Filmrecensie Nocturna: een nacht als nooit tevoren

Angst voor het donker? Nocturna helpt! En dan heb ik het niet over één of ander illegaal slaapmiddel, maar over een droom van een animatiefilm van de Spaanse regisseurs Adrià García en Victor Maldonado. Onderstaand kan je exclusief de eerste scène bekijken en hopelijk doet dat kleine stukje film jullie even hard hunkeren naar meer, als dat bij mij het geval was…

Verhaal
Nocturna neemt je mee naar de wereld van de nacht. Tim, een kleine weesjongen met een grote angst voor het donker, schuift iedere avond zijn metalen bed naar de andere kant van de slaapzaal. Onder het venster, bij het bleke schijnsel van de sterren, voelt hij zich veilig en kan hij de slaap vatten.

Wanneer zijn favoriete ster Adhara uit de hemel verdwijnt, slaat de paniek meedogenloos toe en valt Tim enkele verdiepingen naar beneden. Op het laatste nippertje wordt hij gered door de mysterieuze Kattenherder. Meer en meer sterren doven uit en Tim gaat, met de hulp van de kattenherder, op zoek naar de bron van het kwaad. De kleine jongen maakt kennis met de wereld van de nacht en leert dat achter alles wel een reden schuilt.

Begin scène Nocturna

De animatie in Nocturna is prachtig. Dromerige kleuren en vloeiende vormen maken deze film een spektakel voor het oog. De feeërieke sfeer wordt versterkt door een uitmuntende soundtrack (clip 1, clip 2) en de aardige Britse accenten van de hoofdrolspelers (in de Engelstalige versie).

De thematiek van angst is boeiend en door de onvoorspelbaarheid van het verhaal blijft het ook boeiend. Je leeft mee met de kleine Tim en hoewel je slechts weinig details krijgt over zijn achtergrond, heb je het gevoel hem te kennen als geen ander.

Ereplaats
Naar mijn mening verdient Nocturna een ereplaats naast al die andere grote animatiefilms. Laat je vooral niet afschrikken door de ietwat Japanse look van de creaturen. De film is (tot nu toe) misschien enkel te bekijken in het festivalmilieu maar is zonder twijfel geschikt voor een even breed publiek als elke Pixar, Disney of Dreamworks animatiefilm.

 

Ben je in voor een avondje wegdromen en genieten van een sprookjesachtige, grappige en unieke animatiefilm, dan raad ik je Nocturna ten stelligste aan. Let wel, je nachten zullen nooit meer hetzelfde zijn…

 

Trailer Nocturna
 

De informatie omtrent Nocturna is vrij beperkt dus als er iemand is die meer weet over vertoningen of mogelijk een dvd release, we horen het graag!  

Meer video’s:
- Trailer 2 
- Pencil test 
- Clip 1 (Franstalig) 
- Clip 2 (Franstalig)

Lees ook:
- Filmrecensie 3D voorstelling Fly Me to the Moon
- Filmrecensie Max & Co

Lees ook:Nocturna 21 augustus op dvd
Lees ook:Prijsvraag: win tickets voor het Anima festival te Brussel!
Lees ook:Van de makers van Nocturna komt Monsieur Collieu
Lees ook:Brendan and the Secret of Kells
Lees ook:Toscaanse charme in Giacomo’s Secret

5 reacties op “Filmrecensie Nocturna: een nacht als nooit tevoren

 1. Floriaan

  dat ziet er echt waanzinnig goed uit!

    /   Beantwoorden  / 
 2. Hans W.

  Wat een schitterende 2D-animatie en wat een fantastische designs! Inderdaad iets om naar uit te kijken. Jammer dat het fragmentje van de openingsscene in de verkeerde ‘aspect ratio’ staat.
  Er worden goeie dingen gemaakt daar in Spanje. Samen met Denemarken en Frankrijk vormen zij toch de animatietop in Europa…
  Het design van het jongetje (Tim) doet me een beetje denken aan de kids in “My Little World”, de film waar Mike Nguyen van July Films momenteel mee bezig is.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Henk

  Hartverwarmend weer een europese geanimeerde featurefilm op te zien duiken. Met name het gebruik van kleur is byzonder prettig om aan te zien. Ben erg benieuwd, hoop dat hij in iedergeval in nederland op DVD uit komt.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Wendy

  Bedankt voor de tip Stefan!

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.