Nieuwe Ultrakort-films (update)

Eerste details over de korte animatiefilms van Nederlandse bodem.

Ultrakort is een leuk initiatief van het Nederlands Filmfonds en bioscoopketen Pathé, waarbij in samenwerking met SNS REAAL Fonds geld wordt vrijgemaakt voor vier korte animatiefilms van Nederlandse bodem. Die filmpjes (van ongeveer twee minuten) kunnen elk een realiseringsbijdrage van maximaal 50.000 euro krijgen.

De geanimeerde resultaten worden vanaf de zomer van 2014 afzonderlijk als voorfilm gekoppeld aan de release van een bekende, avondvullende film. Zo zijn de filmmakers meteen zeker van een groot bioscooppubliek. Vorig jaar bereikten de filmpjes in totaal meer dan twee miljoen kijkers.

Uit alle inzendingen werden dit jaar (de vijfde editie) opnieuw vier ideeën geselecteerd. De nieuwe oogst bestaat uit filmpjes met (een mix van) verschillende technieken: computeranimatie, handgetekend en stop motion. In dit bericht vind je een korte beschrijving van de plot (we willen niet te veel verklappen) en enkele exclusieve stukjes artwork voor de films (klik op de plaatjes voor hogere resolutie).

De vier Ultrakort-films van 2014 zijn (in alfabetische volgorde):

Haring

Regie: Junaid Chundrigar en Davor Bujakovic
Productie: KLOMP! Animation

Beknopte synopsis: Een jongen probeert op verschillende manieren de haringlucht uit zijn mond te verwijderen vlak voor een date.

De korte tekenfilm Haring wordt zowel bedacht, geschreven als geanimeerd door Junaid Chundrigar en Davor Bujakovic, de oprichters van KLOMP!. Voor de achtergronden van de film krijgen ze hulp van Anna Engels. Onderaan vind je een teaserplaatje met een broodje haring, maar het kleurrijke stukje artwork (gemaakt door Junaid en Anna) met een blik op de smakelijke haringkar, leunt dichter aan bij de look van het eindresultaat.

iDog

Regie: Patrick Raats
Productie: Valk Producties

Beknopte synopsis: In onze hedendaagse, technologische “gadgetmaatschappij” is het soms moeilijk realiteit en fictie te scheiden…

Het verhaal werd bedacht door Patrick Raats, die voor het script werd bijgestaan door scenarist Dick Bouquet. Voor de korte film wordt een mix van verschillende technieken gebruikt. Het stop-motiongedeelte wordt volledig door Patrick zelf gemaakt, terwijl het handgetekende stuk wordt verzorgd door Juan de Graaf. Daarnaast worden met een kleine crew nog enkele liveactionopnames gemaakt. De plaatjes in dit bericht tonen artwork voor iDog en een afbeelding uit het storyboard.

A Single Life

Regie: Joris Oprins
Productie: Job, Joris & Marieke

Beknopte synopsis: Wanneer Pia een mysterieuze vinyl single opzet, is ze ineens in staat om door haar eigen leven heen te reizen.

De muzikale, korte film wordt met de computer geanimeerd en is geschreven door Marieke Blaauw, een derde van de Nederlandse studio Job, Joris & Marieke. Het artwork is nog niet definitief, maar we kregen toch al wat schetsen uit het storyboard van de nieuwe film. Afgaande op het rechterplaatje, lijkt de stijl van het hoofdpersonage goed aan te sluiten bij de vorige creaties van de studio.

Trailer

Regie: Mascha Halberstad
Productie: Viking Film

Beknopte synopsis: In een oorlog, waarin alles groter dan groot is, is onze hoop gevestigd op het kleine.

Het filmpje wordt met stop-motionanimatie gemaakt en is geschreven door Maarten Lebens. Als voorproefje van de film vind je onderaan in dit bericht de allereerste foto’s die een blik werpen op de set, waar een spectaculair oorlogstafereel wordt geschetst. Meer over de vorige creaties van de regisseur vind je op deze site.

(Update: alle korte films werden van beeldmateriaal voorzien)

Lees ook:Ultrakort-films 2013 bekend
Lees ook:Leader Ultrakort 2014 online
Lees ook:Ultrakort – Wild
Lees ook:Eerste beelden Ultrakort 2013
Lees ook:Patrick’s Mighty Adventures

2 reacties op “Nieuwe Ultrakort-films (update)

  1. DragonMaster

    Klinkt goed!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.