Einde voor Ghibli?

Studio Ghibli gaat niet langer nieuwe animatiefilms maken.

Grave of the Fireflies, My Neighbor Totoro, Porco Rosso, Princess Mononoke, Oscarwinnaar Spirited Away… Het zijn maar enkele van de vele, prachtige tekenfilms die door Studio Ghibli werden gemaakt. Maar aan alles komt een eind.

Sommige zagen de bui al hangen toen Hayao Miyazaki in september 2013 zijn pensioen aankondigde. De geruchten die nadien de kop opstaken, lijken nu bewaarheid. Er zullen geen nieuwe animatiefilms meer gemaakt worden bij de studio. Dat maakte Ghibli-producent en -oprichter Toshio Suzuki zelf bekend tijdens een persconferentie voor Japanse media.

De schitterende tekenfilms die sinds 1985 bij Ghibli werden gemaakt, zijn het resultaat van jarenlang intensief en duur werk. Ze moeten erg veel geld opbrengen in de bioscoop om het voortbestaan van de studio te kunnen garanderen en dat is nu blijkbaar niet langer het geval, zonder nieuwe toppers van regisseurs en medeoprichters Hayao Miyazaki en Isao Takahata.

Toch sluit de beroemde animatiestudio de deuren niet. Een kleine afdeling binnen Ghibli blijft voortbestaan voor opdrachtwerk (het produceren van reclamespots en muziekvideo’s), het afwerken van lopende projecten van Miyazaki (manga), het beheren van het Ghibli Museum en de organisatie van auteurs- en licentierechten van de imposante filmbibliotheek.

Desalniettemin is er nog een sprankeltje hoop. Naar verluidt is de productiestop slechts een tijdelijke maatregel. De meeste vaste (en dus dure) werknemers worden ontslagen en Ghibli zou terugkeren naar het oude model uit de jaren negentig waarbij met (goedkopere) freelancers wordt gewerkt. Op die manier zou de studio een doorstart maken en zich later weer op nieuwe filmprojecten kunnen toeleggen.

Laten we hopen dat het zo inderdaad loopt en we op lange termijn weer nieuwe anime krijgen. Zo niet, dan was Miyazaki’s laatste tekenfilm The Wind Rises een prachtig afscheid. Later dit jaar kun je nog genieten van The Tale of Princess Kaguya, geregisseerd door Takahata. Of de studio’s recentste animatiefilm When Marnie Was There bij ons verschijnt, is nog niet bekend. Daarna duurt het wellicht nog een tijdje voor we weer (jaarlijks?) verwend worden met een nieuwe parel van Ghibli.

Onderaan vind je een fragment uit de recente Ghibli-documentaire The Kingdom of Dreams and Madness, waarin Miyazaki wordt gevraagd of hij niet bezorgd is over de toekomst. Het antwoord is weinig hoopvol, maar ontroerend relativerend.

Miyazaki over de toekomst (vanaf 1:15)

(Via Catsuka)

Lees ook:Takahata’s nieuwe film uitgesteld
Lees ook:Twee posters voor de nieuwe Ghibli-films
Lees ook:Drie nieuwe films voor Studio Ghibli
Lees ook:Trailer Ghibli-docu
Lees ook:Ghibli-docu in de maak

2 reacties op “Einde voor Ghibli?

  1. DragonMaster

    Erg jammer – hopelijk vinden ze snel een nieuwe manier om door te gaan. Beste Japanse studio!

      /   Beantwoorden  / 
  2. Hansje

    Spijtig om te horen. Ik hoop natuurlijk dat het toch nog eens goed komt, maar ze hebben in ieder geval een aantal mooie films nagelaten. “The Tale of Princess Kaguya” was voor mij het hoogtepunt van het Annecy-festival! Die twee-en-een-half uur (!) vlogen voorbij…

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.