Nieuwe Moomins-film

Werp een eerste blik op enkele plaatjes uit de nieuwe tekenfilm.

De Moomins zijn karakters uit een populaire reeks geïllustreerde kinderboeken en strips van de Finse schrijfster Tove Jansson. Het eerste verhaal werd uitgegeven in 1945 en de volgende decennia verschenen allerlei (korte) films, specials en tv-series. Zo kwam er in de jaren negentig ook een Japans-Nederlandse tekenfilmserie (rechts afgebeeld), deels geproduceerd door Telescreen (Alfred J. Kwak). In 2010 verscheen de stop-motionfilm Moomins and the Comet Chase. In Finland hebben de schattige trollen zelfs hun eigen museum en pretpark (Moomin World).

Volgend jaar verschijnt Moomins on the Riviera, een nieuwe, handgetekende bioscoopfilm. De Fins-Franse coproductie heeft een budget van 3,5 miljoen euro, wordt geregisseerd door Xavier Picard (Pictak) en geproduceerd door Hanna Hemila (Handle Productions).

Op zoek naar avontuur, stranden de wezentjes met hun boot aan de Franse Rivièra. Snorkmaiden raakt er onder de indruk van een rijke playboy, waardoor vriendje Moomin ontdekt hoe pijnlijk jaloezie is. Ondertussen wordt Moominpappa vrienden met een aristocraat en neemt hij de nieuwe familienaam ‘de Moomin’ aan. Alleen Moominmamma laat zich niet door de weelde betoveren en trekt zich terug op de boot, in de hoop dat de anderen snel tot bezinning komen.

De film is gebaseerd op de stripverhalen en laat zien hoe de verbondenheid van de Moomins voor het eerst in gevaar komt. In het originele werk van Jansson zat vaak kritiek op de maatschappij verwerkt, waarbij het zielloze kapitalisme van de Rivièra aan de kaak werd gesteld. Het valt nog af te wachten hoeveel daarvan overblijft, maar de makers willen wel trouw blijven aan de originele stijl en het Moomin-motto “leef in vrede, plant aardappelen en droom”.

De afbeeldingen in dit bericht werpen alvast een blik op de look van de prent. Bij het eerste plaatje kun je alvast het verschil zien tussen de oude strip en de nieuwe animatie. Het resultaat wordt in de bioscoop verwacht in de lente van 2014, het jaar waarin de honderste verjaardag van de in 2001 overleden Tove Jansson wordt gevierd.

Afbeeldingen Moomins on the Riviera

(Via Variety en Bleeding Cool)

Lees ook:Trouwe filmadaptatie voor Batman: Year One
Lees ook:Releasedatum van het Nederlandse Trippel Trappel bekend
Lees ook:Nieuwe karakters Teenage Mutant Ninja Turtles
Lees ook:Nieuwe afbeeldingen uit Arthur Christmas
Lees ook:Cannes editie van Animation Magazine gratis te downloaden

3 reacties op “Nieuwe Moomins-film

 1. 5tarvin

  zo!!! dat gaat er op achteruit

    /   Beantwoorden  / 
 2. DragonMaster

  Echt? Ik vind het anders wel mooi uit zien. Eindelijk es wat anders dan al die 3D films

    /   Beantwoorden  / 
 3. TAZ

  ik moet eerlijk toegeven dat het natuurlijk wel een andere stijl dan wat we gewend zijn van de vorige films in deze reeks maar waarschijnlijk wordt deze film daardoor niet minder mooi en leuk.
  het is misschien alleen eventjes wennen aan deze tekenstijl.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.