Animaties van eigen bodem op Annecy

Een overzicht van alle animatiefilms van Nederlandse en Belgische makelij die in juni op het beroemde filmfestival in Annecy draaien.

Het festival in Annecy (10 – 15 juni 2013) is een van de grootste en beroemdste animatiefestivals in de wereld. Jaarlijks sturen ontzettend veel filmmakers hun werk op, in de hoop geselecteerd te worden.

Het festival krijgt elk jaar duizenden inzendingen te verwerken, bestaande uit professionele korte films, afleveringen van nieuwe tv-series, educatieve films, reclamespots, muziekvideo’s en eindejaarsfilms van net afgestudeerde animators.

Ook dit jaar zijn in de selectie weer een aantal films van Nederlandse en Belgische animators terug te vinden, net als coproducties uit beide landen. Omdat ze uiteraard extra aandacht verdienen op Animatieblog, zetten we die films van eigen bodem even op een rijtje.

Meer over het festival en de reeds aangekondigde programma’s vind je op deze website.

Competition: Short films (52 films)

Autour du lac

Regie: Carl Roosens, Noémie Marsily

België (Zorobabel)

Gemaakt met inkt en kleurpotloden en gebaseerd op het gelijknamige nummer van de Brusselse groep Carl et les hommes-boîtes. (Het is een beetje vreemd dat deze in de categorie voor korte films en niet bij de videoclips werd ingedeeld.) In de clip wordt gezongen over een wandeling aan het meer en de alledaagse dingen die je er kunt zien.

Betty’s Blues

Regie: Rémi Vandenitte

België/Frankrijk (Lunanime, La Boite Productions, Les Trois Ours, Les Films Du Nord)

Een gitarist speelt een melancholisch bluesnummer waarin hij zingt over het leven van Blind Boogie Jones, een muzikant die aangepakt werd door de KKK. De mix van stop motion en handgetekende animatie over liefde, wraak en de blues werd eerder dit jaar bekroond op het Anima-filmfestival.

Chopper

Regie: Lars Damoiseaux, Frederik Palmaers

België/Nederland (LEV Pictures, Baron von Ding Dong)

Een van de vier Ultrakort-films van 2012. Het verhaal werpt een komische blik op de voedselketen: een bidsprinkhaan wordt opgegeten door een kikker. Die eindigt als hapje voor een ooievaar, die op zijn beurt wordt verorberd door een krokodil. En daar gebeurt natuurlijk ook wat mee…

History of Pets

Regie: Kris Genijn

België/Nederland (NIAf, iZeMo)

De laatste NIAf-productie vertelt hoe huisdieren in de familie van een man nooit een lang leven beschoren waren. In een leuke stijl en met een flinke portie humor wordt getoond hoe hij sinds zijn kindertijd een heleboel beestjes verloor, van vissen en schildpadden tot kaketoes.

Les Voiles du partage

Regie: Pierre Mousquet, Jérôme Cauwe

België/Frankrijk (Les Films du Nord, La Boîte Productions)

Etienne Bernard reist naar het noorden om het avontuur op te zoeken en hij belandt meteen in een dolkomische situatie. De stad waar hij aankomt, is in de greep van een lokale maffiabende die zich bezighoudt met races met strandzeilwagens.

Lonely Bones

Regie: Rosto

Nederland/Frankrijk (Studio Rosto A.D., Autour de Minuit)

De korte film is voor de regisseur wat Fantasia voor Disney was, een animatie waarbij het muzikale aspect ook een belangrijke rol speelt. De mix van live action, 2D- en 3D-animatie bevat geen rechtlijnig verhaal, maar maakt deel uit van een vierluik van muziekproject Thee Wreckers.

Norman

Regie: Robbe Vervaeke

België (Cinnamon Entertainment)

Norman, een gedrongen, vormloze man met een witte huid, is geobsedeerd door het kijken en staren naar mensen. Zijn fascinatie kent evenwel geen grenzen. Is hij onschuldig als een kind? Of betekent hij een gevaar voor zijn medemens?

