaas. Happy Feet gaat aan goede bedoelingen ten onder.

Lees ook:Laatste trailer voor Happy Feet Two
Lees ook:Twee tv-spotjes voor Happy Feet Two
Lees ook:Eerste trailer voor Happy Feet Two
Lees ook:Nieuwe trailer voor Happy Feet Two
Lees ook:Muzikale eerste teaser voor Happy Feet 2

12 reacties op “Happy Feet gaat aan goede bedoelingen ten onder

 1. Jaron

  Zo is het maar net! Mooie animaties, beroerd verhaal. Op de valreep dat milieu-aspect erin gepropt. En dat gezwaai van die onderzoekers op het eind, terwijl al die beesten en masse staan te grooven. slappe hap

  Jaron (celebs.blog.nl)

    /   Beantwoorden  / 
 2. Madison

  En wat het ergste is: Bij succesvolle animaties volgt altijd nóg een deel, plus een hele slurf formules die erop gaan leunen. Dus met het succes van Happy Feet ben ik bang dat er een na-golf komt van vergeklijkbare crap die net zo slecht is. Want wat geld oplevert wordt helaas gedupliceerd en uitgemolken en Hollywood is toch al jaren bezig met zichzelf incestueus doorkopieren ipv echt goeie leuke nieuwe dingen bedenken. Jammer.

    /   Beantwoorden  / 
 3. bananesnor

  Hey Ferry Piekart

  Ik ben blij dat je toch een recensie over Happy Feet geschreven heb. En ge hebt groot gelijk dat de film moet stoppen in de dierentuin. Meer bepaald die scene dat hij zo zielig in het water staat te staren… Dat zou hart verscheurend geweest zijn. Ik denk er zelfs over om een ingekorte versie van Happy Feet te doen circuleren. Eentje die daar stopt.
  Het einde is inderdaad ‘crap’ dansende onderzoekers, de UN die bepaalt da die arme pinguins toch visjes krijgen… Happy Feet is geen film die bij blijft. Ondanks het slechte plot.

  Effe iets anders. Ik lees nu al een paar maanden dit blog. En het brengt me veel bij. Hij kan makkelijk naast de newsletter van awn.com geplaatst worden vanwege het hoge niveau. Ik vind het ook geweldig dat we hier te maken krijgen met jou persoonlijke, eerlijke en onafhankelijke visie. Dat is toch iets dat vaak ontbreekt in recensies in bladen enzo.

  Oh, ik wou nog eventjes weten of je me wou vertellen waar je die kostprijzen van animatiefilms vandaan haalt? Zelf ben ik benieuwd naar de kostprijze als films als Shrek, Madagascar, Iron Gaint, Corpse Bride, en zo verder… Waar vind je ze toch?

  Nog veel succes en keep on doing what you’re doing!!

  Gegroet…

    /   Beantwoorden  / 
 4. Ferry Piekart

  Dank, bananesnor! Maar eh… wat bedoel je precies met ‘waar je die kostprijze van animatiefilms vandaan haalt’? Volgens mij heb ik het zelden over prijzen op deze blog!

    /   Beantwoorden  / 
 5. jozefien

  happy feet is gewoon een mooie film.
  het is een schattig pinguintje.
  dansen
  (ik doe dat als hobby)
  zingen.
  echt te gek!!!

    /   Beantwoorden  / 
 6. jozefien

  cool programma.
  mooiste dat er is.
  hij staat van mij op nummer 1 tesamen met happy feet.

    /   Beantwoorden  / 
 7. bliksem

  ik heb de film al een paar keer gezien in kinepolis zowel orgineel als vlaamse versie. een echte lachfilm voor kinderen maar ook voor volwassenen. ik begrijp echter niet waarom deze film dan in het negatieve wordt getrokken. ik heb veel animatiefilms gezien ( a bugs life, incredibels, cars) en deze is de beste die ik tot nu toe heb gezien. ik hoop echter dat er een 2de deel van happy feet komt zoals dat met ice age ook is gebeurd. mijn steun krijgen ze al zeker voor een tweede deel.

    /   Beantwoorden  / 
 8. kevin

  ik zie het wel zitten dat er een 2 komt. haloewel ik mij niet direct een verhaal kan bedenken, hoop ik dat George Miller zijn zin doorzet om een vervolg te maken. En by the way. het is animatie he. DAAR KAN ALLES. Als we echt zo preuts moeten spelen dan zouden er beter geen animatie’s meer gemaakt worden. Even terug op het milieuverhaal. hoe vroeger de kidneren met die materi te maken krijgen en er iets aan doen, hoe beter het in de toekomst zal gaan. ECHT IK HOOP DAT ER EEN VERVOLG KOMT MET EEN GROTE BOODSCHAP

    /   Beantwoorden  / 
 9. Charmaine

  Ferry,

  Jouw mening mag!
  Maar ik heb iedere sec. genoten van deze geweldige film. En nee ik ben geen 5!
  Tel er maar 30 bij. De essentie is toch liefde en muziek. Ik wacht met smart op een deel II zodat ik met volle overgave hier ook van kan genieten. Eigenlijk zou iedereen een eigen heartsong moeten hebben, wordt de wereld een stuk leuker van.

  Greetz Charmaine

    /   Beantwoorden  / 
 10. kevin

  Charmaine

  das een feit da kan kloppe :)

    /   Beantwoorden  / 
 11. Laura

  Ik ben het hier heeeelemaal mee eens! De complete film bestaat uit het rekken van tijd. Men wil nu eenmaal een film maken, en een voorwaarde is dat die meer dan 10 minuten duurt. Er gebeuren dingen die totaal geen bijdrage aan het verhaal hebben. Nouja “verhaal”..?
  Hiervoor heb ik Ratatouille van Disney en Pixar gezien. Wat is Happy Feet dan een teleurstelling!

    /   Beantwoorden  / 
 12. Laura

  En ik bedoel uiteraard dat ik het eens ben met Ferry Piekart ;) .

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.