Nieuwe trend: Animatie als nieuwsreconstructie

Als je geen videobeelden hebt van een nieuwsfeit, dan maak je toch gewoon zelf een computeranimatie? Tiger Woods, Conan O’Brien en Jay Leno zijn de nieuwe helden van het Taiwanese nieuwsoverzicht.

Zolang Big Brother een belachelijk televisieprogramma blijft en geen dagelijkse realiteit wordt, zullen er in het journaal nog veel items verschijnen waarvan men geen videomateriaal heeft.

Vaak moeten kijkers tevreden zijn met beelden die achteraf werden gemaakt. In het Verre Oosten gaan ze echter een stapje verder. In een poging om de kijkers geen enkel sappig detail te onthouden, worden er steeds vaker computeranimaties gebruikt om nieuwsberichten te illustreren.

Het bekendste voorbeeld dat zich vorige maand via het internet een weg baande naar de rest van de wereld, was de reconstructie van Tiger Woods die met zijn auto bij een ongeval betrokken raakte. Iets later lekte het nieuws uit dat hij een echte allround sportman was, want de professionele golfer bleek ook erg uit te blinken in scheve schaats rijden.

Het Taiwanese 1-Apple News toonde tijdens een nieuwsuitzending een animatieclip om de feiten te reconstrueren die aan het ongeluk voorafgingen. De (onbedoeld) grappige beelden gingen razendsnel de wereld rond.

Recenter is de hele heisa die in Amerika is ontstaan bij NBC met presentators Conan O’Brien en Jay Leno. Tegenvallende kijkcijfers van de talkshow The Tonight Show liggen aan de bron van de beslissing van de zender om enkele grote wijzigingen door te voeren in de programmering. Hierdoor zou O’Brien moeten wijken voor Leno. De ruzie die hierop volgde, mocht natuurlijk ook niet ontbreken in de rubriek over buitenlands nieuws.

Onderaan vind je beide fragmenten terug. De animatie is uiteraard belabberd, want zoiets moet snel en goedkoop gemaakt worden. Dat maakt het echter niet minder hilarisch om te zien welke beelden de Taiwanese nieuwszender de ether in stuurt. De objectiviteit is ver te zoeken, maar in sensatie doet 1-Apple News voor niemand onder. Jay Leno als Superman en Conan O’Brien als Hulk? Kom maar op!

Benieuwd wanneer ze bij ons zulke animaties gaan gebruiken in het journaal…

Fragment over Tiger Woods

Fragment over Conan O’Brien en Jay Leno

Lees ook:Absurde trailer voor The Flaming C
Lees ook:Tiger Woods in animatiefilmpje voor Gatorade
Lees ook:Het geanimeerde leven van Steve Jobs
Lees ook:200ste South Park met elke beroemdheid die ooit werd bespot
Lees ook:Het leuke jaaroverzicht van 2009 in animatie door JibJab

3 reacties op “Nieuwe trend: Animatie als nieuwsreconstructie

 1. Wouwter

  Beetje The Sims-achtige animaties. Imo helpt het de geloofwaardigheid van het nieuws niet echt.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Seppe

   Inderdaad, dit is meer slapstick dan nieuws.

     /   Beantwoorden  / 
 2. Jeroen

  Off topic maar: Ik kijk al ongeveer 8 jaar naar Conan, zo goed als elke dag….a shame this is happening. I just don’t get it… :(

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.