Uit Huis

Je thuis achterlaten en op eigen benen staan kan komische gevolgen hebben. Bekijk Uit Huis, een korte tekenfilm van Nederlandse bodem.

Het ouderlijke nest verlaten is iets wat iedereen op een gegeven moment doet – of móét doen. Dat universele gegeven vormde de basis voor Uit Huis, een korte film die geschreven en geregisseerd werd door de Nederlandse animator Joost Lieuwma (Things You’d Better Not Mix Up, How Emma and Dave Got Pregnant).

In de tekenfilm is te zien hoe de tijd rijp is voor een jongeman om de buitenwereld te verkennen. Aangemoedigd door zijn vader verlaat hij de ouderlijke woning, maar dat loopt niet van een leien dakje: op de meest vreemde en komische manieren belandt hij steeds weer thuis. Het is pas na een bepaalde gebeurtenis (die duidelijk wordt in de film) dat de zoon op zijn eigen benen leert te staan.

Uit Huis is een mooie combinatie van absurde humor met realistische situaties. Op de vraag of er een autobiografisch element in de film schuilt, antwoordde Joost: “Neen. Ik vond het gewoon een visueel aantrekkelijk idee om uit te werken. Waar de inspiratie vandaan kwam is moeilijk te zeggen. Ik ga meestal achter een leeg vel zitten en bedenk dan een stapel ideetjes, maar de meeste zijn niet de moeite waard om te verfilmen omdat animatie daarvoor te arbeidsintensief is. Ik ga net zo lang door, soms met tussenpozen van dagen, weken of maanden, tot er een idee ontstaat waarmee ik verder wil. Het idee voor Uit Huis stond in mijn schetsboek letterlijk omschreven als: “jongeman wil weg uit ouderlijk (moeders) huis. Wil de wijde wereld in. Telkens houdt iets hem tegen…” Dat heb ik dan uitgewerkt tot het verhaal dat het nu is geworden.”

Toen hij het idee in november 2011 had, dacht Joost de storyboards in december wel klaar te hebben. Maar december werd augustus – bijna tien maanden later – en zelfs toen wilde hij er nog aan sleutelen. Vervolgens klopte hij aan bij il Luster, waar producent Chris Mouw zich over het project ontfermde. Het filmplan werd ingediend bij NTR Kort! en in december 2012 kreeg Joost groen licht. De deadline was augustus 2013, want alle Kort!-films moesten hun première beleven in september op het Nederlands Film Festival.

Gelukkig kon hij voor de film rekenen op twee van de collega’s met wie hij samen het Utrechtse animatiecollectief Frame Order vormt. Lukas Krepel hielp met de animatie (bijgestaan door enkele stagiairs) en Patrick Schoenmaker maakte het kleurenscript. “Het color script heeft een belangrijke invloed op het gevoel dat de film overbrengt. Wat dat betreft is het echt een grote meerwaarde om samen te kunnen werken. De film is niet alleen sneller af, maar wordt echt naar een hoger niveau getild”, vertelt Joost. “Ook de juiste filmmuziek (Jorrit Kleijnen en Alexander Reumers) en geluid (Jeroen Nadorp) gaven Uit Huis net dat beetje extra.”

Het resultaat kun je onderaan in dit bericht bekijken. Hoewel de tekenfilm nog maar net vertoond werd in Utrecht en nu al online staat, zal Uit Huis ook opgestuurd worden naar allerlei internationale filmfestivals. Meer info over de regisseur vind je op zijn website.

Korte animatiefilm Uit Huis (Leaving Home)

Kleurenscript van Patrick Schoenmaker (klik voor hogere resolutie)

Lees ook:Twee geanimeerde NTR Kort!-films
Lees ook:Korte animatiefilm: Things You’d Better Not Mix Up
Lees ook:Life is Beautiful
Lees ook:Wippen met animator Ineke Goes (18+)
Lees ook:Monsterpompoenen in stop motion

Eén reactie op “Uit Huis

  1. DragonMaster

    Grappige cartoon :D

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.