Ontdek de eerste details uit de nieuwe, Nederlandse animatiefilm die gebaseerd is op het fantasievolle werk van de beroemde schilder Jeroen Bosch.
Als één schilder een animatiefilm verdient, is het Jheronimus ‘Hieronymus Bosch’ van Aken wel. De wereldberoemde, Nederlandse kunstenaar creëerde een heleboel tot de verbeelding sprekende wezens die straks de sprong maken van het schilderdoek naar het witte bioscoopdoek.
De Nederlandse schrijver en regisseur Erik van Schaaik en producent Jiek Weishut van The Drawing Room werken al een tijdje achter de schermen aan Hieronymus Bosch The Movie. De film kreeg zopas de steun van het Nederlands Filmfonds, waardoor de toekomst van de avondvullende animatie er goed uitziet. Door de financiële bijdrage kan de schrijver zich nu volledig toeleggen op het uitwerken van het scenario. Hij wordt hiervoor bijgestaan door niemand minder dan Wilbert Plijnaar (die aan grote Hollywoodfilms meewerkte zoals The Lorax en Despicable Me) en Daan Velsink (die recent het Ultrakort-filmpje Kiekje schreef). Later zal dit basisteam aangevuld worden met storyboard artists en editors.
Het middeleeuwse verhaal volgt de belevenissen van een jonge Bosch die als schildersleerling werkt in het atelier van zijn vader. De film laat zien hoe hij opgroeit tot de beruchte duvelmaker; schilder van bizarre doeken vol monsterlijke figuren waarvoor je normaal op de brandstapel belandde.
In de film, een combinatie van computeranimatie en stop-motionanimatie, komen allerlei historische gebeurtenissen en locaties aan bod: het atelier aan de markt van ’s-Hertogenbosch, de grote stadsbrand, de heksenjacht en riviertjes zoals de Dieze en het Hellegat. Bovendien zijn veel fragmenten uit de schilderijen op verschillende manieren in het verhaal verwerkt.
In tegenstelling tot de 2D-kunstwerken wordt nu met computeranimatie een 3D-wereld gecreëerd die de kijker als het ware meeneemt in de schilderijen. De personages komen op een digitale manier tot stand, maar de decors bestaan uit miniatuursets die met de hand worden gemaakt (zie foto aardewerk). Dat is een bewuste keuze van de regisseur, die zo de schilderachtigheid en handvaardigheid van Bosch’ werk wil benaderen. Uiteindelijk moeten beide technieken samenvloeien op een manier waarbij het ‘echte’ niet langer van het ‘neppe’ te onderscheiden is.
Een teaser laat nog even op zich wachten, maar in dit bericht vind je alvast de eerste poster. Die is gemaakt door enkele studenten van de HKU, waar enkele testjes voor de animatiefilm werden vervaardigd. Op de afbeelding zijn echte miniatuurhuisjes te zien, met op de voorgrond een digitaal karakter.
Het resultaat van de productie (te volgen via Facebook) wordt in de bioscoop verwacht in 2016, niet toevallig vijfhonderd jaar na de dood van meester Bosch.
Lees ook:Eerste blik op Hieronymus
Lees ook:Animatie in de kijker op Bosch Art Film
Lees ook:Voorsmaakje van Loving Vincent
Lees ook:Animatieblog bezoekt Cartoon Movie 2013
Lees ook:Korte animatiefilm: Dripped
Bosch heeft erg coole schilderijen gemaakt. Ik hoop echt dat er veel van die gekke monsters in de film belanden.. Spannend! (En drie keer HOERA! voor een animatiefilm van Nederlandse bodem!)
Leuk, een nieuwe animatiefilm uit Nederland! Het klinkt erg goed, ook dat er miniatuursets worden gebruikt! Ik zat al een beetje tegen het 3D op te kijken, maar zo is het nog wel mooi om te zien. Ik ben benieuwd!
De teaserposter ziet er veelbelovend uit.
oh nou dit vind ik interresant :d bosch’s werk is echt ontzettend cool en een film gebaseerd erop wil ik wel zien