The Travellers’ Guide to Happiness

Bekijk de in het oog springende korte film van Nederlandse bodem.

The Travellers’ Guide to Happiness is het werk van Tashina van Zwam. Zij studeerde in augustus 2013 af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (opleiding 3D Computer Animation & Visual Effects in Hilversum) en werkte er ongeveer een jaar lang aan.

De kringloop van het leven is niet alleen een bekend liedje uit The Lion King, maar ook het thema van deze film en een idee dat Tashina altijd al heeft aangesproken. Omdat ze als kind vaak met haar vader ging wandelen in het bos, raakte ze op jonge leeftijd geboeid door de natuur. De wonderbaarlijke spektakels die ze zag tijdens haar reizen door Noord-Amerika en Canada, versterkten dat gevoel alleen maar.

Een afstudeerfilm is het uitgelezen – en laatste – moment om als student uit te pakken met je technische kunsten en dus greep Tashina de kans om te laten zien dat ze in haar eentje een volledige film kon verwezenlijken. “In het begin van het project had ik een enorme lijst van verschillende dieren die mij interessant leken om te gebruiken. Zo zaten er eerst ook een slak en een uil in. Ik begon met het tekenen van verschillende dieren in mijn eigen stijl, maar ik had al snel het gevoel dat het makkelijker was om meteen in 3D te beginnen en de ideeën die ik in mijn hoofd had rechtstreeks te creëren in Maya. Dat bleek inderdaad veel sneller te gaan, ook omdat ik eigenlijk al voor veel dieren een idee had van hoe ze er moesten uitzien”, aldus Tashina.

Wat meteen opvalt aan de film is het visuele aspect. Er kroop veel tijd in, maar het is wel iets waar Tashina nu mee kan uitpakken.

De belangrijkste inspiratiebron noemt ze de kleurrijke reclamespotjes die studio Buck voor Sherwin-Williams maakte. “Deze stijl viel erg op tussen alle andere 3D-animaties die ik voorbij heb zien komen de afgelopen tijd. En dat was wat ik ook wilde bereiken: een stijl neerzetten die redelijk uniek is en opvalt. Daarnaast vond ik de eenvoudige, minimalistische vormen een erg interessante en vooral ook haalbare stijl als je alleen een afstudeerproject maakt.”

Hoewel de natuur centraal staat in The Travellers’ Guide to Happiness, kregen de karakters een stoffen jasje aangemeten: “Het idee om stof te gebruiken kwam eigenlijk bij toeval toen ik net verhuisd was en een parfumdoosje van Burberry in mijn handen had. Ik wilde dat eerst zo goed mogelijk namaken, maar ben daarna een hele andere kant op gegaan. Ik heb geprobeerd om het zo uniek mogelijk te houden door mijn eigen kleuren te gebruiken en die op een zo goed mogelijke manier toe te passen op alle props en karakters.”

Met succes, want onderaan in dit bericht kun je de mooie, kleurrijke computeranimatie bekijken. De filmmuziek werd gemaakt door Merijn Mijnders van RAAK Music en het sounddesign werd verzorgd door Bashel de Vries. Een blik achter de schermen (ontwerpen, storyboards, artwork…) vind je op deze blog. De korte animatiefilm heeft ook een eigen website en een Facebookpagina.

The Travellers’ Guide to Happiness

Lees ook:Trailer voor Happiness Is a Warm Blanket, Charlie Brown
Lees ook:The HKU Series: Karlijn Scholten vindt monsters schattig
Lees ook:The HKU series: BWAP!
Lees ook:Coca Cola’s wondere wereld deel II
Lees ook:The HKU Series: Fay Heady Carroll begon haar carrière al vroeg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.