 

Competition: TV series (25 films)

De Tumblies

Regie: Patrick Raats

Nederland (il Luster)

We berichtten al eerder over deze televisieserie van eigen bodem, door een van de makers omschreven als “een rebels antwoord op Nijntje.” De leuke verhalen met figuurtjes die uit blokjes zijn gebouwd, draaien steeds om alledaagse gebeurtenissen en herkenbare situaties.

Les Mystérieuses Cités d’or – Saison 2 (Shaolin)

Regie: Jean-Luc François

België/Frankrijk (Blue Spirit Animation, Be-Films)

Het moderne vervolg op de bekende animatieserie The Mysterious Cities of Gold werd deels gemaakt in Brussel bij animatiestudio Sinematik, een onderdeel van het Franse Blue Spirit. De avonturen van de kinderen Esteban, Zia en Tao werden in 3D gemaakt, maar kregen een 2D-uiterlijk.

Picknick met Taart

Regie: Tom Van Gestel, Mascha Halberstad, Mercedes Marro

België/Nederland/Spanje (Walking the Dog, Submarine, Tomavistas)

Vrolijke computeranimatieserie gebaseerd op de Nederlandse kinderboeken van Thé Tjong-Khing. Wanneer enkele taarten op mysterieuze wijze verdwijnen, gaan de dieren op zoek naar de dader – met grappige gevolgen.

Competition: Graduation films (51 films)

Balades

Regie: Sophie Racine

België (La Cambre)

Eindwerk van een vierdejaars animatiestudente aan de Brusselse hogeschool La Cambre. De korte, handgetekende film is een weergave van wandelingen; een ommetje op een regenachtige dag door straten vol drukke mensen en kuieren langs grachten met rustige watervogels.

Out of Competition: Short films (37 films)

[mu:stərman] – A Flood Story

Regie: Maarten Isaäk de Heer

Nederland

Een woonwijk wordt getroffen door een overstroming. De video werd dit jaar genomineerd voor de Grote Prijs voor Nederlandse Animatie (maar verloor van Junkyard). Geen echte korte film, maar een geanimeerd schilderij van 17 minuten dat steeds doorlopend geprojecteerd werd tijdens een tentoonstelling.

A Direct Film Farewell

Regie: Oerd van Cuijlenborg

Nederland (il Luster)

Vlinders fladderen in dit muzikale eerbetoon aan – en afscheid van – celluloid. De korte, abstracte film is een mix van analoge en digitale animatie die begint met 16 mm-beelden (animatie direct op film) en dan overgaat in moderne vormen van het medium.

Braise

Regie: Hugo Frassetto

België/Frankrijk (La Boite Productions, Les Films du Nord)

Tijdens een avondje uit met vrienden, bedriegt een jongeman zijn vriendin met een jonge, knappe en uitbundige vrouw. Het duurt niet lang voor loslippige tongen in beweging komen en de roddels en kletspraat beginnen…

 

De Wake

Regie: Pieter Coudyzer

België (S.O.I.L.)

Een psychologische film die verhaalt over een man die, verzonken in zijn eigen gedachten, over zijn vrouw waakt die na een auto-ongeluk in coma ligt. De korte animatiefilm werd eerder dit jaar bekroond met de SABAM-prijs op het Brusselse Anima-festival.

La Coquille

Regie: Collectif Camera-Etc

België (Camera-Etc)

De korte film vertelt het verhaal van Sam, een jongen die op een dag merkt dat er een schelpje op zijn rug zit. Het lastige ding blijft maar groeien en Sam moet ermee leren leven. De film werd gemaakt om de situatie van mensen met een handicap onder de aandacht te brengen.

Vertige

Regie: Christophe Gautry, Mathieu Brisebras

België/Frankrijk (Digit Anima, Les Films du Nord)

Korte stop-motionfilm (pixilation) in 3D die de wereld letterlijk op z’n kop zet. Wanneer een man tegen de grond wordt gegooid, draait de camera. Vanuit een andere hoek bekeken lijkt alles wat er ooit vertrouwd uitzag, nu helemaal anders en moet de stad opnieuw ontdekt worden.

Lees ook:Animaties van eigen bodem veroveren Annecy
Lees ook:10 Oscarkandidaten voor Korte Animatiefilm
Lees ook:Césarnominaties voor Beste Animatiefilm
Lees ook:Korte animatiefilm: Imago
Lees ook:Le Parfum de la Carotte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.