Gracht

Leuke, visueel opvallende afstudeerfilm van vier HKU-animatiestudenten.

Vanaf vandaag is Gracht online te bekijken. Dat is een korte film van vier animatiestudenten die dit jaar als master afstuderen aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht.

Nick Groeneveld, Jeroen Hoolmans, Joost de Jong en Michaël Koning werkten ongeveer zes maanden lang aan Gracht. Hoofdpersonages van de film zijn de oude Harry en zijn struise, ietwat simpele zoon. Samen hebben ze een verhuisbedrijf en rijden ze met hun wagen van de ene plek naar de andere. Wanneer ze op een dag een vrouw helpen verhuizen, wordt hun dagelijkse sleur doorbroken.

Het prille idee draaide eigenlijk om twee lunchende bouwvakkers die bestolen werden, maar vijftien versies later waren ze verhuizers geworden, zo vertelt Joost de Jong ons. Een oma die een bank berooft, verdween eveneens uit het script, terwijl een lawaaierig Sjonnie-type (gebaseerd op de New Kids-televisieserie) als contrast voor de rustige verhuizers werd toegevoegd.

Het verhaal is leuk, maar wat meteen in het oog springt is de visuele stijl van de korte film. Op het eerste gezicht had Gracht een stop-motionfilm kunnen zijn met echte poppen en sets… tot je beter kijkt en ziet dat alles met computeranimatie werd gecreëerd.

Het opvallendste is zonder twijfel het uiterlijk van de personages; ze lijken op een soort mix van plastic figuurtjes en porseleinen beeldjes. Je zou dus verwachten dat ze zich allemaal heel voorzichtig bewegen, maar niets is minder waar. De animatie is soepel en bij momenten zelfs cartoonesk.

“Het standaard computeranimatiestijltje wilden we vermijden. We konden ons allen erg vinden in de look van stop motion en hebben daar veel onderzoek naar gedaan. Vooral het feit dat bij stop-motionfilms vaak alles op schaal is en dat dit bijna niet voorkomt in computeranimaties, vonden we een erg interessant gegeven. Het allerbelangrijkste voor ons was dat als mensen het filmpje zien, ze niet gelijk het idee zouden hebben naar computeranimatie te kijken. We wilden een ander soort beeld maken waarvan je als kijker twijfelt over hoe het tot stand is gekomen. Ik denk dat dit ook automatisch gezorgd heeft voor het contrast tussen de porseleinen beeldjes en de vloeiende animatie” licht Joost de Jong nader toe.

Het geslaagde resultaat kun je onderaan bekijken. Meer informatie over Gracht en de makers vind je op de films website of via de daarvoor aangemaakte Facebookpagina.

Korte animatiefilm Gracht

Lees ook:Opgepast, breekbaar
Lees ook:Gratis naar de masteranimaties AKV | St. Joost
Lees ook:Acht animatiezenders op Joost
Lees ook:Tien jaar bij Pixar is bronzen Buzz waard
Lees ook:Substance

2 reacties op “Gracht

  1. DragonMaster

    Zeker mooi gemaakt. Good job! Hakkeeeuh!

      /   Beantwoorden  / 
  2. Hansje

    Knap gemaakt! En het gebeurt niet vaak dat computeranimatie er als stop-motion uit ziet. Omgekeerd gebeurt dat helaas iets te vaak (Corpse Bride)…

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.