Tombed

Bekijk de leuke, korte animatiefilm van Nederlandse bodem.

Tombed (een samentrekking van tomb en doomed) volgt de belevenissen van een hebberige schattenjager en zijn ietwat naïeve, maar hulpvaardige spierbundel. Het avontuur begint wanneer ze een mysterieuze graftombe vinden.

De korte film werd gemaakt door Jeffrey Schreuders en Elian van der Heiden, twee Nederlandse animatiestudenten van de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Voor Tombed sloten ze zich ongeveer vijf maanden op in een kelder waar ze, ver weg van het onbetrouwbare daglicht, aan de animatiefilm werkten.

Geïnspireerd door avontuurlijke films zoals die met Indiana Jones, besloten de twee een komisch verhaal te verzinnen dat zich in een fantasievolle wereld afspeelde. Een tijdje brainstormen leverde zowel sciencefictionideeën op als een verhaal over een gepensioneerde kapitein.

“Het probleem was dat zulke omgevingen al een paar minuten introductietijd nodig hadden voor de kijker, maar op die manier zou de film te lang worden en konden we die niet op tijd realiseren. Daarom besloten we om een omgeving te kiezen waar de kijker al mee bekend was. Zo kwamen we uit op een grap waarbij twee personen afhankelijk zijn van elkaar door een touw waarmee ze aan elkaar vastzitten. Het leek ons het leukst om gebruik te maken van de clichés die iedereen kent uit Indiana Jones”, verklaart Jeffrey Schreuders. Andere inspiratiebronnen waren het visuele werk van de Franse animatieschool Gobelins, het collectief CRCR en de Spaanse studio Headless.

De opvallende look werd bereikt door een mix van verschillende stijlen: getekende animatie werd gecombineerd met beelden van levensechte decors. Met het resultaat hoopten de makers een unieke look te creëren. Na een gezamenlijke preproductie (van concept tot animatic) ontfermde Elian zich over de handgetekende animatie (de personages) en boog Jeffrey zich over de stop-motionanimatie (de achtergronden die bestaan uit miniatuursets en later bewerkt werden met Photoshop). HKU-student Rowan de Geus zorgde voor het muzikale aspect en Peter Calicher verzorgde de stemmen.

Een flinke verzameling artwork (waaronder ontwerpen die de evolutie van de karakters laten zien) en een interessante blik achter de schermen (zoals de onderstaande video waarin de tempel wordt gebouwd) vind je op deze website en via deze Facebookpagina. Wie binnenkort naar het Nederlands Film Festival gaat, kan Tombed daar ook op het grote scherm bewonderen.

Korte animatiefilm Tombed

Timelapse miniature tomb set

Lees ook:Korte animatiefilms: Tadeo Jones 1 & 2
Lees ook:Korte animatiefilm: A Lost Treasure
Lees ook:Geanimeerd eerbetoon aan Indiana Jones
Lees ook:Eerste plaatjes uit Tad, The Lost Explorer
Lees ook:Trailer voor Tadeo Jones-film

3 reacties op “Tombed

 1. DragonMaster

  Hahahaa, helemaal epic wanneer die dude het gewicht pakt. Cool werk!

    /   Beantwoorden  / 
 2. 5tarvin

  wat een onwijs filmpje
  ook leuk gedaan met de dieptes en verspringingen

    /   Beantwoorden  / 
  1. Hansje

   Wat hij hierboven zegt.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.