Little Freak

Bekijk de ontroerende, korte film van Nederlandse bodem.

Het is niet eenvoudig om een korte te film te maken. Een korte film die het publiek ook nog eens ontroert, is al helemaal geen eenvoudige opdracht. Toch ging de Nederlandse animator Edwin Schaap de uitdaging met zichzelf aan. Op negen maanden tijd maakte hij Little Freak, waarmee hij dit jaar als master afstudeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

Het resultaat is een film over een misvormd jongetje dat door zijn vader als een kermisattractie wordt uitgebuit. Wanneer hij een verjaardagswens mag doen, droomt hij van een beter leven. De korte film staat symbool voor de verwachtingen die sommige ouders hun kinderen opleggen, zonder rekening te houden met de ambities en dromen van de kinderen zelf.

Dat hij een film wilde maken over een misvormd karakter, wist Edwin al snel, maar het verhaal werd pas geboren toen hij het onderwerp vond voor zijn scriptie: How to move to move us (te lezen via download thesis). Gedreven door de vraag hoe je een geloofwaardig personage creëert dat mensen kan ontroeren, groeide het idee en kreeg het verhaal vorm. Inspiratie vond hij bij verschillende, klassieke (film)figuren als de Elephant Man, Benjamin Button en Quasimodo.

Little Freak staat in contrast met het voorgaande werk van de maker. Niet alleen letterlijk door het zwart-witte kleurgebruik, maar ook inhoudelijk. “Het was zeker de meest uitdagende film die ik gemaakt heb, omdat ik niet wist of mensen het korte filmpje wel zouden begrijpen en omdat ik ze heel snel moest vragen om sympathie te voelen voor het jongetje”, vertelt Edwin.

Geen feelgoodfilm met een komische noot zoals zijn vorige creaties (zie Rooted en Robby), maar een donkere film met een zware emotionele lading. In Little Freak moest het cartooneske wijken voor het menselijke. Karakteranimatie, de gevoelige acteerprestatie van het digitale personage, stond op de eerste plaats.

Die ommekeer kwam vooral door zijn werk voor Framestore, waar hij stage mocht lopen als winnaar van de online CG Student Awards-competitie. “Bij deze VFX-studio in Londen leerde ik de realistische animatie kennen en dat zorgde ervoor dat ik wat nieuws wilde proberen. Om mijn demoreel aan te vullen zodat ik een baan kan krijgen en om mijn werk veelzijdiger te maken. Ook wilde ik een wat volwassener publiek bereiken. Al moet ik na negen maanden nu toegeven dat ik wel weer zin in iets vrolijks heb.”

Bij Framestore blijken ze in elk geval onder de indruk, want de ambitieuze animator mag in december al terugkeren om mee te werken aan de special effects van Jupiter Ascending, de nieuwe kaskraker van de Wachowski-regisseurs (bekend van The Matrix-trilogie en Cloud Atlas).

Meer informatie over Little Freak vind je op deze website. Er is ook een afzonderlijke Facebookpagina en het productieproces van de korte film werd bijgehouden op deze blog (met storyboards, colourscripts, artwork…). Helemaal onderaan in dit bericht vind je eveneens een korte making-of die enkele stappen uit het proces laat zien.

Korte film Little Freak

Making-of Little Freak

Lees ook:Russell Brand verschijnt in The Simpsons
Lees ook:Lifted is al reden genoeg om naar Ratatouille te gaan
Lees ook:Korte animatiefilm: Lunacy
Lees ook:Special edition-trailer van The Little Mermaid
Lees ook:Het einde…

Eén reactie op “Little Freak

  1. DragonMaster

    Mooie korte film. Vet dat ie aan een film van de Wachowskis mag werken. :)

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.